Josh Green puolivälieristä: Siitä tulee hieno sarja

LIIGA / Haastattelu
Josh Green odottaa perjantaina alkavaa puolivälieräsarjaa innolla.
Kuva © Jarno Hietanen
Tapparalla on riveissään lukuisia kokeneita pelaajia. Yksi näistä pelaajista on kesken kauden joukkueeseen liittynyt Josh Green, jolle pudotuspelit Liigassa ovat kuitenkin pitkän uran ensimmäiset.

Tappara aloittaa pudotuspeliurakkansa perjantaina kotiottelulla Pelicansia vastaan. Hienoisesta ennakkosuosikin asemasta huolimatta tamperelaisilla on kuitenkin tasonnoston paikka, sillä runkosarjan viimeiset kierrokset olivat joukkueelle vaikeita.

- Se on hankalaa kun tietää oman sijoituksensa ja sen ettei se tule enää muuttumaan. Panosta ei ollut käytännössä ollenkaan. Pelasimme myös sellaisia joukkueita vastaan jotka taistelivat elämästään ja pelasivat tunteella. Mutta se ei ole mikään tekosyy. Meidän täytyy myös pelata tunteella ja kovaa joka ikinen ilta, riippumatta siitä mikä tilanne on muuten, esitti Josh Green oman näkemyksensä heikosta esityksistä runkosarjan lopussa.

Loppua lukuun ottamatta toiselle sijalle päätyneen Tapparan runkosarja oli kokonaisuudessaan erittäin tasapainoinen ja vakuuttava. Voittoisat esitykset toivat suoran paikan ja kotiedun puolivälieriin.

- Runkosarja oli meiltä hyvä. Ainakin sinä aikana kun minä olen ollut täällä, joukkue on pelannut todella hyvin ja johdonmukaisesti. Meidän täytyy kuitenkin unohtaa runkosarja kokonaan, sillä kausi alkaa nyt uudestaan emmekä voi nojata siihen, mitä teimme runkosarjassa, muistutti ykkösketjussa viilettävä Green.

"Pelicans pelaa kovalla itseluottamuksella"

Sunnuntaina päättynyt Lomarengas-kierros ratkaisi Tapparan puolivälierävastuksen, joka osoittautui Pelicansiksi lahtelaisten kaadettua Helsingin IFK:n kahdesti peräkkäin. Greeniltä irtosi tulevalle vastustajalle roimasti kehuja.

- Siitä tulee varmasti hieno sarja. Pelicans on hyvä joukkue ja he pelaavat kovalla itseluottamuksella, sillä he menivät ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon. Meidän täytyy käyttää kotietumme hyödyksi ja tehdä niitä asioita, jotka tekivät meistä menestyksekkäitä runkosarjassa; puolustaa hyvin ja käyttää maalipaikat tehokkaasti.

- Emme halua ajatella liian pitkälle, sillä Pelicans tulee olemaan hankala vastus. Joukkue on hyvin valmennettu ja se osaa tehdä myös maaleja. Perjantaina tulee olemaan hyvä matsi! hehkutti 36-vuotias kanadalainen ensimmäistä puolivälieräkoitosta selvästi innostuneena.

Urallaan lukuisia playoff-otteluita pelannut Green tietää pelin hengen ja sen, mitkä asiat tulevat ratkaisemaan kun tavoitteena on vain ja ainoastaan jatkoon pääsy.

- Pitää pelata kovaa ja huolehtia vain omasta pelistä. Todennäköisesti tarvitaan myös hieman hyvää onnea. Maalivahtipeli on myös tärkeässä roolissa pudotuspeleissä; kuumalla veskarilla voi mennä todella pitkälle. Me emme kuitenkaan halua nojata maalivahtiimme liikaa, vaan pelata hyvin hänen edessään. Erikoistilanteet on myös tärkeä osa-alue, yli- ja alivoiman tulee olla kunnossa.

- Kun joukkue uskoo itseensä, mitä tahansa voi kuitenkin tapahtua. Aivan kuten HPK on osoittanut.

Päivä kerrallaan kohti suurta unelmaa

Kauden alusta asti ennakkosuosikin viittaa yhdessä Kärppien kanssa kantanut Tappara on vahvoilla peliesityksillään nostattanut odotuksia entisestään. Joukkueella on selkeä, puolustusorientoitunut pelisysteemi, joka tekee vastustajan maalinteon erittäin hankalaksi. Myös Greenin mielestä juuri tämä seikka on yksi Tapparan selkeimmistä vahvuuksista.

- Puolustuspelimme on todella hyvää. Kun keskitymme siihen ja pelaamme hyvin, meitä vastaan on todella vaikea tehdä maalia. Pelaamme myös todella tiivistä alivoimaa. Joukkueessa on paljon kokemusta ja kokeneita pelaajia, jotka ovat voittaneet mestaruuden aikaisemmin. Toivottavasti pystymme hyödyntämään sen oikealla tavalla, ja varmasti esimerkiksi Villen (Nieminen) kokemus auttaa meitä paljon. Vanhempien pelaajien ryhmä pitää koko joukkueen kärsivällisenä ja keskittyneenä, kehui mies joukkuetovereitaan.

Green kertoi myös joukkueensa valmistautumisesta perjantaina alkavaa puolivälieräsarjaa kohti mentäessä. Tarkoituksena on ollut saada lähinnä jalkoja auki pienen hengähdystauon jäljiltä, minkä lisäksi joukkue on pitänyt palavereja tiuhaan tahtiin. Tunnelmaa ryhmän sisällä Green kuvailee innostuneeksi ja odottavaksi.

- Tunnelma on oikein hyvä. Se ei ollut sitä HPK-tappion jälkeen, mutta voitto viimeisestä pelistä oli tärkeä. Kaikki ovat hyvin innostuneita ja positiivisella fiiliksellä. Meidän täytyy vain keskittyä niihin hyviin asioihin joita teimme runkosarjassa ja koittaa saada vietyä ne samat asiat pudotuspeleihin.

Kun esiin nostaa joukkueen mahdollisuudet mennä aina päätyyn asti, Greenistä aistii aidon innostumisen. Tiedossa on, että jalkeilla on kivenkova nippu, mutta silti mies pitää jalat tiukasti maassa ja korostaa hetkessä elämistä – aivan kuten koko Tapparan joukkue on tehnyt läpi koko kevätkauden. Pääkäskijä Jukka Rautakorpi on selvästikin saanut oppinsa perille.

- Kahdeksan joukkuetta on mukana, joista jokaisella on mahdollisuus voittaa. En halua mennä asioiden edelle ja puhua mestaruudesta, sillä meillä on tiukka sarja edessämme. Meidän tulee keskittyä vain ensimmäiseen peliin. Totta kai mestaruus on tavoitteemme, jos ei olisi, niin emme ansaitsisi olla pudotuspeleissä, mutta matkalla kohti sitä on monta askelmaa ja välitavoitetta. Päivä kerrallaan mennään, päättää rauhallinen, mutta määrätietoinen Green.

» Lähetä palautetta toimitukselle