Tyttöleijonat Vierumäellä: Kotiturnaus päättyi voittoon Tšekki-trillerissä – ”Otimme nuoria, uusia pelaajia testiin"

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Mira Kuisma toimii nykyään Tyttöleijonien päätoimisena päävalmentajana.
Tyttöleijonat pelasi kolme ottelua Vierumäellä. Sinivalkoiset värit vyöryivät torstaina yli Saksan. Perjantaina kaatui Japani. Tšekkiä vastaan Tyttöleijonat nousi dramaattiseen voittoon. Päävalmentaja Mira Kuisma kertoi turnauksen annista joukkueelle ja siitä, miten suuri vaihtuvuus on vaikuttanut tekemiseen.

Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen eli Tyttöleijonien maajoukkuepeliviikko Vierumäellä käynnistyi torstaina Saksa-ottelulla. Perjantaina Tyttöleijonat kohtasi Japanin ja tapahtuman päätöspäivänä Suomen osalta vuorossa oli Tšekki-mittelö.

Suomi−Saksa 6−1

Mira Kuisman päävalmentama Tyttöleijonat sai otteluun hyvän lähdön, kun kärppähyökkääjä Emma Ekoluoma pisti kiekon Saksan verkkoon jo muutaman minuutin pelin jälkeen. Lopulta turnausemännät nappasivat nimiinsä vakuuttavan voiton.

Ilvestä seuratasolla edustava Julia Kuusisto napautti Suomen avauserässä vielä 2−0-johtoon ylivoimalla Anabel Seyrerin istuessa kaksiminuuttista. Tinja Tapani ja Kuusisto vankistivat suomalaisjohtoa 4−0:aan toisen erän puitteissa.

Kolmannessa erässä Suomi lisäsi kierroksia koneeseen. Jannika Sten ja Kuusisto osuivat ja nostivat Tyttöleijonien maalimäärän kuuteen. Näin Ilves-hyökkääjä Kuusisto sai hattutempun täyteen. Hanna Hoppe rikkoi saksalaisten kuparisen päätöserän jälkimmäisellä puolikkaalla.

Tyttöleijonat oli ottelussa kauttaaltaan niskan päällä. Lilia Huoviselle kirjattiin kamppailussa vain 11 torjuntaa siinä, missä Miriam Siebert toisessa päässä joutui venymään 35 kertaa kiekon tielle.

Suomi−Japani 2−0

Japani sai Suomen aika ajoin pinteeseen, kun se painoi pitkiä hyökkäyksiä syvälle sinivalkoisten alueelle. Tyttöleijonat kesti kuitenkin vaikeat hetkensä ja iski tarvittavat maalit. Molemmista vastasi kärppähyökkääjä Emma Ekoluoma.

Hyvin turnauksessa esiintynyt Ekoluoma aloitti maalinteon avauserässä. Hyökkääjä maalasi terävällä rannekudilla ylivoimalla puolustajien Elli Pohjanahon ja Tuuli Tallisen syötöistä. Avauserässä Suomi jäähyili, mutta toisessa erässä Japani kulutti jäähypenkkiä. Ekoluoma osui vielä toistamiseen ennen jälkimmäistä erätaukoa näyttävän yksilösuorituksen päätteeksi.

Maalivahdit Kerttu Kuja-Halkola ja Mei Iwashita pelasivat kelpo ottelut ja olivat kokolailla yhtä työllistettyjä läpi 60 minuutin. Kolmannessa erässä Suomi pystyi hyökkäämään kiekolla, eikä päästänyt japanilaisia enää hätyyttelemään Kuja-Halkolan veräjää. Kuortane-vahti koppasi nollapelissään 19 torjuntaa. Japanin veskari Iwashitalle kertyi 22 koppia.

Tšekki−Suomi 1−2 ja.

Tšekki pystyi painamaan pelin hieman Suomea paremmin hyökkäyspäätyyn ja näin hallitsemaan osaltaan kenttätapahtumia. Rikkonaisessa pelissä ei maaleilla mässäilty, mutta jännitys pysyi yllä loppuun saakka. Viime hetken tasoituksen myötä peli eteni jatkoajalle, jossa Emma Ekoluoma sivalsi upean sommitelman päätteeksi Suomelle voiton.

