Vierasfanit aiottiin jo kieltää, odotettavissa soihtuja ja jännitteitä – Huomenna räjähtää pohjoismainen jääkiekkoruutitynnyri

Muut Sarjat, SHL / Artikkeli
AIK:n Ultras Nord -kannattajaryhmään kuuluva kannattaja soihduttaa. Arkistokuva.
Kuva © Nils Petter Nilsson / Getty Images
Tukholman Globenissa pelataan huomenna Pohjoismaiden – ellei Euroopan – jääkiekon kuumin paikallisottelu AIK–Djurgården. Odotettu kohtaaminen toteutuu nyt kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

Samana vuonna 1891 perustettujen tukholmalaisten monilajiseurojen AIK:n ja Djurgårdenin kesken on ollut aina iso lataus kentällä ja katsomossa.

Jalkapallossa paikallisottelut alkoivat jo vuonna 1899, jääkiekon puolella 1922. Klassisimmat jääkiekkokohtaamiset ajoittuvat 1980- ja 1990-luvuille.

Miesten jääkiekkoilu on ollut vailla AIK:n ja Djurgårdenin kohtaamisia jo kahdeksan vuotta, sillä joukkueet ovat pelanneet eri sarjatasoilla. Nyt tilanteeseen tulee muutos: huomenna joukkueet kohtaavat Globenissa. Joskaan ei pääsarjassa, vaan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla HockeyAllsvenskanissa.

Ottelun kiinnostavuudesta kertoo esimerkiksi se, että tuhansissa katsojissa laskettava AIK-pääty myytiin loppuun alle vuorokaudessa lipunmyynnin alkamisesta.

Ongelmia oli jo etukäteen: Djurgårdenin kannattajien tulo kiellettiin turvallisuussyistä ja siten AIK-kannattajat aikoivat boikota derbyä, mutta sulku peruutettiin. Kaikki on nyt valmista ja luvassa on suuren urheilujuhlan tuntua.

Lähiökaupungin AIK, jota kuningasperhekin kannattaa

Mustakeltainen AIK, Allmänna Idrottsklubben (suom. Yleinen urheiluseura) on perustettu 15.2.1891 Tukholman ydinkeskustassa Norrmalmin ja Östermalmin välimaastossa. 1937 alkaen seuran kotipaikka on ollut kuitenkin Solnassa, jonne seuraa ja maajoukkuetta palvellut Råsundan jalkapallostadion rakennettiin.

Solna sijaitsee Tukholman ydinkeskustan pohjoispuolella. Se on oma kaupunkinsa, mutta silti osa Suur-Tukholmaa. Sinne vie Tukholman metron sininen linja.

Paikallisvastustajien Djurgårdenin ja Hammarbyn kannattajat piikittelevätkin AIK:ta usein siitä, ettei AIK ole aito Tukholman seura.

Tukholman alueen seurojen profilointi on nykypäivänä veteenpiirretty viiva. Lähiötaustastaan huolimatta AIK:ta kannattaa moni Ruotsin kuningasperheessä asti. Kuningas Kaarle XVI Kustaa on jopa AIK:n ensimmäinen kunniajäsen ja virallinen suojelija.

AIK:lla on noin 20 000 jäsentä. Seura on voittanut 220 Ruotsin mestaruutta 17 eri lajissa. Nykyään sillä on edustusta 13 lajissa.

Ruotsin suurin ja menestynein seura − Djurgårdens IF

Sinipunakeltainen Djurgården (suom. Eläintarha) on perustettu hieman AIK:n jälkeen, 12.3.1891. Seura perustettiin Djurgårdenin saarella − eli siellä suunnalla, missä kesäisin perinteinen ruotsalainen lauluohjelma Allsång på Skansen kuvataan.

Djurgården profiloi itseään ydinkeskustan seurana − Vi är Djurgår'n, ifrån stan. Kaupunginosista Östermalm on Djurgårdenin henkinen koti. Siellä miesten edustusjoukkue pelasi pitkään jalkapalloa Tukholman stadionilla.

Djurgårdenilla on 465 Ruotsin mestaruutta 25 eri lajissa ja noin 26 000 jäsentä. Lajikirjo on valtava. DIF on Ruotsin menestynein ja isoin seura eikä se sitä peittele.

Seuran sloganeita ovatkin muun muassa Stockholms stolthet (suom. Tukholman ylpeys) ja jääkiekossa Mesta Mästarna (suom. Seura, jolla on eniten Ruotsin mestaruuksia).

Myös Djurgårdenin kannattajapääty on valmiina jääkiekko-otteluun. Arkistokuva.
Kuva © Michael Campanella / Getty Images

Perinteisesti tulenarka paikallisottelu

AIK:n ja Djurgårdenin paikallisottelut on Pohjoismaiden suurin derby, mitä tulee yleisömääriin, katsomotifojen näyttävyyteen ja valitettavasti myös lieveilmiöihin.

Jalkapallossa Tukholman derbyt keräävät jopa yli 40 000 katsojaa. Jääkiekossa Globen lienee huomenna loppuunmyyty, 13 850 katsojaa. Vaikka kyse on toiseksi korkeimmasta sarjatasosta.

Näissä otteluissa nähdään aina ennen alkua näyttäviä katsomotifoja, joissa käytetään esimerkiksi koko päädyn peittäviä yksityiskohtaisesti kuvitettuja lakanoita ja heilutettavia lippuja.

Jalkapallossa soihdut palavat säännöllisesti otteluissa, eikä jääkiekonkaan puolella niiltä aina vältytä. Kymmenisen vuotta sitten jääkiekkoderbyssä Ruotsin kansallislaulun aikana jäälle heitettiin palava soihtu.

Pelien aikana päätykatsomoiden fanit osoittavat pienemmillä banderolleillaan härnääviä viestejä vastustajan päätyyn. Niissä käytetty kieli harvemmin kestää päivänvaloa. Päätyjen keskinäinen ilmapiiri on usein aggressiivinen, mutta myös laulu raikaa erittäin kuuluvasti.

Fyysisiä faniyhteenottojakin on nähty, niin peliareenoiden ulkopuolella kuin katsomossakin. Globenin jääkiekkoderbyssä päätyjen reunat aiotaan reunustaa vallihaudoilla, jotta huomenna yhteenotoilta vältyttäisiin. Takavuosien Globen-kohtaamisten perusteella välttämättä tämäkään ei riitä estämään rähinöitä.

Djurgården selkeä urheilullinen ennakkosuosikki

Joukkueet kohtaavat nyt toisensa historiallisesti toiseksi ylimmällä sarjatasolla. HockeyAllsvenskan-ottelun asetelma kaukalossa on selvä. Huonosti kautensa aloittanut AIK haastaa nousijasuosikki Djurgårdenin. Paikallispelit ovat kuitenkin aina arvaamattomia – tämä pohjoismainen ruutitynnyri etenkin.

Joukkueiden riveissä ei ole suomalaisia. AIK:n joukkueessa on kolme Suomessa pelannutta: Adam Rockwood, Eric Norin ja Filip Windlert. Sillä on riveissään viisi NHL-varausta, joilla ei vielä NHL-sopimusta.

Djurgårdenilla on myös kolme entistä Liiga-pelaajaa: Daniel Brodin, Alexander Ytterell ja John Norman. Joukkueen viidestä NHL-varatusta jo kolmella on NHL-sopimus. Lisäksi Djurgårdenin riveissä pelaa superlupaus Jonathan Lekkerinmäki.

Ottelu käynnistyy huomenna Suomen aikaa kello 20.00.

Jatkoaika on paikalla Tukholman odotetussa paikallisottelussa. Toimittaja Joni Yli-Mäenpää ja valokuvaaja Samuli Huikuri taltioivat tapahtumia.

» Lähetä palautetta toimitukselle