Katsaus Karri Rämön kauteen

NHL / Haastattelu
Suomen jääkiekkotulevaisuuden kirkkaimpiin maalivahtilupauksiin vahvasti lukeutuva Karri Rämö on aloittanut kautensa Tampa Bay Lightningin farmijoukkueessa Springfield Falconsissa. Ennen kauden alkua hän kuitenkin ennätti matkustamaan myös NHL-joukkueen mukana.

20-vuotiaasta Rämöstä huokuu terve itsevarmuus ulospäin ja miksi näin ei olisi, hyvässä nousukäyrässä kulkeva ura on saamassa uuden unelman täytäntöön. Hän haluaa pelata tulevaisuudessa juuri NHL:ssä, kaiken muun hän laskee epäonnistumiseksi. Rämö ei kuitenkaan ryhdy kiirehtimään liikaa, vaan antaa kaiken tapahtua ajan kanssa.

lisää

Rämön kausi peli peliltä
[lue lisää]

- Täällä Springfieldissä on ihan mukava pelata. Matkustaminen on tässä hommassa vain se suuri miinus, mutta kyllä sen kestää.

- NHL on mulle selkeä tavoite tulevaisuuteen, mutta sitä ennen pitää pystyä pelaamaan hyvällä ja tasaisella tasolla AHL:ssä, Rämö huomauttaa.

Hyvä kesä takana

Menneenä kesänä Rämö sai ensimmäistä kertaa urallaan harjoitella omalla aikataululla ja hän onkin tyytyväinen kehitykseensä.

- Mielenkiintoista ja mukavaa oli itse ajoittaa oma harjoittelu, olen aina ollut sitä mieltä, ettei kiekkoilijan täydy juhannuksena huippukunnossa olla, eli pystyin pitämään hienosti lomaakin raskaan kauden jälkeen, isokokoinen (188cm/93kg) maalivahti kertoo.

Rämö keskittyi kesän aikana enemmänkin peruskuntoon kuin punttien nosteluun.

- Tampa Bay antoi harjoitteluohjelman ja hyvin pitkälti sen mukaan olen mennyt. Aika paljon tuli lenkillä käytyä, jopa enemmän kuin viimeiseen kahteen vuoteen yhteensä.

- Edessä on vielä niin pitkä kausi, että juuri se peruskunto nousee todella tärkeään asemaan viimeistään joskus joulun jälkeen. Tällä hetkellä tuntuu ainakin, että jaksan pelata hyvällä sykkeellä pelit läpi, eli kannatti vetää lenkkiä kesällä, Rämö vakuuttaa.

Kenen kasvatti?

Jääkiekkopiireissä luullaan usein, että Rämö olisi Lahden Pelicansin oma kasvatti, mutta näin ei kuitenkaan ole.

- Olen nimenomaan Heinolan Kiekon kasvatti. Ja muutenkin olen heinolalainen jätkä, siellä on kaikki parhaat kaverit ja perhe, Rämö alleviivaa.

- Lahdessa kuitenkin kehityin suurin harppauksin jo B-juniori-iässä ja olen todella tyytyväinen Pelicansin maalivahtivalmennukseen muutenkin. HPK:ssa valmennukseni oli Jari Kaarelan käsissä ja siinähän nyt ei voinut muuta kuin kehittyä.

Rämön kasvattiseura Heinolan Kiekko nousi tälle kaudelle Mestikseen.

- Se oli hieno homma, mukavaa nähdä kun kotikaupungin joukkue nousi noin korkealle. Nyt heillä vielä kulkee peli hyvin, tosin viime aikoina on tullut harmittavia tappioita. Yllättävän hyvin Heki pärjää Mestiksessäkin, Springfieldin nuori maalivahti sanoo.

NHL-mahdollisuus?

Kuluvan kauden osalta Rämö on orientoitunut siihen, että hän pelaa Springfield Falconsin riveissä koko kauden.

- Todennäköisesti pelaan AHL:ssä. NHL on silti ainoana tavoitteena ja se unelma mielessä tulen tekemään töitä kovasti Springfieldin eteen. Ajattelen tämän koko kuvion omalla kohdallani pitkänä prosessina, eli olen positiivisella mielellä valmis aloittamaan ns. ravintoketjun alapäästä. Ehkä sitten jonain päivänä mahdollisuus NHL:ssä aukeaa, kovasti ainakin lähden haastamaan muita, Rämö toivoo.

Haastajan rooli onkin Karrille jo entuudestaan tuttu käsite. Hän on ollut kyseisessä paikassa ensin Pelicansin A-nuorissa, sen jälkeen Pelicansin edustusjoukkueessa ja viime kaudella hän oli Miika Wiikmanin vahva kilpakumppani HPK:ssa. Kaikissa näissä tapauksissa merkittävä yhteinen tekijä on se, että Rämö on joka kerta noussut haastajan paikalta ykköstorjujaksi jossain vaiheessa kautta.

