Tapparan uusi ilme

LIIGA / Artikkeli
Usein väitetään, ettei kakkosvalmentajan nostamisesta ykkösvalmentajaksi kesken kauden ole apua. Tuloksia katsomalla voisi päätellä, että väite pitäisi paikkansa myös Tapparan kohdalla Mikko Saarisen otettua komennon Mika Saariselta. Väärin väitetty.

Vaikka Tappara on Mikko Saarisen aikana voittanut kolmesta ottelusta ainoastaan yhden ja senkin vasta rangaistuslaukauskilpailussa, on peli muuttunut paljon edellisen Saarisen ajoista. Tällä hetkellä Tappara taistelee, yrittää ja ennenkaikkea verrattuna vanhaan, on selvästi aktiivisempi.

- On mukava kuulla, että peli näyttää muidenkin mielestä aktiivisemmalta. Töitä on sen asian suhteen tehty, että pelaajat uskaltaisivat pelata. Pelattiin ennen ehkä varovaisemmin ja yritettiin saada viisikkoa tiiviimmäksi, mutta kun se ei tuota tulosta niin johonkin suuntaan on lähdettävä. On yritetty lähteä rohkeampaan suuntaan ja se sytyttää pelaajille tunnetilan, että saa mennä ja yrittää. Taklauksia jääkiekossa olisi kiva nähdä enemmän, niitä kaipaan laitureilta, Mikko Saarinen mietiskeli paikallispelin jälkeen.

Jääkiekko on siitä erikoinen peli, että vaikka Tappara on nyt uskaliaampi, sen viisikkopeli toimii paremmin kuin aiemmin. Pelin avaukset ja liikkkellelähdöt ovat edelleen usein todella hitaita, mutta viisikko pysyy paremmin kasassa ja kun kaikki tietävät mitä tehdä, hyökkäykset ovat kontrolloidumpia ja paikkoja syntyy paremmin.

- Meidän pitää uskoa siihen, että seuraavan kerran kun se kiekko pyörii tyhjän maalin edessä, niin joku sen sisään törkkää. Ei sitä varmaan tarvitse SM-liigassa harjoitella, enemmän se on tähtein paremmasta asemasta kiinni, myöntelee Saarinen, joka on useampaan kertaan todennut, että joukkueesta löytyy maalintekijöitä, ne on vain kaivettava esille.

Yhdessä vaiheessa kautta keskustelupalstojen asiantuntijat väittivät, että Tapparan huono tempo ja liike ovat kiinni pääkopasta. Ilves-kamppailu osoitti sen osittain vääräksi, sillä vaikka Ilves onnistui hyvin pelin jäädyttämisessäkin, ei Tapparan liike ollut yhtä hyvää kuin kahdessa ensimmäisessä erässä. Kansan kielellä siis: Diesel hyytyi.

- Jouduttiin tiivistämään kolmannessa erässä. Se kuormitti muutamia pelaajia ja näkyi liikkeessä.

Kun Ville Nieminen loukkaantui, Tapparan erikoistilannepelaaminen hyytyi täysin. Monenlaisia kokeiluja tehtiin, mutta nyt Mikko Saarinen teki rohkean liikkeen. Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissakin esiintynyt Ville Mäntymaa sai vastuuta ylivoimalla.

- Ville onnistui hyvin, kantoi vastuunsa Kantorin rinnalla hyvin. Hän osoitti, että pystyy viivasta toimittamaan kiekon maalille ja se on pakille ylivoimassa tärkein asia, Saarienen kehui nuorta Mäntymaata, jolla oli alkukaudesta jopa vaikeuksia mahtua pelaavaan kokoonpanoon.

- Ylivoimassa on ollut joulun jälkeen suvantovaihe ja on ollut pakkokin hakea kovalla kädellä muutosta siihen. Hyökkääjissä on kokeiltu vaihtoja ja nyt pakeissakin.

Mikko Saarisen edeltäjä Mika Saarinen tunnetaan myös liikanimellä ”Nega-Mika”. Tyyli Tapparan päädyssä ei ole muuttunut sitten edellisen Saarisen: tappio-otteluiden jälkeen pidetään pitkä palaveri, ennen kuin valmentaja astuu lehdistön tentattavaksi. Se on kuitenkin muuttunut, että Mikko Saarinen puhuu avoimesti positiivisuudesta.

- Joukkue teki hyvää työtä tänään ja haluan nostaa heille siitä hattua. Positiivisuudella tätä asiaa eteenpäin viedään. Tässä on ollut vaikeaa ja on saatu kritiikkiä joka suunnalta, nyt pitää vain saada itseluottamusta takaisin.

» Lähetä palautetta toimitukselle