Tyttöleijonien päävalmentaja Mira Kuisma kehui pelaajien taktista kypsyyttä ja esitti huolensa urheilullisuudesta − "Iso viesti, mikä lähtee tästä eteenpäin"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Mira Kuisma valmensi Tyttöleijonat jälleen neljän joukkoon. Kuva vuoden 2023 kisoista.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Kanada pesi Suomen tyttöjen MM-pronssiottelussa maalein 8−1 eikä jättänyt mitään sattuman varaan. Tyttöleijonat jäi jälkeen jo pelin alkuminuuteilla. Joukkueen päävalmentaja Mira Kuisma antoi synninpäästön ryhmälleen. Tuoreessa muistissa oli kirvelevä 2−4-välierätappio Yhdysvalloille kovan väännön jälkeen.

− Olen ylpeä jokaisesta pelaajasta ja siitä, miten he kokosivat itsensä eilisen pettymyksen jälkeen. Emme ehkä päässeet samanlaiselle tasolle kuin mihin pääsimme eilisessä pelissä, mutta eilinen pettymys oli kuitenkin sen verran raskas, että ehkä terävin puhti oli pois. Yritimme siinä sitkeästi mukana. Yksikään pelaaja ei jättänyt esitystään vajaaksi tänään, Kuisma kiitteli.

Yksikään pelaaja ei jättänyt esitystään vajaaksi tänään

Viime vuoden tapaan Tyttöleijonien osaksi jäi olla turnauksen neljäs. Tavoite ei täyttynyt, mutta Zugin kisat toivat valoa tulevaisuutta silmällä pitäen.

− Totta kai harmittaa, sillä mitalia lähdimme hakemaan ja lopputulos on tämä. Matka jatkuu muiden kuin nollakutosten kanssa, ja tässä on hyvää pohjaa rakennettu. Meillä on paljon hyviä pelaajia tulossa ja jatkamassa sitä perintöä, minkä vanhin ikäluokka nyt jätti tähän.

Päävalmentaja kehui Tyttöleijonien yhteishenkeä.

− Joukkueessa on ollut hyvä fiilis koko turnauksen ajan ja tämä on ollut hieno kasvutarina viimeisen kahden viikon ajan.

Suomi voitti alkulohkossa Tšekin ja Saksan, mutta hävisi Kanadalle. Puolivälierässä kaatui Slovakia, mutta välierässä Yhdysvallat oli piirun verran parempi. Turnaus päättyi uuteen Kanada-mittelöön tappiollisessa pronssiottelussa.

Nuorten esiinmarssi

Suomen tämän vuoden tyttöjen MM-ryhmässä oli monta 2006 syntyneiden pääkisoihin alaikäistä pelaajaa, joista nuorimmat olivat 2009 syntyneitä. Kuisma suitsutti nuoria leijonapelaajiaan.

− Heidät heitettiin aikalailla syvään päätyyn. Hienosti he klaarasivat turnauksen. (Tinja) Tapani etunenässä he pystyivät pelaamaan tasaisen ja nousujohteisen turnauksen. Samaten Senja Siivonen pelasi erinomaisesti. (Emmi) Loposella ja (Aino) Lehikoisella oli välillä parempia pelejä ja välillä tietenkin ymmärrettävästi nuoresta iästä johtuen tulee vaikeampiakin otteluita. Molemmat pelasivat kuitenkin hienosti aktiivista peliä.

2008 syntynyt Kuortaneen hyökkääjä Senja Siivonen sai päävalmentajalta kehuja.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Tyttöleijonat lähti MM-turnaukseen haastajana, joten välieräpaikka ja mahdollisuus taistella mitaleista oli ryhmälle etukäteen mietittynä hyvä suoritus.

− Yksilöistä saimme revittyä kaiken mahdollisen irti ja yksilöt suoriutuivat jäällä omien kykyjensä ylärajoilla. Se on mielestäni onnistuminen, vaikka se ei aina välttämättä näy tuloksena taululla, mutta se, mitä me siellä pelin sisällä näemme ja mitä haluamme – peilaten siihen.

− Erikoistilanteista alivoimapelaaminen oli ihan hyvää. Puolustaminen kaiken kaikkiaan on mennyt eteenpäin kauden aikana ja saimme sitä parannettuakin. Tytöt osoittivat, että he pystyvät taktisesti kesken pelin muuttamaan tekemistään. Nuoresta iästä johtuen kokemuspohja on kuitenkin vielä hyvin ohutta, Kuisma analysoi.

Päävalmentaja Kuismalla oli painava viesti suomalaiselle nais- ja tyttökiekkoyhteisölle.

− Jos miinuspuolia miettii, niin olemme puhuneet paljon urheilusta ja se on iso viesti, mikä lähtee tästä eteenpäin sekä näille pelaajille että seuroille, että urheilun pitää parantua – se on selvä juttu.

» Lähetä palautetta toimitukselle