Pelicans mestaruuteen rangaistuslaukauksilla

LIIGA / Artikkeli
A-juniorien ratkaisevaa finaalia Bluesin ja Pelicansin välillä oli Matinkylän jäähallissa seuraamassa täysi tupa. Ottelu oli odotetusti tiukka ja lopulta ratkaisu siirtyi rangaistuslaukauksiin. Niissä lahtelaisryhmä oli parempi maalein 3-2.

Blues sai otteluun loistavan alun, kun Toni Kähkönen vei hienon kuvion päätteeksi kotijoukkueen johtoon jo kolmannella minuutilla. Muutenkin avauserä oli Bluesin hallintaa, mutta Pelicans-vahti Timo Väisänen jatkoi loistavia esityksiään.

Pelicans teki ensimmäisen maalinsa ensimmäisestä kunnon maalitilanteesta. Matias Perkkiö kiersi Blues-maalin ja laukoi ranteella tasoituksen.

Toisessa erässä ottelu tasoittui selvästi. Blues sai erän aikana kaksi läpiajoa Pelicans-puolustajien virheiden takia. Sekä Tommi Lehtonen että Antti Ojanen joutuivat toteamaan Väisäsen paremmaksi näissä tilanteissa.

Kolmannen erän alussa ottelu keskeytyi noin kymmeneksi minuutiksi pleksin rikkoutumisen takia. Erotuomari Sami Partasen linja löystyi ottelun loppua kohden, eikä erän aikana nähty yhtään rangaistusta. Myös Pelicans oli lähellä maalintekoa erän aikana, vielä viimeisellä minuutillakin Vili Sopasen toimesta.

Kun peli oli 60 minuutin jälkeen tasan, siirryttiin jäädytystauon jälkeen jatkoerään. Blues oli hallitsevampi osapuoli saatuaan kaksi ylivoimatilannetta. Niistä jälkimmäinen, Vili Sopasen kampituksen aiheuttama ylivoima annettiin varsin helposti. Ensimmäinen oli aiheutunut väärästä vaihdosta. Bluesin ylivoima oli tehotonta, ja kunnolliset laukaukset jäivät puuttumaan. Myös Pelicans oli lähellä maalintekoa, sillä Perkkiö laukoi tolppaan jatkoerän puolessa välissä. Vielä viimeisellä minuutilla Teemu Rinkinen pääsi aivan vapaaseen paikkaan, muttei onnistunut ohittamaan Korhosta.

Ratkaisu siirtyi näin rangaistuslaukauksiin. Julma tapa ratkaista näin isoja asioita, mutta kaikille pelaajille se oli selvää alusta alkaen. Pelicans meni kahdesti johtoon mutta Blues onnistui tasoittamaan molemmilla kerroilla. Topi Aholalla oli mahdollisuus ratkaista mestaruus tekemällä maali viidennellä kierroksella ja siinä hän myös onnistui. Lahtelaisten juhlat olivat valmiita alkamaan. Ahola riemastui niin paljon että heitti jopa pelipaitansa katsomoon.

Pelicansille mestaruus oli ensimmäinen, kun otetaan huomioon niin A-, B- ja C-junioritkin. Edellisestä A-juniorien mitalistakin oli kulunut jo 33 vuotta. Runkosarjan voittanutta Bluesia ei auttanut se, ettei joukkue hävinnyt pudotuspeleissä kertaakaan varsinaisella peliajalla. Joukkue hävisi kaikki jatkoajalle edenneet ottelut. Hopeamitalin myötä myös Bluesin päävalmentaja Lauri Marjamäki jättää tehtävänsä. Hän toimii ensi kaudella liigajoukkueen apuvalmentajana. Pelicansin päävalmentaja Kai Rautiolle mestaruus A-junioreissa oli toinen, sillä hän voitti mestaruuden pelaajana Kärpissä vuonna 1985.