IIHF ja Latvian jääkiekkoliitto iloitsivat onnistuneista MM-kisoista

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Latvian MM-kisaorganisaatio on seurannut tyytyväisenä kisoja.
Kuva © Samuli Huikuri
Latvian jääkiekkoliiton puheenjohtaja Aigars Kalvitis ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja René Fasel kiittelivät kilpaa onnistuneen MM-turnauksen järjestelyitä turnauksen päätöslehdistötilaisuudessa. Moni asia meni paremmin kuin uskallettiin odottaa.

Latvian jääkiekkoliiton puheenjohtaja Aigars Kalvitis totesi iloisena, että vaikka lähtökohdat MM-kisoille olivat äärimmäisen haastavat, kisaorganisaatio onnistui erinomaisesti.

− Olemme viettäneet 16 päivää erittäin tiukkojen olojen alaisina. Latvian jääkiekkoliitolle on ollut suuri kunnia toimia jääkiekon MM-kisojen järjestäjänä.

Kisaorganisaatio oli asettanut turnaukselle kolmen kohdan tavoiteohjelman ja se toteutui Kalvitisin mukaan loistavasti.

− Mielestäni voimme sanoa, että päivät ovat olleet onnistuneita, koska saavutimme kaikki kolme asettamaamme tavoitetta. Täällä pelattiin 64 ottelua ja saimme pidettyä koronaviruksen poissa turnauksesta, koko turnauksessa ei ole ollut yhtäkään tautitapausta.

− Lisäksi järjestäjäorganisaatiomme sai pidettyä pelaajat sekä joukkueet tyytyväisinä. Niin jääolosuhteet kuin majoitus- ja palveluolosuhteetkin olivat korkeatasoisia ja olen siitä tyytyväinen. Aikataulullisesti kaiken tämän järjestämiseen oli todella lyhyt aika, teimme tämän kaiken 110 päivässä.

Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n puheenjohtaja René Fasel yhtyi Kalvitisin kehuihin.

− Nämä kisat ovat menneet todella hyvin, tästä täytyy jakaa kiitosta kisajoukkueille ja heidän organisaatioilleen. Meillä ei ole ollut yhtäkään koronatapausta koko kuplassa. Se osoittaa, että ihmiset ovat olleet kunnioittavia ja työntekijämme ovat myös vahtineet määräysten noudattamista onnistuneesti.

Koronaolosuhteista kerrytettiin kokemusta jo aiemmissa turnauksissa ja ne auttoivat paljon Latviassakin.

− Aloitimme alle 20-vuotiaiden MM-kisoilla Kanadan Edmontonissa. Ne olivat todella onnistuneet kisat. Sen jälkeen olivat alle 18-vuotiaiden MM-kisat USA:ssa Texasin Dallasissa.

− Menestyimme siellä hyvin, meillä oli vain vähän katsojia, mutta myös nolla positiivista koronatulosta koko kisakuplassa. Toimme näistä kahdesta turnauksesta saadut kokemukset tänne Latvian kisakuplaan ja kisojen järjestäjäorganisaatioon.

Fanien pääsy katsomoihin oli positiivinen yllätys

Latvian jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalvitis totesi, että suunnittelulähtökohdat kisoja varten eivät olleet lainkaan helpot.

− Kun aloimme järjestellä tätä turnausta helmikuussa, emme olettaneet, että katsojat pääsisivät katsomoihin. Koko turnaus varauduttiin pitämään ilman katsojia.

− Kun koronatilanne hieman parani Euroopassa, aloimme neuvotella Latvian hallituksen kanssa jo kuukausia ennen kisoja katsojien päästämisen ja lippujen myymisen suhteen.

Kalvitis jakoi myös kritiikkiä Latvian hallituksen suuntaan päätöksenteon hitaudesta. Moni asia tuntui menevän todella nurinkurisesti.

− Oli harmi, että hallitus ei tehnyt päätöstä ajoissa, kuten olisimme halunneet. Odotimme, että he olisivat päättäneet 11.5. mennessä, mutta he lykkäsivät päätöstä 18.5. saakka, jolloin kisat olivat jo käynnissä. Päätös tehtiin siis kesken kisojen.

− Totesimme, että hallituksen asettamat säännöt olivat todella vaikeita saavuttaa. He halusivat ottaa käyttöön uuden tavan katsojien terveyden seuraamiseen, joka olisi tapahtunut QR-koodia käyttämällä.

QR-koodijärjestelmässä ei sinällään ole mitään ongelmaa, sama systeemi on tulossa Euroopan Unioniinkin heinäkuussa, mutta Latvian hallituksen ajoitus oli vain ongelmallinen.

− Tätä keinoa ei ollut käytössä EU:ssa, se otetaan käyttöön vasta 1.7. ja Latvia otti sen käyttöön jo 1.6. Se tarkoitti, että olimme tilanteessa, jossa vain Latvian kansalaisilla oli vain tämä QR-koodi, eikä edes kaikilla heillä. Vain heillä, jotka olivat lähettäneet tietonsa järjestelmään 1.6. mennessä.

− Se toi suuria ongelmia katsojien katsomoon saamiseen. Se on yksi syistä, miksi katsojia oli hyvin vähän, Kalvitis harmitteli.

Myös myytyjen lippujen hinnat nostattivat kulmakarvoja suuruudellaan.

− Lippujen hinnat johtuivat olosuhteista ja me myös kerroimme sen julkisuuteen. Muutoksia oli hankalaa enää saada.

− Ja kuten sanoin, emme olettaneet saavamme lainkaan katsojia tähän turnaukseen, mutta kun jotkut pääsivät tulemaan, he olivat tervetulleita. Olosuhteet eivät olleet kuitenkaan helpot meille, Kalvitis puolusteli.

IIHF:n puheenjohtaja Fasel totesi, että lipputulojen minimaalisuus ei kaada kisojen eikä IIHF:n budjettia. Kymmenen vuotta sitten perustettu vararahasto on luotu juuri tällaisia tilanteita varten.

− Taloudellinen tappio on harmillinen asia, mutta minusta kurjempaa oli pelaajien näkökulmasta se, että katsojia ei päässyt peleihin. Meidän täytyy kuitenkin noudattaa sääntöjä.

− Tulemme vielä keskustelemaan markkinointiosastomme sekä vakuutusyhtiömme kanssa siitä, miten talousasiat asettuvat. Budjetin suhteen meillä ei ole hätää, meillä on vararahasto tällaisia tilanteita varten. Päätös siitä tehtiin kymmenen vuotta sitten ja olen siitä tyytyväinen.

Puheenjohtajilta tivattiin myös, oliko kisojen pois ottaminen Valko-Venäjältä lopulta järkevä ratkaisu. Kumpikaan puheenjohtaja ei tähän suoraan kommentoinut, mutta Fasel näpäytti viimeisellä kommentillaan protestoivia osapuolia.

− Olimme enemmänkin huolissamme turvallisuus- ja terroristiuhkista, sveitsiläinen totesi.

» Lähetä palautetta toimitukselle