Slovan Bratislava - onnistumista toistamaan

KHL / Artikkeli
Rostislav Cada aloittaa toisen kautensa Slovanin peräsimessä.
Kuva © Slovan Bratislava - http://www.hcslovan.sk
Slovan Bratislava veti viime kaudella hieman yli 10 000 katsojan kotiareenansa illasta toiseen täyteen. Pystyykö Slovan uusimaan tulevalla kaudella pudotuspelipaikkansa? Se on ainakin entistä kovemman työn takana.
   
Slovan Bratislava
Sijoitukset:
2012-2013 6. (länsi)

Slovan Bratislavan ensimmäinen kausi KHL:ssä oli vähintäänkin vakuuttava. Lähes täysin slovakeista koottu joukkue vahvistettuna muutamalla täsmähankinnalla eteni yllättäen pudotuspeleihin. Avauskierroksella tulevalla mestari, Dinamo Moskova, oli toki liian kova vastus. KHL:n toiseksi pienimmällä pelaajabudjetilla tuo saavutus on loistava, vaikka Slovakian lippulaivan materiaali ei ollut sarjan toiseksi huonoin.

Maalivahdit

Jaroslav Janus
Miroslav Kopriva (CZE)

Viime kaudella lähes kaikki seuran pelit pelannut Jaroslav Janus jatkaa Slovanin maalilla. Runkosarjassa 23-vuotias slovakkivahti olikin todella vakuuttava. Janusin 47 pelin torjuntaprosentti 92.8% kertoo jotain hyvin sujuneesta kaudesta. Toisaalta ne kaksi pudotuspeliottelua menivät Janusilta kyllä täysin ala-arvoisesti. Pudotuspeleissä ei voi päästää helppoja maaleja, ja niitä valitettavasti Janusin taakse tehtiin.

Janus saa haastajan Tšekistä, kun Slavia Prahan isokokoinen Miroslav Kopriva starttaa uransa ensimmäisen kauden KHL:ssä. Ikää kokeneella maalivahdilla on 29 vuotta. Kopriva on tilastojen valossa pelannut ihan hyvin Extra-liigassa, mutta miehen taso KHL:ssä on toistaiseksi arvoitus. Tšekki on selvästi kookkaampi maalivahti kuin Janus.

Slovanilla on tasapainoinen maalivahtikaksikko. Nähtäväksi jää, sulavatko kaverukset tosipelien alkaessa. Janus ei mitenkään vakuuttanut viime kauden pudotuspeleissä, ja Kopriva on vielä melkoinen arvoitus tällä tasolla.

Puolustajat

Martin Skoula (CZE)-Michel Sersen
Zdenek Kutlak (CZE)-Tomas Mojzis (CZE)
Jonathan Sigalet (CAN)-Martin Stajnoch
Vladimir Mihalik-Jan Brejcak

Slovanin puolustus on saanut pari uutta tšekkiä riveihinsä. Viime kaudella huippupakit Andrej Sekera ja Lubomir Visnovsky kävivät auttamassa seuraa työsulun aikana. Näistä jälkimmäinen olisi halunnut jäädä Slovaniin, mutta KHL ei suostunut siihen. Slovakkipakki Jan Tabacek on oikeastaan ainoa menetys, joten uusien hankintojen jälkeen puolustus on vahvistunut.

Puolustuksen TOP4 -nimet lienevät Martin Skoula, Tomas Mojzis, Michal Sersen ja kanukkipakki Jonathan Sigalet. 33-vuotiasta Skoulaa voidaan pitää puolustuksen "isähahmona". NHL:ssä vajaa 800 peliä pelannut tšekki on monessa liemessä keitetty puolustaja. Isokoinen ja hyvä kahden suunnan pakki ei ole erityisen fyysinen pelaaja, mutta on kiekollisena varma.

