Mielipide

Kauan kaivatut Tukholman-derbyt piristävät Ruotsin HockeyAllsvenskania entisestään

SHL / Kolumni
Tukholman Djurgården putosi pääsarjasta, mutta se kohtaa ensi kaudella vihdoin paikallisvihollisensa AIK:n. Avoimet sarjat pitävätkin Ruotsi-kiekon elinvoimaisena.

Ruotsinmaalta kuuluu kummia. Ensi kaudella miesten jääkiekon pääsarjassa ei pelaa yhtäkään tukholmalaisjoukkuetta, sillä 16-kertaisen Ruotsin mestarin Djurgårdenin putoaminen sarjaporrasta alemmas sinetöityi lauantaina.

HockeyAllsvenskanissa Djurgårdenia odottavat kuitenkin sähköiset paikallisottelut AIK:ta vastaan. Ne tuovat valtavaa värinää jo ennestään eloisaan sarjaan. Jalkapallon puolelta tulikuumat DIF−AIK-derbyt ovat tukholmalaisille tuttuja.

Djurgården ja AIK eivät ole kohdanneet toisiaan jääkiekossa sitten kevään 2014 karsintasarjan, jolloin DIF nousi SHL:ään ja AIK putosi sieltä. AIK-leirissä revanssihenki elää voimakkaana, ja seura laittoikin tuoreeltaan heti myyntiin jo ensi kauden ensimmäisen derbyn pääsyliput.

Avoimet sarjat pitävät Ruotsi-kiekon urheilullisena, eikä kiintiöpaikkoja ole millekään seuralle. Viime keväänä SHL:stä putosi vuoden 2017 Ruotsin mestari HV71 ja nyt karsiutui vuoden 2019 hopeamitalisti Djurgården.

Pelkkä sarjojen avoimena pitäminen ei ole ruotsalaisten salaisuus jääkiekon mielenkiinnon säilyttämiseksi. Siihen tarvitaan myös talouskuria.

Niin SHL:ssä kuin HockeyAllsvenskanissa seuroilta on vaadittu lisenssiin jo vuosia varsin korkea oman pääoman taso. Riittävän talousvarallisuuden vaatiminen antaa seuroille turvaa − myös pääsarjasta tippumisen varalle.

Perinteikäs HV71 on kotiläksynsä tehnyt ja se on tämän kevään suosikki HockeyAllsvenskanin mestariksi, minkä myötä se varmistaisi nousun takaisin pääsarjaan.

Jo tässä vaiheessa voidaan myös ennakoida, että HockeyAllsvenskanin kausi 2022−2023 on Tukholman-derbyjen ansiosta mielenkiintoisin pitkään aikaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös