Maalivahdeilla paljon parannettavaa

NHL / Artikkeli
Harjoituskauden huumalla ei todellakaan ole mitään merkitystä, jos Blackhawks-maalivahdit epäonnistuvat viime kauden tapaan. Tulevalla kaudella maalivahtien on oltava valmiina heti ensimmäisestä ottelusta lähtien, jotta Blackhawks välttäisi sarjataulukon kaikkein viimeisimmät sijoitukset.

Erityisesti katastrofaalisen kauden pelanneella ykkösmaalivahdilla Nikolai Habibulinilla on runsaasti parannettavaa. Tilastoihin päästettyjen maalien keskiarvoksi 3,35 ja torjuntaprosentiksi 88,60% merkkauttaneen venäläisen on palattava Stanley Cup –mestaruusvuoden tasolleen, mikäli Blackhawks haluaa parantaa pistepottiaan.

Historiallista 6,75 miljoonan dollarin kausipalkkaa nostava 33-vuotias Habibulin sortui menneellä kaudella selkeään yliyrittämiseen ja hermoiluun. Mies ei ollut oma itsensä. Suuren palkkansa vuoksi Habibulin oli joukkueen seuratuin pelaaja, jonka odotettiin kannattelevan heikkoa ryhmää ottelu toisensa jälkeen. Martin Havlatin ansiosta Habibulin ei ole enää Blackhawksin suurin tähti, joten veteraanivahdin paineiden pitäisi hellittää hieman.

Habibulinin heikkojen otteiden lisäksi Blackhawksin maalivahtitilanteeseen murheita toivat epävarmat kakkosmaalivahdit. Craig Anderson ja Adam Munro eivät vakuuttaneet missään vaiheessa. Kaksikko korvattiin kauden jälkeen kokeneemmilla kassareilla. Habibulinin nykyisillä tuuraajilla, Patrick Lalimella, Brian Boucherilla ja Sebastien Caronilla, on jokaisella enemmän NHL-otteluja tilillään kuin Andersonilla tai Munrolla yhteensä.

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan Patrick Lalimen piti olla Habibulinin kakkosmies. Kanadalainen kuitenkin loukkasi selkänsä ja joutui syyskuun puolivälissä noin 2-3 kuukaudeksi sairauslomalle. Pakkoraossa Blackhawks-GM Dave Tallon oli pakotettu hankkimaan Lalimelle korvaaja. Harjoitusleirin kautta yhden kauden kattavan, yksisuuntaisen ja 475000 dollarin arvoisen sopimuksen saanut Brian Boucher nostettiin ennakkokaavailuista poiketen Blackhawksin kakkosmaalivahdiksi.

Boucherin ja Lalimen sopimukset saattavat tuoda ongelmia maalivahtitilanteeseen, kun jälkimmäinen vahdeista tervehtyy. Tällöin Blackhawksilla on NHL-kokoonpanossa kaksi kakkosmaalivahtia, joilla on kummallakin yksisuuntainen sopimus. Ongelman ratkaisuksi käy pelaajakauppa tai waivers-listalle passitus.

Elokuussa hankittu Sebastien Caron pelaa kautensa farmijoukkueessa Norfolk Admiralsissa ja nousee NHL-kokoonpanoon vain loukkaantumissumassa. Admiralsissa Caron toimii kakkosmiehenä lupaavalle Corey Crawfordille, jonka halutaan viettävän koko kausi AHL-kaukaloissa kehittymässä. Blackhawks-lupaus Mike Brodeurin oli tarkoitus olla Admiralsin kakkosmaalivahti, mutta nuorukaisen vakavat selkävaivat saattavat pitää hänet sivussa lähes koko kauden.

Vaikka Lalimen ja Boucherin viime kaudet olivat Habibulinin tapaan erittäin kehnot, nykyinen maalivahtikolmikko on ainakin paperilla mainio. Jokainen kolmikosta on muun muassa pelannut joskus urallaan NHL-ykkösmaalivahtina. Nykyinen tilanne on huomattava parannus menneiden kausien kakkosmaalivahtitilanteeseen, sillä nyt ykkösvahdin taustalla on runsaasti kokemusta ja taitoa. Habibulinin, Boucherin ja Lalimen muodostama maalivahtiosasto voi olla onnistuessaan vakuuttavin sitten 1990-luvun puolivälin, jolloin Blackhawks-maalilla torjuivat Jeff Hackett ja Ed Belfour.

Belfourin ja Hackettin saavutuksiin pääsy vaatii kolmikon jokaiselta maalivahdilta viime kaudesta parantuneita otteita. Juuri Blackhawks-maalivahdeilla on eniten todistettavaa. Onnistuessaan ja omalle tasolle päästessään Habibulin on NHL:n 15 parhaan maalivahdin joukossa. Pelipäällä Lalime ja etenkin Boucher ovat keskitasoa parempia kakkosmaalivahteja. Kaikkien on onnistuttava parantamaan suorituksiaan, sillä Blackhawks ei kestä toista kautta peräkkäin epäonnistunutta maalivahtipeliä.

» Lähetä palautetta toimitukselle