− Alku oli meille hankala. Ei lähtenyt. Hyvin käänsimme kuitenkin pelin meille. Oli semmoinen taisteluvoitto. Hyvin aloimme pelata joukkueena. Se oli iso juttu, mitä tapahtui viikon aikana, vaikka oli vähän ailahteluakin, Tyttöleijonien kapteeni Tuuli Tallinen summasi pelin jälkeen.

Avauserä eteni tasaisena eikä kummallakaan joukkueella ollut selkeitä painostusjaksoja. Kerttu Kuja-Halkola oli virkasiskoaan hieman työllistetympi. Julia Kuusisto istui kaksi pikkukakkosta, mutta Tšekki ei onnistunut rokottamaan.

Tšekki aukaisi ottelun maalihanan toisessa erässä ylivoiman turvin, kun Adéla Pánková pisti kiekon ohi Kuja-Halkolan.Jäähyily väritti Tyttöleijonien koko ottelua. Tyttöleijonat nousi viimeisellä mahdollisella hetkellä tasoihin, kun Nelly Andersson tasoitti puntit laukauksellaan pelikellon näyttäessä lukemia 59.09 ja joukkue pelasi ilman maalivahtia. Ekoluoman kuti toi kotiturnaukselle voittoisan päätöksen.

Päävalmentaja Kuisma: "Vaihtuvuus on ollut suuri"

Täksi kaudeksi Tyttöleijonien päätoimiseksi päävalmentajaksi ryhtynyt Mira Kuisma totesi, että kolmea voittoa ei sovi väheksyä. Turnaus alkoi ja päättyi luotsin mielestä hyvin.

− Pelillisesti ensimmäisessä pelissä Saksaa vastaan olimme todella hyviä. Oli kuka mitä mieltä tahansa Saksan tasosta, niin riisuimme kyllä heidät niistäkin vahvuuksista, mitä heillä on. Japani-peli oli vaikea. Emme päässeet kauheasti pelin päälle, vaikka voitto tulikin. Tänään kaksi erää jatkui sama ralli, mutta onneksi viimeiseen erään saimme jostain kaivettua oman pelimme.

Viime kaudella Tyttöleijonien lisäksi Naisten Liigan Kuortanetta valmentaneen Kuisman mukaan tyttömaajoukkueen suuri vaihtuvuus näkyi Vierumäen tapahtuman aikana niin hyvässä kuin kehitystä vaativassa mielessä.

− Vaihtuvuus on ollut suuri. Viidellä pelaajalla on jonkinlaista MM-kisakokemusta. Kertoo sen, että 15 kenttäpelaajaa ja yksi maalivahti eivät ole pelanneet kisoissa. Näkyyhän se pelaamisessa ailahteluna. Otimme nuoria, uusia pelaajia testiin ja nyt on valmennuksen pähkäiltävissä, millaisella ryhmällä lähdemme joulukuussa jatkamaan. Nollayseissä on hyvää kiekollista taitoa, mutta luonnollisesti he ovat fyysisesti vielä takamatkalla, päävalmentaja ruoti.

Päätoimisuus maajoukkuetehtävissä on vapauttanut Kuismalle paljon aikaa tärkeisin tehtäviin, mitä toiminnan kehittämiseen tulee.

− On enemmän aikaa olla pelaajiin yhteydessä ja seurata heidän pelejään, mutta myös arkeaan. Yhteydenpito naisten liigavalmentajiin on tiivistynyt. Arki on erilaista, mutta olen tykännyt. Palautteita pystyy antamaan paremmin ja on aikaa tehdä esimerkiksi videoita. Kun oli arkivalmennus kyljessä, niin aika piti jakaa myös sinne, koska sekin on tärkeää, Kuisma päätti.

Muokattu: 11.11.2023, kello 17.44: Korjattu Saksa-ottelun maalintekijät.

» Lähetä palautetta toimitukselle