Vapaiden agenttien markkinat: Granlund ja Vatanen mielenkiintoisimmat suomalaisnimet – mitä tekee Mikko Koivu?

NHL / Artikkeli
Mikael Granlund mittaa arvonsa vapailla markkinoilla.
Kuva © Getty Images

1. Mikael Granlund

Suomalaishyökkääjistä mielenkiintoisin vapaa agentti on viime kaudella Nashville Predatorsin paidassa kiekkoillut Mikael Granlund. Suomalaishyökkääjä on ilmoittanut mittaavansa oman arvonsa vapailla markkinoilla, muttei sulje kokonaan pois mahdollisuutta jatkoon Predatorissa.

Kevin Fialaan päittäin vaihdettu Granlund väläytteli taitojaan Predators-paidassa, mutta kokonaisuutena aika musiikkikaupungissa jäi hieman vaisuksi.

Granlund sai paremmin kiinni juonesta, kun John Hynes otti paikan Predatorsin penkin takana. Suomalaisen peliaika nousi noin 19 minuuttiin iltaa kohden ja helmikuussa Granlund iski yhteensä seitsemän maalia. Syksyn pudotuspeleissä Granlundin nimiin merkittiin neljä syöttöpistettä.

Hyökkääjien osalta vapaat markkinat ovat tänä vuonna melko laihat, joten Granlundin arvo voi nousta yllättävän korkeaksi. Miestä ei ole pilattu iällä, eikä yli 65 pisteen kausista ole vielä pitkä aika. Oikeissa olosuhteissa Granlundista saa vielä varmasti irti ja kiinnostusta lisää myös taito pelata sekä sentterinä että laiturina.

Paikoillaan pysyvä palkkakatto voi tarkoittaa sitä, että Granlundin keskipalkka ei välttämättä kasva kovinkaan paljoa verrattuna vanhaan sopimukseen. Odotuksissa voisi olla keskipitkä sopimus joukkueessa, jossa riittää hyökkäystaitoa.

2. Sami Vatanen

29-vuotias Vatanen, joka on tuskaillut viime aikoina loukkaantumisten kanssa, on yksi mielenkiintoisista vapaista agenteista. New Jersey Devilsistä siirtorajalla Carolina Hurricanesiin kaupattu suomalaispuolustaja teki Hurricanes-debyyttinsä vasta elokuussa alkaneissa pudotuspeleissä, joista tilastoihin merkittiin kolme syöttöpistettä.

Vatasen aika Devilsin riveissä ei aiheuttanut hurraa-huutoja, mutta kokonaisuudessa suomalainen pelasi hyvällä omalla tasollaan. Vatasesta ei ehkä ole enää joukkueen puolustuksen vetäjäksi, mutta on ehdottomasti hyvä lisä menestystä tavoittelevan joukkueen takalinjoille.

Vatanen ei ole vielä iällä pilattu, mutta JYP-kasvatin loukkaantumishistoria voi herättää huolta NHL-johtajissa. Suomalainen on pelannut edellisen kerran yli 70 runkosarjaottelua kaudella 2016–2017.

Vatasella lienee valinta kahden mahdollisen sopimuksen välillä. Tosissaan menestystä himoava joukkue voi tarjota lyhyempää, kahden tai kolmen vuoden sopimusta. Pidempää neljän tai viiden vuoden sopimusta tarjoaa suuremmalla todennäköisyydellä joukkue, joka on käynnistämässä uudelleenrakennusta.

Sami Vatanen ehti pelata vain seitsemän ottelua Hurricanesin paidassa.
Kuva © Getty Images

3. Erik Haula

Kolmas mielenkiintoinen suomalaispelaaja on kesken kauden Hurricanesista Panthersiin kaupattu Erik Haula. 29-vuotias suomalaishyökkääjä teki varsinaisen läpimurtonsa Vegas Golden Knightsin riveissä, mutta useat loukkaantumiset ovat hidastaneet miehen tahtia viimeisten kahden kauden aikana.

Haulaa voidaan pitää "pienen riskin, suuren palkinnon" -pelaajana, joka voi hyvin vaihtaa seuraa lyhyellä vuoden mittaisella sopimuksella. Haulan loukkaantumishistoria voi mietityttää GM:iä, joten pitkää sopimusta suomalaiselle tuskin tarjotaan. Terveenä Haula tuo kuitenkin mukavan lisän minkä tahansa joukkueen hyökkäykseen.

4. Mikko Koivu 

37-vuotiaan Koivun tilanne on erittäinen mielenkiintoinen. 15 kautta Minnesota Wildissa pelannut kapteeni ei saanut uutta jatkosopimusta seuran kanssa ja on nyt vapaa agentti.

Koivun ura on ehdottomasti jo ehtoopuolella, mutta lyhyt vuoden mittainen sopimus haastajajoukkueen kanssa on mahdollinen. 

Yli 1 000 NHL-peliä urallaan pelannut Koivu on ollut hiljainen suunnitelmistaan sen jälkeen, kun Wild teki ilmoituksensa seuraikoninsa päästämisestä vapaille markkinoille. Koivua pidetään NHL-piireissä hyvin vastuuntuntoisena keskushyökkääjänä ja hänen johtajuuttaan voisi hyödyntää useampi joukkue. 

Odotuksena Koivun kohdalla on vuoden mittainen, noin kahden miljoonan dollarin arvoinen sopimus – jos hän siis haluaa jatkaa NHL-uraansa. 

» Lähetä palautetta toimitukselle