Tšekki nousi sillasta ja sysäsi Ruotsin kuilun partaalle, Sveitsi pesi ja linkosi Slovakian puhki

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Zugin Gregory Hofmann kairasi neljä tehopinnaa Sveitsin murskavoitossa.
Tšekki kiri voittoon Ruotsissa tehokkaan kolmannen erän ansiosta. Sveitsi antoi Slovakialle kaikkien aikojen kylvetyksen. Vahvasti turnauksen aloittaneen Slovakian peli hajosi jäähyihin. Latvia teki voitavansa Yhdysvaltoja vastaan, muttei mahtanut paremmalleen mitään.

Sveitsi-Slovakia 8–1

A-lohkossa Sveitsi näytti toipuneen Ruotsi-ottelun kylvetyksestä, ja vastaavasti voittoputkelleen jatkoa hakeneella Slovakialla meni kaikki pieleen.

Kisat mainiosti aloittanut Kristián Pospíšil näytti tällä kertaa pahempaa puoltaan taklaamalla Andres Ambühliä rajusti päähän laidan lähellä. Tuomiona oli ulosajo vain kuuden minuutin pelin jälkeen.

Erikoistilanteen aikana Matúš Sukel oli vähällä rankaista Reto Berran huolimattomuudesta – pieleen meni ja seuraavasta hyökkäyksestä iski Sveitsi. Raphael Diazin veto otti Marián Studeničin mailasta kimmokkeen, eikä Július Hudáček voinut mitenkään reagoida pelivälineen suunnanmuutokseen.

Heti toisen erän alussa hieman pimennossa ollut Sven Andrighetto löi Sveitsin 2-0-johtoon. Sitten alkoikin ropina käydä Hudáčekin maalilla. Roman Loeffel, Gregory Hofmann ja Timo Meier venyttivät alppimaan johdon viiteen maaliin. Maaleista kolme oli syntynyt ylivoimalla.

Philipp Kurashevin 6–0 ja Michal Krištofin 6–1 olivat enää tilastojen kaunistelua. Päätöserän puolivälissä Mislav Rosandić ja Jonas Siegenthaler rikkoivat toisensa jäähylle, ja jälkipelin sanaharkan aikana Rosandić sylkäisi sveitsiläisen käteen ulosajon arvoisesti.

Ylivoimalla Hofmann sekä Loeffel latasivat illan toiset maalinsa. 8–1 tulos oli Sveitsin suurin voitto Slovakiasta ja täydellinen lääke tiistai-illan ankealle tylytykselle.

Yhdysvallat-Latvia 4–2

B-lohkon ottelussa Yhdysvallat-Latvia amerikkalaiset saivat otteluun loistavan alun, kun noin minuutin pelin jälkeen Matt Tennysonin hurja one-timer siniviivalta painui verkkoon. Kotvasta myöhemmin Yhdysvalloille tuomittiin perätysten kaksi rangaistusta, ja viidellä kolmea vastaan Miks Indrašis laukoi tasoituksen.

Pian tämän jälkeen pääsi Yhdysvallat kokeilemaan ylivoimansa toimivuutta. Pakkopeli pyöri kyllä mutta vailla tehokkuutta. Ottelu jatkui amerikkalaiskomennossa tilanteen normalisoiduttua. Yli vuoden pelaamatta ollut Brian Boyle kiskaisi Yhdysvallat johtoon, mutta Renars Krastenbergs tasoitti vain pari minuuttia myöhemmin.

Yhdysvallat palasi johtoon ajassa 31.45. Jason Robertson ja Connor Garland juonivat paikan, ja Trevor Moore viimeisteli kolmen latvialaisen keskeltä tilanteeksi 3–2. Matty Beniers iski 4–2, ja kun Latvia epäonnistui kaventamaan pian seuranneella ylivoimalla, näytti ottelu kääntyneen amerikkalaisille lopullisesti.

Päätöserässä kumpikin joukkue sai vielä tilaisuutensa lisämaaleihin. Artūrs Kulda siivosi kiekon maaliviivalta, mutta game-saveriksi siitä ei ollut – Latvia ei enää ottelun loppuhetkillä päässyt kunnolla Cal Petersenin maalille. Voitto nosti Yhdysvallat lohkon kärkeen Saksan rinnalle.

Tšekki-Ruotsi 4–2

Ajassa 12.08 Andreas Wingerli ohjasi nopean hyökkäyksen päätteeksi Max Fribergin syötön maaliin. Rickard Rakell syvensi tšekkien tuskaa seitsemän minuuttia myöhemmin. Tšekki yritti vielä rakentaa paikkoja kavennukseen, ja sen vahva vire jatkui toiseen erään, mutta Adam Reideborn ei ollut yllätettävissä.

Tšekki pääsi takaisin peliin mukaan heti kolmannen erän alussa. Jakub Vránan veto painui verkkoon. Jan Kovář hassasi avopaikan, mutta kiskaisi hetkistä myöhemmin pelin tasoihin. Kolme ja puoli minuuttia tästä onnistui myös Lukon Lukáš Klok, ja Tšekki nousi ensimmäistä kertaa johtoon. Kaksi viimeistä maalia olivat syntyneet ylivoimalla, kun Ruotsin peli oli seonnut jäähyihin.

Lopullisen naulan arkkuun löi Jakub Flek puolitoista minuuttia ennen loppua. Tšekille elintärkeä kolmen pisteen voitto, ja Ruotsin tilanne jatkoonpääsyn kannalta kävi entistä tukalammaksi.

Juttua muokattu klo 19.50. Korjattu Rosandićin ulosajon syy. Ei johtunut keihästämisestä vaan sylkemisestä.