Westerlund avasi tappiolla

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomen jääkiekkomaajoukkue ei saanut missään vaiheessa peliään käyntiin isännöimänsä Euro Hockey Touriin kuuluvan Karjala-turnauksen avausottelussaan Tsekkiä vastaan. Suomen maalisarake näytti taiston tauottua pyöreätä nollaa kun siinä vastustajalla komeili kolmonen. Kiekkoleijonamiehistön pari harvaa valopilkkua edustivat kahta varsin erilaista pelaajatyyppiä; pienempi ja vikkelämpi ykkösparin taitopakki sekä isompi ja ilkeämpi roolirouhija nelosketjun laidalta.

Ottelun avauserä oli molemmilta joukkueilta lähinnä keskialueen miekkailua. Tsekki hallitsi taitavampana ja isokokoisempana peliä ja kiekkoa. Suomella pelaajien väliset etäisyydet venyivät eikä aktiivinen karvaus tuonut juuri vaarallisia maalintekopaikkoja. Yllättäen Tsekki oli vahvempi myös Suomen etukäteen mainostetussa ’kovaa ja korkealta’ kiekonriistopelissä. Lisäksi vieraat pääsivät monesti vaarallisiin ylivoimavastahyökkäyksiin Suomen epäonnistuttua omassa karvauspelissään sekä menettettyä kiekon hyökkäysalueella parissa ensi erän ylivoimassaan.

Erän näkyvimpiä pelaajia olivat molempien joukkueiden taitopakit. Europelien erikoismies Petteri Nummelin hääri muutamaan otteeseen näyttävästi niin ylivoimalla kuin tasakentällisinkin ja vieraiden Marek Zidlicky erottui niinikään massasta kiekollisella osaamisellaan.

Erä jäi kuitenkin maalittomaksi.

Peli muuttuu ja ratkeaa toisessa erässä

- Meidän otteluun lähtö ei onnistunut. Meillä oli heikko ensimmäinen erä. Viisikot oli hajallaan eikä päästy otteluun kiinni, jutteli tuore päävalmentaja Erkka Westerlund pelin jälkeen.

Jos ensi erässä miekkailtiin ja painittiin keskialueella, muuttui ottelun luonne toiseen erään lähdettäessä. Etenkin erän ensimmäsellä puoliskolla vietiin kiekkoa iloisesti vuorotellen päästä toiseen. Ottelun avaus- ja voittomaali syhtyi Helsinki-areenalla ennenkin tärkeitä maaleja tehtailleen, Suomen mestari mallia 2002, Pavel Rosan mailasta.

- Tehtiin erätauolla töitä. Peli parani mutta taululla oli toisen erän jälkeen luvut 2-0, harmitteli Westerlund.

Erän suomalaishahmo oli laitahyökkääjä Jarkko Ruutu joka järjesteli pientä torikokousta sekä koitti muutoinkin aiheuttaa jatkuvasti pientä hämminkiä vastustajassa. Tsekki ei Ruudun touhuista tosin hätkähtänyt, vaan lisäsi jäähyjen sävyttämässä erässä nuoren Ales Hemskyn toimesta numerot kahteen nollaan ylivoimalla ottelun 38. minuutilla.

Ruutu toimitti ahnaalla pelillään vielä itsensä ja kiekon vastustajan maaliin erän loppuhetkillä, mutta päätuomari Ulf Rönnmark hylkäsi maalin neuvoteltuaan asiasta puhelimitse pitkään ja hartaasti videotuomarin kanssa.

Ottelun päätösnumerot kolmeen nollaan viimeisteli C. Budejovicea NHL-työsulun aikana edustava Edmontonin organisaatioon lukeutuva Radek Dvorak reilu minuutti ennen päätössummeria.

Tsekille ansaittu voitto

- Ottelu oli mielenkiintoinen ja tasainen. Meillä oli enemmän onnea maalien kanssa, lateli ottelun jälkeen kohteliaisuuksia tuore tsekkivalmentaja Ondrej Weissmaan.

- Pääsimme ottelussa johtoon. Tämä vaikutti Suomen peliin ja pystyimme käyttämään sen hyväksemme. Haluan kiittää joukkuetta hyvästä taistelusta. Etenkin maalivahti Adam Svoboda onnistui.

Tsekkikäskyttäjän vaatimattomuudesta huolimatta Suomen peli ei auennut missään vaiheessa ja harvat ratkaisuyritykset olivat ponnettomia. Päävalmentaja Westerlund reagoi tilanteeseen ansiokkaasti mutta tuloksettomasti jo ottelun kuluessa muokkaamalla ketjukoostumuksia ja lisää hiomista on luvassa kun lauantaina vastaan asettuu Venäjä.

- Kolmannessa erässä pystyttiin luomaan paikkoja mutta ei saatu kiekkoja maaliin. Siinä on yksi osa-alue jota meidän täytyy parantaa. Myös viisikoiden yhtenäisyyteen ja etäisyyksiin pitää kiinnittää huomiota.

- En halua nostaa ketään pelaajaa meiltä esiin erityisenä onnistujana. Hyvää yritystä oli koko rintamalla mutta onnistujatkin jäivät vähän yksin. Meidän täytyy tehdä muutoksia viisikkotasolla ja laittaa toisiaan täydentävät pelaajat yhteen.

- Yksi asia mikä meiltä puuttui oli puolustajien onnistuneet avaukset, löysi Westerlund yhden tappion avaintekijän lisää.

Lauantaina Suomea vastaan luistelee siis Venäjä. Yksi asia mikä varmasti Suomen osalta muutuu on maalivahti. Fredrik Norrenan sijaan tolppien väliin luistelee vuorostaan Niklas Bäckström.