Joukkueen toinen tšekkipakki, 31-vuotias Mojzis, pelasi Slovanissa vain 11 peliä menneellä kaudella. Kauden ensimmäisellä puoliskolla hän edusti myös Sparta Prahaa ja Lev Prahaa Prahassa peli ei kulkenut. Mojzis on tulevalla kaudella Slovanin parhaita kiekollisia pakkeja ja jopa ykköspakin paikkaa on tarjolla ylivoimalla. TPS-fanit muistavat varmasti tämän nimen pitkään, sillä sen verran loistavasti esiintyi toissa kaudella turkulaisseurassa.

Tšekkien takana löytyy Slovakian maajoukkuepakki Sersen, jolta voidaan odottaa fyysisyyttä. Sersen on myös hyvä kiekollisena. Vahva puolustaja tuo jämäkkyyttä ja hyvää kiekollista osaamista takalinjoille. Kahtena viime keväänä Sersen on ollut Slovakian maajoukkueen mukana MM-kisoissa.

Sigalet aloitti KHL-uransa Lev Popradissa toissa kaudella ja sai jopa hieman yllättäen jatkopahvin KHL:ään. Kanadalainen on hyvä luistelija sekä myös kiekollinen osaaminen on hyvällä tasolla. Oli viime kaudella seuran tehokkain pakki, jos työsulkupelaajia ei lasketa. Tuohon riittivät vaatimattomat tehot 3+9.

Puolustuksen tuorein hankinta on Zdenek Kutlak, joka isokokoisena ja vahvana pelaajana tuo puolustukseen fyysisyyttä. Tšekkipuolustaja pelasi useita vuosia Sveitsissä Ambri-Piottassa ennen tätä siirtoa. Kutlak on myös kiekollisena vahva puolustaja. Tarjolla on ylivoima-aikaa, sillä laukaus on kova.

Loput neljä nimeä ovat hieman tuntemattomia slovakkeja, joskin jääkaappipakastin-yhdistelmä Vladimir Mihalik on varmasti nimenä monelle tuttu. 202-senttinen ja pitkälti toista sataa kiloa painava puolustaja tuo Slovanin takalinjoille fyysisyyttä. Kokoisekseen tämä kolossi liikkuu hyvin.

Muut mainittavat nimet ovat Martin Stajnoch, Jan Brejcak ja Ivan Datelinka. Stajnochia kannattaa kyllä seurata, sillä 22-vuotias rightin puolelta ampuva slovakkipakki teki ensimmäisellä KHL-kaudellaan 38 peliin tehot 2+8 ja ei karta fyysistä peliä. Uusi vahvistus Brejcak pelasi viime kaudella Tsekin Extraliigassa. Datelinka on isokoinen puolustaja.

Puolustusmateriaali on Skoulan ja Kutlakin hankinnoista huolimatta keskinkertainen paperilla. Tulivoimaa pitäisi riittää Mojzisin johdolla. Slovanilla on kyllä ihan nimekkäitä pakkeja joukkueessa, joten tilanne ei ole erityisen huono.

Hyökkääjät

Michal Vondrka (CZE)-Mario Bliznak-Michel Miklik
Milan Bartovic-Juraj Mikus-Tomas Netik (CZE)
Libor Hudacek-Peter Ölvecky-Roman Kukumberg
Tomas Mikus-Andrej Stastny-Marko Dano

Slovanin hyökkäys on käytännössä täynnä Slovakian MM-pelaajia. Sama tilanne oli viime kaudellakin. Hyökkäys on tasainen ja varsinaisia tähtiä ei seurassa ole. Miroslav Satan ei ole ilmeisesti tehnyt vielä päätöstään jatkosta. Hänen arvonsa on pukukopin puolella korvaamaton.

Tšekkivahvistukset Michal Vondrka ja Tomas Netik ovat suuresssa roolissa Slovanissa. Vondrka muistetaan Oulun Kärpistä. Mies kävi toissa kaudella pikavisiitillä floppaamassa Kärpissä. Viime kausi onnistui kuitenkin ihan hyvin Slovanissa, vaikka mitään ihmeellisiä esityksiä ei nähty.