- Tuon saman systeemin pitäisi saada nyt jatkoa, Rämö toteaa.

NHL:n glamouria

Rämö nostettiin NHL-joukkueen vahvuuteen harjoitusottelussa Montreal Canadiensia vastaan 26. päivä syyskuuta. Tositoimiin hän ei kuitenkaan päässyt, mutta luukun avaaminenkin oli jo kokemus sinällään.

- Oli siinä Heinolan pojalla ihmettelemistä, kun yksityiskoneella lennettiin Montrealiin ja jokaiselle oli oma penkkirivi tilaa, Rämö kummastelee.

Itse ottelun Tampa Bay hävisi rangaistuslaukauskisassa 4-3 ja Canadiensin voiton takuumiehenä toimi kapteeni Saku Koivu.

- Oli hienoa nähdä Koivu hyvässä kunnossa pahan silmävamman jälkeen.

- Ottelussa oli noin 21 000 katsojaa ja tunnelma harjoituspeliksi mahtava. Kyllä näkee, että Montreal on todellinen kiekkokaupunki, Rämö muistelee.

Myös joukkueen yhteisruokailut herättivät Rämössä huvittuneisuutta.

- Ensin kun mennään ravintolaan, niin omistaja tulee kättelemään jokaisen pelaajan ja kyselee kuulumisia. Montrealissa kävimme ”Kimi Räikkösen kantapaikassa”, tai niin ainakin omistaja asian ilmaisi. Ja täällä kuuluu kulttuuriin, että hienossa ravintolassa jätetään tippiä tietty prosenttimäärä. Montrealissa menikin tippeihin enemmän rahaa kuin Suomessa ruokaan koko viikossa, kebabin suuri ystävä nauraa.

Rämön piti alustavasti päästä heti kauden alusta Tampa Bayn mukaan, kun ykkösmaalivahti Marc Denisillä oli ongelmia peliluvan kanssa. Rämö matkustikin 5. päivä lokakuuta Lightningin mukana Atlantaan. Ennen ottelua kuitenkin selvisi, että Denis on pelikelpoinen. Rämö joutui täten todistamaan Tampan avausvoiton katsomon puolelta.

Omilla vahvuuksilla eteenpäin

Rämö on vuosi vuodelta kehittynyt yhä valmiimmaksi maalivahdiksi ja kun keskustelemme hänen vahvuuksistaan, tietyt asiat nousevat selkeästi esille.

- Nopea liikkuminen, maalin peittäminen, kylmäpäisyys ja mailapeli ovat mielestäni suurimmat vahvuusalueeni. Olen myös melko nopea oppimaan ja omaksumaan uutta, Rämö analysoi.

- Heikkous on ainakin joskus liian innokas mailapelaaminen. Eli se (mailapelaaminen) on minulla vahvuus oikein käytettynä, mutta muutoin heikkous. Tekee vaan mieli osallistua paljon kiekolliseen pelaamiseen ja sitä kautta tulee toisinaan pahojakin virheitä.

Tekevälle sattuu ja tapahtuu, mutta Karri ei silti ole lopettamassa tai edes muuttamassa uskaliasta pelityyliään.

- Samalla tyylillä hommat jatkuu, ei sitä enää voi vaihtaa. Omaa peliä pitää uskaltaa pelata rohkeasti, muuten tästä hommasta tulee epäaitoa, Rämö sanoo.

Rämö pelaa juuri niin kuin puhuu, hän on maalissa aina oma itsensä ja yrittää nauttia pelaamisesta täysin siemauksin. Hän ei myöskään sorru koskaan turhaan jännittämiseen, vaan useasti ennen tärkeääkin peliä hänet voi nähdä hallin käytävällä limsapullo kädessä selailemassa jotain lehteä, kun taas muut ovat esimerkiksi juoksulenkillä hakemassa hikeä pintaan.

- Peliähän se vaan on, ei sitä tarvitse turhaan jännätä, silti suhtaudun siihen todella ammattimaisesti. Jokainen laittaa itsensä valmiiksi otteluun omalla tavallaan ja minä olen ainakin löytänyt siihen toimivan kaavan, vaikka eihän siinä juuri hiki lennä.

- Täällä Amerikassa mun tavoite on pelata todella aktiivisesti ja saavuttaa luottamus valmennuksen sekä joukkuetovereiden keskuudessa. Eli voittoa lähden hakemaan jokaisesta pelistä, Rämö lopettaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle