Laurikaisen vastuu kasvussa

LIIGA / Haastattelu
Laurikaisen pelasi ensimmäisen täyden liigaottelunsa Tampereella.
Kuva © Jarno Hietanen
Bluesin joukkueessa positiivisesti yllättäneiden pelaajien määrä on pienempi kuin oletettua heikommin pelanneiden. Vielä toistaiseksi vähemmän pelanneen maalivahdin Eetu Laurikaisen voi kuitenkin nostaa onnistujien joukkoon, onhan hän voittanut yli puolet otteluistaan.

Blues poistui maaottelutauolle sijalta 13. Pudotuspelipaikkaan on tässä vaiheessa matkaa kuusi pistettä. Maalivahti Eetu Laurikainen myöntääkin, että kaikki ei ole mennyt suunnitelmien mukaan.

− Vähän ollut hankalaa, pelit kääntyneet meitä vastaan. Onneksi saatiin nuo pari voittoa tuohon ennen taukoa, ensimmäinen voittoputki kauden aikana.

Laurikainen on pelannut Blues-maalilla viisi kokonaista ottelua. Tahti on kuitenkin kiihtymään päin, sillä viidestä edellisestä ottelusta hänet on nähty maalilla neljässä.

− Ei minulla mitään ajatuksia pelimäärän suhteen ollut. Alkuun ei oikein tullut paikkoja, mutta siinä pitää olla koko ajan valmiina. Nyt on päässyt paremmin rytmiin mukaan.

Ennen kokonaisia otteluitaan Laurikainen pääsi pelaamaan yhden erän Vaasassa. Tilanne oli joukkueen kannalta jo lähtökohdiltaan huono, sillä Sport johti tuossa vaiheessa 4−1.

− Aika paineettomasti pääsi ensimmäiset viillot jäähän vetämään, hakea tuntumaa.

Laurikainen on pelaamistaan täysistä otteluista voittanut kolme.

− KalPaakin vastaan pelit olivat tiukkoja, maalin pelejä. Hyvä, että on ainakin vielä enemmän voittoja kuin tappioita.

Jyväskylässä maalivahtitungos

Laurikaisen ura käynnistyi Jyväskylässä. Maalivahtitaso oli Laurikaisen ikäluokkien ympärillä kova, mikä johtikin Laurikaisen kohdalla peliajan hakemiseen muualta.

− A:ssa oli yhtenä vuonna Perhosen Samu, Rajaniemen Sami ja Lehtosen Antti, joka nyt pelaa Hokissa. Sen takia lähdin kokeilemaan siipiä kauemmas.

JYPin vuosilta Laurikaisen osalle koitui myös melkoinen tilastoharvinaisuus. Vuonna 2012 hurrikaaniryhmän pudotuspeliurakka päättyi kolmeen otteluun ja neljään tehtyyn maaliin. Näistä maaleista Laurikainen syötti kaksi, ja oli sen ansiosta joukkueen pistepörssin ykkönen.

− Molemmat syötöt taisin jättää maalin taakse, Laurikainen muistelee.

− Ei varmaan monella tuollaista tilastoa ole.

Laurikainen ei kuitenkaan nosta itseään parhaiden mailapelaajien joukkoon.

− Ei se mitään huippuluokkaa. Kanadan vuosien aikana menin siinä eteenpäin, siellä pidetään siitä, että maalivahti pelaa kiekkoa.

Kauden alkuvaiheessa Laurikainen joutui tyytymään usein luukkuvahdin rooliin.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Laurikaisen WHL-ura kesti kaksi kautta Swift Current Broncosissa.

− Se oli kaupungin juttu, ei siellä juuri muuta ole. Ihmiset tunsivat ja olivat ystävällisiä, Laurikainen kehuu.

Siinä oli kontrastia isoimpiin WHL-paikkakuntiin, joihin kuuluivat muun muassa Edmonton ja Calgary. Muuten pelimatkat ovat WHL:ssä pidempiä kuin muissa junioriliigoissa.

− Tiet ja bussinpenkki tulivat tutuiksi.

Broncosin seurahistoriaan kuuluu osana vuonna 1986 sattunut bussionnettomuus, jossa neljä joukkueen pelaajaa kuoli.

− Ei siitä siellä puhuttu, mutta tapahtumaa muisteltiin kuitenkin silloin tällöin, esimerkiksi vuosipäivänä.

WHL-kiekko oli pitkälti sellaista, mitä Laurikainen sinne lähtiessään odotti.

− Nopeaa ja suoraviivaista peliä, pidin siitä pelistä. Tilanteita tuli paljon, jätkät ajoivat maalille kovaa.

Kanadan pääjunioriliigoissa eurooppalaisten maalivahtien varaaminen kiellettiin asteittain vuodesta 2013 alkaen. Nykyään siellä pelaavat saavat olla mukana oman junioriuransa loppuun.

− Vähän ihmetytti. Jos joukkueet haluavat varata eurooppalaisia pelaajia, niin miksei sitten maalivahteja. Nehän perustelivat, että ei ole tarpeeksi hyviä kanadalaisia veskareita.

Ensimmäisen Broncos-kauden lomassa Laurikainen kävi myös nuorten maajoukkueen mukana MM-kisoissa Venäjällä, mutta ei päässyt pelaamaan. Turnaus meni muutenkin suomalaisittain mönkään.

− Paperilla oli hyvä joukkue. Joku vain mätti. Tšekki-peli olisi pitänyt voittaa.

"Pienistä asioista kiinni"

Bluesin joukkueesta Laurikaisella on kaiken kaikkiaan hyvät fiilikset.

− Hyviä jätkiä, ei siinä mitään. Erittäin hyvin on päässyt sisälle. Kunhan saadaan loukkaantumiset pois, niin syvyyttä on joukkueessa paremmin.

Bluesin puolustuspeli on silmin nähden toiminut pääosin paremmin otteluissa, joissa Laurikainen on ollut maalin suulla. Tilastot ovatkin Laurikaisella paremmat kuin kollega Jani Niemisellä.

− Puolustajille täytyy antaa krediittiä, putsaavat maalinedustaa ja blokkaavat vetoja.

Bluesin maalivahteja valmentaa toista kauttaan Ilari Näckel.

− Kokenut, osaa todellakin hommansa, luonnehtii Laurikainen lyhyesti maalivahtivalmentajaansa.

Miten Blues sitten jatkaa kauttaan maaottelutauon jälkeen?

− Lähdetään nousemaan tuolta missä olemme kohti pudotuspelipaikkaa. Meillä on hyvää tekemistä, se on pienistä asioista kiinni. Esimerkiksi maaleja voisi tehdä lisää.

Maalinteko on ajoittain toiminut erittäinkin hyvin. Silloin myös omassa päässä on soinut, kuten 6−5-voitto Lukosta ja 4−5-tappio Kärpille osoittavat.

− Taitaa vain olla peli olla avonaisempaa silloin molempiin suuntiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle