NHL-karavaanin koko laittoi tapahtumajärjestäjän tiukille: "Yhteensä 200 tekijää Pohjois-Amerikasta"

NHL / Haastattelu
Hartwall Arena todisti kaksi loppuunmyytyä ottelua peräjälkeen.
Kuva © VesaPhoto / Vesa Pöppönen
NHL Global Series -tapahtuma oli valtaisa ponnistus tapahtumajärjestäjälle, joka on kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen. Erityisesti mieltä lämmittivät Patrik Laineen hattutemppu ja tapahtuman innokas vastaanotto.

Suomalaisten jääkiekon ystävien kahvipöytäkeskusteluja läpi viikon hallinnut Global Series on nyt hiljentynyt NHL-sirkuksen lähdettyä kotimatkalle. Täyteen myydyt katsomot sekä tv-lähetyksien keräämät hyvät katsojamäärät puhuvat selvää kieltä tapahtumaan kohdistetusta kiinnostuksesta.

Tapahtumajärjestäjän näkökulmasta otteluiden keskeistä antia vetää yhteen Live Nation Finlandin pääpromoottori Zachris Sundell, joka myös raottaa tapahtuman kulisseja selventämällä, mitä ponnistuksia maailman parhaiden jääkiekkoilijoiden Suomeen tuomisen eteen oli tehtävä.

Suomalaisten NHL-tähtien esiintymistä kotimaassaan hän pitää jo itsessään merkittävänä, mutta Patrik Laineen hattutemppu nousee hänen kirjoissaan tapahtuman kohokohdaksi ylitse muiden.

− Suomalaispelaajien pelaaminen Suomessa muistetaan varmasti pitkään. Kun sitten Laine avasi maalihanat ja teki hattutempun vaikean kauden jälkeen kotiyleisön edessä, niin ehkä kaikki kulminoitui siihen. Ei olisi voinut paremmin mennä.

Laineen hattutempun ja NHL:n näyttäytymisen Suomessa mahdollistanut työ alkoi muun muassa markkinoinnin, hinnoittelun, kulurakenteen ja sponsorikuvioiden suunnittelulla jo aikaisessa vaiheessa ennen lippujen tulemista myyntiin, eikä kiire hellittänyt vielä tapahtuman kynnykselläkään, päinvastoin.

− Koko viikko painettiin pitkää päivää. Nyt fiilis on väsynyt mutta onnellinen koko toimiston puolesta.

Toden teolla käytännön valmistelut alkoivat viime viikon perjantaina, kun NHL:n henkilökunta saapui joukkueiden seuratessa sunnuntaina perässä. Viikon kiireisyys oli monien asioiden summa:

− Muun muassa Areena piti laittaa NHL:n ja yhteistyökumppanien näköiseksi sekä valmistella kaikki oheistilat. Kaukaloa piti kaventaa ja jäätyöt tehdä. Siinä työssä areenan henkilökunta oli suureksi avuksi.

Tapahtuman suurin haaste koskikin juuri kaukalon muutostöitä, sillä aika uhkasi loppua kesken.

− Karjala-turnauksen läheinen ajankohta teki sen, että aikataulu oli käydä tiukaksi jäätöiden suhteen. Ammattilaiset kuitenkin ratkaisivat ongelman.

Pelaajien lisäksi yleisöä viihdyttivät joukkueiden maskotit.
Kuva © VesaPhoto / Vesa Pöppönen

Keväällä kansaa puhututtivat lippujen hinnat. Hinnanmuodostusta Sundell kuitenkin perustelee aiempaan tapaan joukkueiden hintalapulla sekä järjestelykustannuksilla. NHL-karavaanin koko ja sen vaatima infrastruktuuri varmistivatkin sen, ettei rahaa, aikaa tai vaivaa voinut säästellä:

− Iso organisaatio tuli taloon. NHL toi runsaasti omaa henkilökuntaa jäämiehistä lähtien, ainakin reilut sata henkeä, ja joukkueiden myötä toiset sata. Lisäksi piti järjestää mediatilat ja muut sellaiset.

Tapahtuman tunnelmaa Sundell kehuu, vaikka joitakin soraääniä asian suhteen on ollut. Palaute yleisön suunnalta on kuitenkin ollut myönteistä.

− Ihmisten odotukset pelien suhteen ovat voineet olla erilaisia, ja en tiedä, mihin ne ovat perustuneet. Suurin osa palautteesta on ollut tosi positiivista. Molemmat joukkueet voittivat, oli maaleja ja Laine teki maaleja. En tiedä, mitä tästä olisi voinut puuttua.

Maahan tuotavien joukkueiden ja pelaajien valintaan johtanutta prosessia Sundell avaa seuraavasti.

− Tämän tapahtuman suhteen jokseenkin pallottelimme ideoita NHL:n kanssa mahdollisista joukkueista, mutta kyllä NHL loppujen lopuksi päättää näistä asioista ja tuo maahan markkinoihin vetoavia joukkueita ja pelaajia, kuten suomalaisia Suomeen ja ruotsalaisia Ruotsiin.

Sundell onkin hyvillään juuri Aleksander Barkovin ja Laineen tähdittämien joukkueiden valikoitumisesta. 

− Joukkueita valittaessa on otettava huomioon monia aikataulullisia ja muita tekijöitä, joten sikälikin olen tyytyväinen siihen, että juuri nämä joukkueet valittiin ja niiden oli mahdollista tulla Suomeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle