A-nuorten välierät alkoivat - Ilves ja TPS voittoihin

LIIGA / Artikkeli
Runkosarjan kaksi ensimmäistä sijaa vallanneet Ilves ja TPS ottivat askeleen kohti loppuottelusarjaa sunnuntaina alkaneissa A-nuorten välierissä.

Ilves voittoon Lindgrenin johdolla

Ilves-Blues 5-0 (1-0, 1-0, 3-0)

Ilveksen Tuukka Rask pelasi jo kolmannen nollapelin neljässä pudotuspeliottelussa, kun Ilves kaatoi Bluesin ensimmäisessä välieräpelissä maalein 5-0. Raskin ohella ottelun suureksi hahmoksi nousi tehot 1+3 iskenyt Perttu Lindgren.

Ottelun alkuminuutit sujuivat tunnustellen ja ensimmäiset maalintekopaikat nähtiin vasta Tommi Välimaan estämisjäähyn aikana. Parhaan paikan sai Markku Flinck, jonka läpiajo päättyi tuloksetta kiekon karattua ratkaisevalla hetkellä. Välimaan istuessa vielä jäähyään espoolaisten Juho Keränen joutui koukkaamaan Marko Anttilaa, jolle olisi ilman rikettä auennut vapaa väylä maalintekopaikkaan. Parinkymmenen tasavajaalla pelatun sekunnin jälkeen Ilves pääsi myllyttämään ylivoimaansa, joka tuottikin tulosta ajassa 12.00. Välimaan laukauksen eteen Härmä vielä pääsi, mutta kiekko ajautui maalin edessä olleelle Lindgrenille, joka ei hätäillyt vaan tarjoili takatolpalle, josta Marko Anttila pääsi iskemään kiekon tyhjänä ammottaneeseen maaliin.

Maalin jälkeen erä jatkui edelleen melko tarkkaa peliä pelaten, eikä maalivahdeilla ollut suurempia vaikeuksia pitää maalejaan puhtaina. Erän lopulla Jarkko A. Immonen joutui jäähylle koukkaamisesta, mutta Ilveksen Antti Kangasniemen saama rangaistus tasoitti puntit. Näin ollen erätauolle siirryttiin Ilves-johdossa 1-0.

Toisen erän alkuminuuteilla Marko Anttila tarjoili Perttu Lindgrenille laukaisupaikan muutamaan metriin. Antti Härmä pystyi kuitenkin nappaamaan vedon komeasti hanskaansa. Pian tämän jälkeen Jussi Väinölä joutui jäähylle. Jäähyn aikana paras paikka siunaantui Matti Uusivirralle, joka pääsi laukomaan suoraan syötöstä hyvän vedon, kuitenkin ilman tulosta. Jäähyn päätyttyä Perttu Lindgren pääsi hyökkäämään. Harhautus vei Härmän takatolpalle, jonka jälkeen Lindgren tarjoili komeasti takaviistoon. Rangaistuspenkiltä päässyt Väinölä syöksyi paikalle ja iski vapaasti kiekon Blues-maaliin.

Ennen erän puoliväliä Bluesille tuomittiin kaksi rangaistusta. Väärästä vaihdosta tulleen joukkuerangaistuksen aikana Antti Kangasniemen ketju, laidoilla Pirkka Katajala ja Antti Ruotsalainen esitti vahvoja otteita, pitäen kiekon lähes koko kahden minuutin ajan Ilveksen hyökkäysalueella. Erän puolivälin jälkeen Ilveksen Jarmo Aalto pääsi kokeilemaan kahdesti samassa vaihdossa, ilman osumia. Ensimmäinen paikka syntyi kun Ilves pääsi puolivarkain ylivoimahyökkäykseen, kiekon ponnahdettua puolustuspäässä linjatuomarista Ilves-hyökkääjille. Jälkimmäisellä kerralla Aalto pääsi Tommi Huhtalan kanssa ylivoimahyökkäykseen ja ratkaisi itse. Laukaus kilpistyi kuitenkin Härmän olkapäähän.

Juha Keinäsen rangaistuksen aikana Blues sai muutaman hyvän pyörityksen aikaan. Parhaat paikat syntyivät Tommi Pelkoselle ja Janne Jalasvaaralle, jotka ampuivat hyvin viivalta. Loppuerä sujui Bluesin hienoisessa hallinnassa, mutta hyviä maalintekopaikkoja joukkueelle ei siunaantunut. Etenkin neljällä neljää vastaan pelatessa Blues pystyi luomaan painetta Ilveksen alueelle.

Ottelun ratkaisumaali nähtiin kolmannen erän alussa. Sekuntia ennen kuin Bluesin Joni Töykkälän erän alussa ottama jäähy umpeutui Tommi Välimaa siirsi kiekon verkkoon. Välimaa nousi hyökkäysalueelle oikealta ja laukoi kohti Härmää, joka torjui eteensä. Välimaa oli itse ensimmäisenä paluukiekossaan ja maali oli tosiasia.

Välimaan maalista Blues ei enää kunnolla toipunut. Ilves pääsi vielä kaunistelemaan lukemia kahden maalin verran. Ensin vahvasti läpi ottelun pelannut Lindgren tarjoili kolmannen nappisyöttönsä Ilveksen pelatessa ylivoimaa. Lindgren löysi b-pisteen kaarelta Anssi Tierannan, joka ampui suoraan syötöstä kiekon verkkoon ajassa 48.12. Vielä ajassa 58.38 Lindgren täydensi iltansa saatuaan rebound-kiekon maalin edessä ja nostamalla sen harhautuksen jälkeen rystyllä verkkoon. Näin Ilves otti avausottelusta tyylipuhtaan 5-0-voiton ja siirtyi tiistaina jatkuvassa ottelusarjassa 1-0-johtoon.

Toimittaja: Riku Teiskonlahti

TPS maalin verran JYPiä parempi

TPS-JYP 2-1 (0-0,2-0,0-1)

Ottelun alku oli erittäin kovaa mailasotaa puolin ja toisin, eikä kiekko tuntunut pysyvän kummankaan joukkueen lavassa. Alussa peli pyöri enemmän Tepsin kenttäpäädyssä, mutta JYPin hyökkäykset ohjattiin tylysti laitoihin, eikä kotijoukkueen maalivahti Tino Välimäki joutunut montaakaan vetoa torjumaan.

Ottelun edetessä painopiste siirtyi enemmän ja enemmän JYPin kenttäpäätyyn. Turkulaisten spesialiteettina oli laukoa rannelaukauksia puolustajien jaloista, joita JYPin maalivahdin Aleksis Ahlqvistin oli inhoittava torjua.

JYPissä hyvää oli liike viisikkotasolla ja tietty pelillinen kypsyys. Vaikka JYP pelasi ajoittain ihailtavan kurinalaisesti ja sen alivoima oli kuin suoraan jääkiekon oppikirjasta, niin siitä huolimatta vierasjoukkueella oli todellisia vaikeuksia päästä kunnon maalipaikoille. Suurin osa laukauksista suuntautui monta metriä maalin ohi tai turkulaispelaajien luistimiin.

- Näinhän se oli. Jos ei lasketa sitä loppua kun pelasimme ilman molaria, niin meillä ei ollut mitään asiaa maalipaikoille. Meillä ei ollut liikettä tarpeeksi eivätkä syötöt napsahtaneet kohdalleen. Kun ei synny syöttöketjua, ei voi tehdä kiekollisestikaan juuri mitään, JYPin vastuuvalmentaja Petri Mattila tunnusti.

Ottelun ensimmäinen maali syntyi Tepsin toimesta. Mikko Haapanen pääsi tinttaamaan vastakiekkoon kiekon ohi Aleksis Ahlqvistin Miika Kurkan erinomaisesta syötöstä.

Illan päätuomari Jussi Leppänen salli erittäin kovan mailahäirinnän ja kärkikarvaajan blokkaamisen. Molemmat joukkueet hyötyivät tästä. JYPin keskittyessä omassa päädyssä painimiseen, TPS esti todella ronskilla kädellä kiekottomia pelaajia sekä syyllistyi perinteiseen kärkikarvaajan blokkaamiseen. Tuomarilinjasta osasi kotijoukkue ottaa enemmän irti. Blokkauspelin tuloksena Palloseuralla oli tilaa edetä keskialueella ja hyökkäysalueella. Toisaalta voidaan kysyä miten Tepsin tänä iltana esittämä totaalikiekko palvelee Tepsin juniorituotantoa. Eipä olekaan ihme, että sakukoivujen sijasta liigajoukkueeseen nousee nykyään omasta juniorimyllystä lähinnä matiasmetsärantoja.

Illan toisestakin maalista vastasi TPS. Kiekko pomppasi muutaman luistimen kautta Tuomas Honkalan lapaan, joka ensihämmästyksestä toivuttuaan heitti kiekon JYPin maaliin aivan tolpan viereen. Kahden syöttäjän löytäminen tähän maaliin kielii joko tilastomiesten huumorintajusta tai sukulaissuhteesta syöttöpisteen saajiin.

JYP kavensi ylivoimamaalilla Henri Palmrothin istuessa jäähyboksissa. Eero Hyvärinen heitti löysän rannevedon maalille, josta Filip Riska ohjasi aivan maalin edestä kiekon Tino Välimäen längistä verkon perukoille.

Erien aluissa Palloseura oli erityisen vahva ja sekä toisen ja kolmannen erän ensi minuutit olivat pelkkää TPS show’ta. JYP oli noina hetkinä ihmeen aseeton.

- Se oli kyllä pelkästään heidän hyvyyttään. TPS pelasi agressiivisesti ja tuli painoi lujaa päälle, Mattila tunnusti.

Molemmat joukkueet joutuivat illan kohtaamiseen varsin varamiehisenä. Tepsiltä puuttui mm. Tomi Heinonen, Henrik Maunula ja Matti Pinomäki. JYP joutui peliin ilman Jouni Virpiötä ja Erkka Leppästä.

Tepsin paras pelaaja ehdottomasti oli Valtteri Haavisto, joka eteni vahvasti kiekon kanssa välittämättä taklauksista. Maalissa Tino Välimäki selviytyi todella vähällä työllä 55 minuuttia, mutta joutui todelliseen kiekkosateeseen ottelun loppuhetkillä ja selviintyi erinomaisesti. Miika Kurka missasi kolme avointa maalipaikkaa, mutta toisaalta oli joukkueensa paras kiekottomassa rikkovassa roolissa. Olisikohan roolituksessa vikaa?

JYPistä silmään pisti vahvan maalivahti Aleksis Ahlqvistin ohella se, että Eppu Kuuselalla oli suuria vaikeuksia purkukiekkojen kanssa. JYP pelasi hyvin viisikkona, eikä yksilöt oikein päässeet esille. Puolustaja Eero Hyvärinen oli loistava hyökkäyspäässä, mutta menetti kahdesti kiekon alimpana miehenä. Kapteenin merkin rintaansa saanut Pirkka Lahtinen esiintyi myös edukseen JYPin harvoissa maalipaikoissa.

JYPin valmennusjohtoa mietityttää tappion ohella liigajoukkueen tilanne. Kanadalaispakki Duvie Westcott sai kahden ottelun pelikiellon ja sen seurauksena yksi puolustaja on jo liittynyt liigajoukkueen rinkiin. Siitä jääkö liikenne tähän, ei Mattila osannut kertoa.

- Päivä kerrallaan mennään. Ei ole vielä mitään tietoa, mutta he siellä liigajoukkueessa tekevät ne päätökset. Siellähän on meiltä jo yksi äijä - Henrik Forsberg, Mattila huokasi.

Loppusummerin jälkeen nähtiin ikävä episodi, kun TPS marssi ennen parhaiden pelaajien palkintojenjakoa koppiin.

- Kai heillä on joku syy mennä sinne koppiin niin nopeasti. Me kuuntelemme ottelun parhaat pelaajat olimme sitten voittaneet tai hävinneet ottelun. Niin on säädetty ja niin me myös käyttäydymme, Mattila sanoi.

Toimittaja: Antti Helminen