Vaihto vaihdolta: Kärppien NHL-vahvistus Nick Ritchien odotettu debyytti Liigassa

LIIGA / Artikkeli
Ritchie debytoi kovin odotuksin Kärpät-paidassa.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa

Kärpät tiedotti viime viikolla nimekkäästä hankinnasta, kun miltei 500 NHL-ottelua urallaan pelannut Nick Ritchie saapui Ouluun loppukauden mittaisella sopimuksella. Maanantaina joukkueen vahvuuteen liittynyt kanadalainen debytoi Tampereen Nokia-areenalla Tapparan vieraana.

Ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikan ulkopuolella pelaava Ritchie istutettiin oululaisten kolmosketjuun Connor Bunnamanin ja Kasper Björkqvistin rinnalle.

Tuomarilinja tuottaa päänvaivaa

1.53 – 2.24
Vahva karvaus ei tuota tulosta. Liike on vielä jokseenkin hitaanlaista.

4.23 – 5.31
Ketju antaa vahvaa painetta, mutta maalin takana käyty kahina jää merkittävimmäksi tapahtumaksi. Ritchien liike on raskasta pitkän vaihdon jäljiltä.

8.15 – 8.43
Liiga-uran ensimmäinen tilastomerkintä on miinusmerkki Petri Kontiolan iskemään ottelun avausmaaliin. Tapparan hyökkäys käynnistyi Emil Pieniniemen harhasyötöstä pian Ritchien saavuttua kentälle.

10.15 – 10.56
Ritchien purkukiekko ei saavuta oululaisia, minkä seurauksena Tappara vyöryy hyökkäysalueelle. Ritchie ottaa rangaistuksen poikittaisesta mailasta, mutta Kärpät iskee kauden ensimmäisen alivoimamaalin vain 15 sekuntia jälkeen.

12.56 – 13.55
Ritchie palaa jäälle ja kaataa Tappara-pelaajan. Yleisö protestoi, mutta turhaan. Muita merkittäviä tapahtumia ennen vaihtoon siirtymistä ei nähty.

16.21 – 17.01
Ritchie esittää kulmaväännössä häneltä paljon odotettua fyysisyyttä. Kiekon jäädessä Tapparalle Ritchie huitoo Nicholas Baptisten mailan rikki erän toisen kahden minuutin rangaistuksen arvoisesti.

19.00 – 20.00
Pystysyöttö kimpoilee päätyyn asti, ja Ritchie käy antamassa kovan taklauksen summerin soidessa. Veli-Matti Vittasmäki tekee tuttavuutta kanadalaiseen ennen pukusuojiin poistumista.

Erän yhteenveto: 5 min 27 sekuntia, 0+0, 0 laukausta, -1

Nousujohteinen erä parani loppua kohden

22.36 – 23.32
Vaihto alkaa taklauksella Otto Rauhalaan kulmassa. Hyökkäyspään aloituksessa Ritchie riistää kiekon aloituskahinasta ja siirtää sen kätevästi alaspäin. Pian seuraa optimistinen pystykiekko, joka kuitenkin venyy pitkäksi. Seuranneesta aloituksesta Björkqvist vie kiekkoa ylös Ritchien pelatessa itsensä maalintekopaikkaan, mutta kiekko ei ikinä saavu maalille Tapparan puolustaessa tiiviisti.

27.50 – 28.43
Katkonainen vaihto pitkän kiekon ja paitsion johdosta. Ei muita merkittäviä tapahtumia.

32.16 – 32.41
Tommi Kivistö neuvottelee pitkään Ritchien kanssa ennen aloitusta. Entisen NHL-pelaajan jalka näyttää painavan edelleenkin kahden suunnan luistelussa. Ei havaittavissa merkittäviä muutoksia mihinkään suuntaan.

35.01 – 35.34
Taklaus Carter Camperiin, joka kuitenkin karkaa jatkotilanteessa laukaisupaikkaan. Laukauksesta seuranneen aloituksen jälkeen nähdään Ritchien illan kovin spurtti hyökkäysalueelle asti. Spurtti päättyy määrätietoiseen, mutta tuloksettomaan karvaukseen.

37.28 – 38.11
Liekö Lauri Marjamäki kajauttanut penkillä kuuluisan luistimilla liikkumista koskevan fraasin, sillä Ritchien jalka liikkuu jo paljon paremmin. Kulmaväännön seurauksena hyvä syöttö Bunnamanille, jonka laukaus jää illan suorituksen mukaisesti vaisuksi. Kiekollisesti Ritchieltä illan näkyvin vaihto.

Erän yhteenveto: 3 min 30 sek, 0+0, 0 laukausta, +/-0

Hidasta heräämistä ketjuloton sekoittaessa pakkaa

42.16 – 42.56
Ei merkittäviä tapahtumia. Kärppien vaihdot ovat erittäin lyhyitä erän alkuhetkillä.

45.10 – 46.11
Ritchie käynnistää hyvin hyökkäyksen, mutta hyökkäysalueelle ajamista seurannut poikittaissyöttö on liian kova Victor Berglundille. Seuraavassa tilanteessa Ritchie ajaa maalille päästen vapaaksi sinipaidoista, mutta Björkqvistin syöttö ei tavoita lapaansa liian korkealla pelialustasta pitävää kanadalaista.

49.24 – 50.17
Illan ensimmäinen laukaus! Kuti kuitenkin nousee syystä tai toisesta korkealle plekseihin. Pelin suunta kääntyy hutikudista, ja Olli Juolevi kasvattaa vastahyökkäyksestä isäntien johdon kahteen maaliin. Ritchielle takaiskusta illan toinen miinusmerkintä.

51.01– 51.50
On Marjamäen ketjuloton aika. Ritchie hyppää kentälle Noel Gunlerin ja Ville Koivusen kanssa, mutta levityssyöttö laitakahinasta jää ainoaksi kiekolliseksi tapahtumaksi vaihdon aikana.

53.44 – 54.47
Ritchie hyppää jäälle jälleen Gunlerin ja Koivusen kanssa. Kiekollinen presenssi jää vähäiseksi kelvon siniviivalevityksen jälkeen.

56.21 – 57.43
Tapparan Oiva Keskinen kiskoo Teemu Turusen kaksin käsin nurin ja antaa vielä ohuen oljenkorjen vieraiden loppukiriin. Ritchie aloittaa ylivoiman viivamiehenä oululaisten maalin ollessa tyhjänä, mutta pitkä ylivoimapyöritys ei tuota tulosta. Ritchie hakee muutamaan otteeseen itsensä hyvälle tontille, mutta kiekon saapuminen lapaan jää vain haaveeksi.

Kanadalainen käy vielä kertaalleen jäällä seuravassa aloitustilanteessa, mutta hän palaa vaihtoaitioon. Ehkä hänen onnekseen, sillä pörssikärki Anton Levtchi iskee seuraavan kiekonhallinnan aikana kiekon tyhjään maaliin.

Erän yhteenveto: 5 min 10 sek, 0+0, yksi laukaus, -1

Ottelun yhteenveto: 14 min 45 sek, 0+0, yksi laukaus, 4 min rangaistuksia, -2

Paljon kehitettävää, mutta myös jotakin hyvää

Kärppien uusi hankinta, ensi viikolla 28 vuotta täyttävä laituri, on takonut NHL-urallaan 481 ottelua kapeassa kaukalossa. Vielä viime kaudella 21 pistettä taalajäillä iskenyt Ritchie on profiloitunut tähän asti voimahyökkääjänä, joka ei pelkää viimeistellä taklauksiansa. Maalinedustalla omien sanojensa mukaan viihtyvä kanadalainen ajautui debyytissään muutamaan otteeseen kelpo maalintekopaikkoihin, mutta syötöt eivät ajautuneet perille.

Ritchie pelasi suurimman osan ottelusta juuri Bunnamanin ja Björkqvistin kanssa, mutta etenkin ensin mainitun jo pitkään jatkuneet tahmeat otteet peilautuivat myös Ritchien pelaamiseen. Hänen pelissään oli vähistä mahdollisuuksista huolimatta havaittavissa positiivinen muutos hänen hypättyä kaukaloon Gunlerin ja Koivusen kanssa päätöserän lopussa.

Marjamäki on osoittanut monesti turvautuvansa ketjujen sekoitukseen, joten ei tulisi suurena yllätyksenä, mikäli Ritchie löytäisi itsensä lähitulevaisuudessakin eri ketjusta, etenkin jos Bunnamanin vaikeat otteet saavat jatkoa.

Ritchien kahden suunnan luistelu oli etenkin avauserässä vaivalloisen näköistä, ja hänen hitaat suunnanmuutoksensa vaaransivat hänet kiekonmenetyksille useampaan otteeseen. 

Ottelun edetessä ruoste alkoi kuitenkin haihtua liikkeestä hiljalleen. Ritchie toteutti hyvin Pohjois-Amerikan pelityyliänsä hyödyntämällä fyysisiä ominaisuuksiaan niin laita- kuin maalinedustapelaamisessa. Hän pelasi itselleen useampaan otteeseen laadukkaan maalipaikan saamatta kuitenkaan syöttöä lapaan.

Fyysisiltä ominaisuuksiltaan selkeästi Liigaan hyvin istuva laituri voisi sopia hyvin peliä tekevän keskushyökkääjän viereen. Vaikka Bunnaman ei nykyisellä vireellään edusta Ritchien vierelle vaadittavia ominaisuuksia, voivat hänenkin suorituksensa ottaa tuulta alle, mikäli kaksikolle annetaan aikaa luoda yhteistä kemiaa.

Debyytin esitysten perusteella hän istuutuu Kärppien pelitapaan tervetulleena lisänä, ja Ritchien karistettua alun kankeudet häneltä on syytä odottaa merkittävää pistetuotantoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle