Höylän torjunnat ratkaisivat

MESTIS / Haastattelu
Vaasan Sport otti ison askeleen kohti Mestiksen mestaruutta. Ensimmäisen ottelun voittaminen oli vaikea tehtävä, mutta rajusti taistelleet kotkapaidat tekivät sen, mitä moni ei uskonut. Yksi voiton takuumiehistä oli 30 torjuntaa tehnyt Matti Höylä, joka päätyikin taiston tauottua toimittajien tentattavaksi.

- Olihan se peli vähän kaksivaiheinen. Alku oli välillä tosi sekavaa ja näytti välillä melkoiselta katastrofilta. En ole täällä pelannut ennen, mutta oli ihan miellyttävä kokemus, summasi Höylä illan kokemuksiaan.

Ensimmäinen erä näyttikin vielä Sportin kannalta epäilyttävältä, sillä isäntien hallinta oli selvää. Muutos toiseen erään oli kuitenkin selvä, sillä Sportin liike oli merkittävästi parempaa ja asenne pelaamiseen yleensäkin hieno. Taistelevan joukkueen takana oli maalivahdinkin helppo pelata:

- Ne voi olla nuo taktiset asiat mitä valmennukselta kuullaan, että ne näkee eri asiat. Voi olla tosi tyytyväinen, näki tuossa lopussakin kuinka monta vetoa meidän pakit ja hyökkääjät blokkasi. Todella uhrautuvaa peliä, kiitteli eräs illan sankareista.

Mikkeliläisille Matti Höylä oli uusi tuttavuus, sillä aikaisemmilla Sportin vierailuilla torjuntavastuun Kalevankankaalla kantoi toinen maalivahti Sami Heinonen. Rauhallinen ja eleetön maalivahti toi muutamille mieleen nyttemmin SaiPassa pelaavan viime kauden sarvipäävahdin Mikko Strömbergin.

- En ole semmoinen hanskanheiluttajamaalivahti, vaan pyrin pelaamaan omilla vahvuuksillani. Itseäkin vähän huvitti toisessa erässä yksi tilanne, missä laidalta tuli laukaus takakulmasta ohi, enkä tehnyt siinä juuri mitään. Ajattelin, että jos tässä seison niin se osuu joko minuun tai menee ohi, niin se meni sitten ohi, jutteli hyväntuulinen vaasalainen.

Huomioimatta ei kannata jättää myös faneja. Yksi Sportin tukipilareista oli paikalle saapunut kannattajajoukkio, jonka esiintyminen ei keneltäkään paikallaolijalta jäänyt huomaamatta. Fanien merkitys on tiedostettu myös pelaajistossa, ja Höylä pitääkin kannattajia suuressa arvossa:

- Kyllä se merkitsee, varmaan kaikille. Meillä on tietysti vastuu tekemisestä heitäkin kohtaan, kun toiselle puolelle Suomea jaksetaan lähteä ajelemaan joukkueen tueksi. Kyllä se on minulle henkilökohtainen kannuste, toteaa kannattajien suosikkipelaajaksikin jo noussut maalivahti.

Höylä on noussut vastuunkantajaksi jokseenkin puskista. Kenties ratkaiseva tekijä 27-vuotiaan vahdin uralla olivat viime kevään Mestis-karsinnat, missä SHT:n paidassa pelannut torjuja esitti vakuuttavia otteita. Lopulta tie vei Sami Heinosen loukkaannuttua takaisin kotiseura Sportin paitaan.

- Viime vuonna aloitin kakkosesta ja vaihdoin Suomi-sarjaan Seinäjoelle. Siellä mentiin finaaleihin ja mestaruuteen asti. Nyt sitten tullaan Mestikseen ja siellä päästään finaaliin. Toivottavasti tässä nyt päästään myös loppuun asti.

Tie ylöspäin on ollut melkoisen nopea. Tästä huolimatta Höylällä on tukevasti jalat maassa. Hän vaikuttaakin nauttivan olostaan ja pelaamisestaan suunnattomasti juuri nyt, eikä tulevasta ole turhia murheita.

- Matti lähtee NHL:ään, hihkaisee taustalta Teemu Sainomaa.

Oli edessä NHL tai ei, Mestiksen finaalit jatkuvat lauantaina Vaasassa. Kotiyleisön edessä pelatessaan Höylä on jälleen valmiina pysäyttämään mikkeliläiset ja torjumaan Sportille seuran historian ensimmäisen Mestis-mestaruuden.

» Lähetä palautetta toimitukselle