Netik on todella mielenkiintoinen hankinta. Taiturimaisen ja nopean laitahyökkääjän ensimmäinen kausi KHL:ssä oli täydellinen pannukakku, kun silloisen TsSKA:n joukkueessa homma ei sujunut ollenkaan. Sen sijaan toissa kaudella Lev Popradissa Netik sai itseluottamuksensa takaisin ja takoi 42 peliin tehot 17+11=28. Viime kaudella hyökkääjän ruuti pysyi kuivana Neftehimikissä, jossa 38 peliin tuli 13 maalia. Netikiä, jos verrataan Vondrkaan, niin on Netik taitotasoltaan edellä. Molemmat ovat nopeita luistelijoita.

Tšekkien takana hyökkäyksen kärkeen kuuluvat pelaajat ovat kaikki MM-tason pelaajia. Mario Bliznak, Milan Bartovic, Libor Hudacek, Michel Miklik ja Juraj Mikus ovat tuttuja nimiä Slovakian maajoukkueesta. Näistä 51 peliin 20 pistettä viime kaudella tehnyt Bliznak kantoi ykkössentterin vastuun. Tulevalla kaudella Bliznak lienee jälleen joukkueen kärkisentteri.

32-vuotias Bartovic on Slovanin kokenutta osastoa. Bartovicin lähtönopeus on räjähtävä, ahneella maalintekijällä on myös hyvän laukaus. Viime kauden joukkueen maalipörssin voitti 11 maalilla tuulennopea Hudacek, joka on myös melkoinen pikakiitäjä. 22-vuotias slovakki nousi kiekkomaailman tietoisuuteen toissa kevään MM-kisoissa. Hudacek oli Slovakian MM-hopeajoukkueen tärkeimpiä pelaajia. Joko nuori hyökkääjä ottaisi seuraavan askeleen urallaan ylöspäin?

30-vuotias laitahyökkääjä Miklik nousi pinnalle kevään 2012 MM-kisoissa. Kohtuullisen hyvät näytöt toivat paikan Slovan Bratislavan KHL-joukkueeseen. On aika tylyä, että Miklik vei heti seuran sisäisen pistepörssin KHL:ssä, vaikka aiempi ura on mennyt Slovakian heikkotasoisessa liigassa. Miklik tekee hyvin töitä myös puolustussuuntaan.

Mikusin viime kausi alkoi Lev Prahassa, josta siirtyi loppukaudella Slovaniin. 31 pelissä sentteri teki tehot 6+9=15, joten eväitä on hyvän liikkeen ja laukauksen myötä taistella ykkössentterin tontista.

Näiden lisäksi rosterista löytyy kokeneet jyrät Peter Ölvecky ja Roman Kukumberg sekä nuoruuden innolla pelaavat Andrej Stastny (22v), Tomas Mikus (20v) ja Jarmo Kekäläisen seuran kesällä Columbukseen ensimmäisellä kierroksella varaama 18-vuotias Marko Dano. Tomas Mikus on Jurajn pikkuveli, josta kuva on vielä aika hämärä. Liike heikommalla Mikusilla vaikuttaa olevan hyvällä tasolla ja rannari ainakin lähtee vihaisesti. 18-vuotias Dano on vahva, fyysinen ja melko taitava pelaaja.

Slovanin hyökkäys on sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Joukkueessa on KHL:n mittapuulla paljon alle 23-vuotiaita pelaajia, jotka saavat myös vastuuta. Mitään tähtinimiä ei pienen budjetin joukkueesta oikeastaan löydy, mutta yhtenäisyyttä varmasti sitäkin enemmän.

Yhteenveto

Slovan Bratislava on äärettömän tiivis joukkue, mutta kysymysmerkkejä on siellä täällä. Onko pakistossa riittävästi tulivoimaa ja laatua? Sentteriosasto on kapea ja kärkisentteri varsin nimetön. Maalivahtien ylle voidaan laittaa kysymysmerkkiä. Saako tulevallakin kaudella seuraa edelleen valmentava Rostislav Cada revittyä materiaalista riittävästi irti? Slovan tulee varmasti esittämään nopeaa ja taistelevaa kiekkoa.

Arvio: Taistelee kynsin ja hampain viimeisistä pudotuspelipaikoista. Sijoille 6-8.

» Lähetä palautetta toimitukselle