Boston Bruins – Kenestä kevään lapsi?

NHL / Artikkeli
David Krejcilta odotetaan petrausta ensi keväänä
Kuva © Getty Images
Boston Bruinsin viime kausi näytti pitkään täydellisyyttä hipovalta. Koko NHL:n suurin pistepotti toi palkintokaappiin Presidents’ Trophyn, ja pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Detroit Red Wing kaatui viidessä ottelussa. Suuri unelma kuitenkin mureni toisen pudotuspelikierroksen seitsemännessä pelissä.

Pudotuspelien toinen kierros, viidennen ottelun jälkeen Bruins johtaa sarjaa 3-2-voitoin. Ja sitten alkaa lyhyt mutta jyrkkä alamäki.
Montreal Canadiens kaatoi karhulauman kuudennessa osaottelussa 4-0-lukemin ja ratkaisevassa seitsemännessä koitoksessa keltamusta kotiyleisö repesi kyyneliin. Runkosarjassa vahvasti purreet aseet eivät riittäneet murskaamaan arkkivihollisen maalilla seissyttä muuria nimeltä Carey Price. Oli aika kääntää jälleen katseet kohti seuraavaa kautta.

Pelaajakartta

VLH

Milan Lucic
Brad Marchand
Daniel Paille
Chris Kelly
Justin Florek
Anthony Camara

KH

David Krejci
Patrice Bergeron
Carl Söderberg
Gregory Campbell
Ryan Spooner
Alexander Khokhlachev

OLH

Loui Eriksson
Reilly Smith
Matt Fraser
Jordan Caron
Craig Cunningham
David Pastrnak

P

Zdeno Chara
Johnny Boychuk
Dennis Seidenberg
Torey Krug
Adam McQUaid
Dougie Hamilton
Matt Bartowski
Kevan Miller

MV

Tuukka Rask
Niklas Svedberg
Malcolm Subban

Valmentaja

Claude Julien
7. kausi

Iginla tuli, Iginla meni

Boston Bruinsin pitäisi kärsiä järkyttävän suuri määrä kovia menetyksiä kokoonpanossaan, ennen kuin joukkueen pitäminen yhtenä NHL:n kärkiseuroista loppuisi. Näin ei sentään tapahtunut, mutta suunta bostonilaiskannattajien epäonneksi oli kesällä alaspäin; ainuttakaan uutta nimeä ei tuotu joukkueen listoille, mutta lähtijöitä löytyy muutama.

Suurimpana menetyksenä oli ehdottomasti Jarome Iginla. Veteraanihyökkääjä on käynyt kahdella edelliskaudella metsästämässä Stanley Cupia idän kärkiseuroissa, Pittsburgh Penguinsissa ja Bruinsissa, tuloksetta. Seuraavat kolme kautta kanadalainen yrittää saavuttaa tavoitteensa Colorado Avalanchessa.

30 maalia Bruins-paidassa iskenyt Iginla jätti paitsi syvän loven joukkueen hyökkäykseen, myös rasitteita palkkakattoon. Sopimukseen kuuluneet bonukset vaikeuttivat joukkueenrakennusta huomattavasti koko syksyn ajan.

Muita lähtijöitä olivat kovaotteinen Floridaan matkustanut Shawn Thornton, Buffaloon lähtenyt slovakialaispuolustaja Andrej Meszaros ja New York Islandersissa suurempaa vastuuta metsästävä maalivahti Chad Johnson. Johnsonin vastuu Tuukka Raskin takana jäi pieneksi, mutta mikäli Bruins joutuu turvautumaan kauden aikana suunniteltua enemmän kakkos- tai kolmosvahtiinsa, voi kyyti kokemattomien Niklas Svedbergin ja Malcolm Subbanin kanssa olla kylmää.

Loui Erikssonin ja Milan Lucicin maalintekotaitoa tarvitaan entistä enemmän.
Kuva © Getty Images

Tutut tukipilarit

Kuten sanottua, Bruinsin nippu on kuitenkin edelleen äärimmäisen kova. Vahvuuksia löytyy kaikilta osa-alueilta; niin yksilötaidosta kuin hyvin uomiinsa hiotusta joukkuepelaamisesta. Yksilöistä nostettakoon ensimmäisenä esille Tuukka Rask, joka on kenties NHL:n ja koko maailman paras maalivahti.

Raskia tukee erinomaisesti puolustus, jossa on kokoa (Zdeno Chara), hyökkäysapuja (Torey Krug) ja yhä kypsyvää potentiaalia (Dougie Hamilton). Myös esimerkiksi Dennis Seidenberg ja Johnny Boychuk kuuluvat ehdottomasti pelaajiin, joiden takana Raskin on miellyttävää olla torjuntavastuussa.

Vaikka maalivahti- ja hyökkäysosastolla ovat kenties Bruinsin valovoimaisimmat nimet, on myös hyökkäys edelleen pelottavan kova. David Krejci epäonnistui pudotuspeleissä, mutta mies kuuluu silti keskushyökkääjien parhaimmistoon. Aivan kuten Patrice Bergeron, joka jätti kevään palkintogaalassa jopa Kingsin Anze Kopitarin ja Blackhawksin Jonathan Toewsin taakseen, kun parhaan puolustavan hyökkääjän palkinto jaettiin.

Kärkisenttereiden työtä hyökkäyspäässä helpottavat eritoten Milan Lucic, Brad Marchand ja toisen kautensa Bostonissa aloittava Loui Eriksson. Lisäksi laitahyökkääjä Reilly Smith löi läpi viime kaudella iskettyään 51 tehopistettä. Bruinsin onneksi miehen kanssa päästiin myös yhteisymmärrykseen tulevan kauden kattavasta jatkosopimuksesta harjoitusleirin aikana.

Huipulla ei ole helppo pysyä

Viime kaudella runkosarjan voittaneesta joukkueesta ei ole helppoa kaivaa esille merkittäviä heikkouksia. Kuitenkin epäonnistuminen pudotuspeleissä voi hyvinkin toistua, sillä Bruins ei pystynyt hankalassa palkkakattotilanteessaan tekemään edes pieniä muutoksia. Joukkue varmasti tarkkaileekin kevään lähestyessä potentiaalisia kauppakumppaneita kaikkialta NHL:stä.

Siinä missä muut seurat ovat pyrkineet kesän ja syksyn aikana parantamaan valmiuksiaan tulevalle kaudelle, luotetaan Bruinsissa tuttuun kaavaan. Se vienee joukkueen jälleen hyvistä asemista pudotuspeleihin, mutta mitä jos kevään ongelmat toistuvat?

Jos Krejcin pistesaldo tosipeleissä jää jälleen neljään syöttöpisteeseen tai 37-vuotiaan Charan pelissä alkaa näkyä enemmän ja enemmän ikääntymisen merkkejä, voi hurmostila Bostonissa kääntyä nopeasti paniikkinappulan painamiseen. Mikäli peruspilareita kaatuu kevään aikana, on Bruinsilla ylitettävänä vähintään yhtä suuret aidat kuin edellisvuonnakin.

NHL-toimituksen arvio: Bruinsin kokoonpano heikentyi Jarome Iginlan verran, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että Bostonissa ollaan myös ensi keväänä tyytyväisiä ainoastaan Stanley Cupiin. Sota ei yhtä miestä kaipaa, ja sen osoittaa keltamusta karhulauma voittaessaan itäisen konferenssin toista kertaa peräkkäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle