NHL:n aliarvostetuimmat laitahyökkääjät − Capitals ei ole vain Ovetškinin ja kumppaneiden varassa: "Vránasta on tulossa mainio kärkiketjujen tehohyökkääjä"

NHL / Artikkeli
T.J. Oshie ja Jakub Vrána tuovat otteillaan Capitalsiin rutkasti leveyttä.
Kuva © Getty Images

Jatkoajan NHL-toimituksen toimituspäällikkö Markus Suhonen ja Jatkoajan toimittaja Riku Isokoski rankkaavat viisi NHL:n aliarvostetuinta oikeaa laitahyökkääjää ja viisi NHL:n aliarvostetuinta vasenta laitahyökkääjää. Valinnoissa on painotettu kolmea seikkaa:

1) Pelaajan pelillistä ja tuloksellista tasoa suhteessa siihen, kuinka paljon vastuuta hän on saanut joukkueessaan ja kuinka paljon hän on saanut näkyvyyttä koko NHL:ssä,

2) pelaajan tasoa suhteessa hänen nykyiseen sopimukseensa ja

3) pelaajan tasoa suhteessa muihin hyökkääjiin GAR- ja xGAR-tilastojen perusteella.

Tarkastelussa huomioitiin vähintään kolmella edelliskaudella pelanneet hyökkääjät, jotka ovat pelanneet kaikki pelitilanteet huomioiden vähintään 3000 minuuttia. GAR-tilastossa (Goals Above Replacement) pelaajan suoritukset on kuvattu joukkueelle tuotettuina maaleina. Tarkasteltavan pelaajan suorituksia verrataan tilastossa "korvaavan tason pelaajaan" (replacement level player) nähden. Se kertoo, kuinka monta maalia enemmän pelaaja on tuonut joukkueelleen korvaavan tason pelaajaan nähden.

Korvaavan tason pelaajan määritelmä voi vaihdella tilastollisista malleista riippuen. Sillä voidaan esimerkiksi tarkoittaa pelaajaa, joka tyypillisesti korvaisi tarkastelussa olevan pelaajan. Evolving-Hockeyn mallissa korvaavan tason pelaaja on heikompi kuin NHL:ssä keskitasoa oleva pelaaja, joten käytännössä kyseinen pelaaja taistelisi kokoonpanopaikasta tai ei mahtuisi kokoonpanoon ollenkaan. Korvaavan tason pelaaja on teoreettinen väline, jonka tarkoitus on toimia vertailukohtana tarkastelussa oleville pelaajille.

xGAR-tilasto kertoo, kuinka monta maalia enemmän pelaaja on odotetusti tuonut joukkueelleen korvaavan tason pelaajaan nähden. Artikkelissa käytettyjen tilastojen välinen ero on siinä, että xGAR kuvaa pelaajan todellista suoritustasoa ja GAR pelaajan toteutunutta suoritustasoa. Jos pelaajan hyökkäyspään pelaaminen on tietyllä ajanjaksolla sakannut esimerkiksi viimeistelyn osalta, xGAR-tilasto kuvaa GAR-tilastoa totuudenmukaisemmin hänen hyökkäyspelaamisensa todellista tasoa.

Tilastona GAR pyrkii huomioimaan pelaajan suoritukset hyökkäys- ja puolustuspelillisesti ja estimoimaan hänen arvoaan. Artikkelissa käytetyistä tilastosta voit lukea lisää esimerkiksi tästä ja tästä.

Oikeat laitahyökkääjät:

1) Travis Konecny, Philadelphia Flyers

Markus Suhonen: Konecny on tehnyt tällä kaudella ja kahdella edelliskaudella 24 maalia. Pelien mahdollisesti jatkuessa maalimäärä yltänee tällä kaudella lähelle kolmeakymmentä. Räväkästä pelityylistään tunnettu Konecny sijoittuu GAR-lukemallaan 62:nneksi. xGAR-lukemallaan hän on 41:nneksi paras, joten paras lienee kanadalaisen kohdalla vielä edessäpäin.

Viime vuonna tehty kuuden vuoden sopimus muodostuneekin Flyersille edulliseksi. Konecnystä on kehkeytynyt joukkueen tähtien takana monipuolinen maaleja latova syömähammas.

Riku Isokoski: Jos Sean Couturier on napannut oranssinuttujen ykkössentterin tontin Claude Giroux'lta, Konecnyn voitaneen sanoa tehneen saman Jakub Voracekille laitahyökkäysosastolla. Konecny edusta hyvin pitkälti nykyaikaisen NHL-tähden profiilia – atleettinen, taidokas ja peliälykäs. Kulunut kausi oli Konecnyn ehdoton läpimurto ja miehestä varmasti odotetaan 2020-luvun NHL-supertähteä.

2) Anthony Mantha, Detroit Red Wings

Isokoski: Red Wingsissä Mantha on NHL-uransa aikana pääasiassa tottunut vain häviämiseen. 25-vuotiaan kanadalaisen asema on melko epäedullinen, sillä sylkykupiksi muodostuneessa Red Wingsissä on nykyisin yksilön vaikea loistaa. Lisäksi erinäisten vammojen takia Mantha on menettänyt paljon pelejä, mutta kunnossa ollessaan Mantha on pelannut erittäin hyvin. 

Suhonen: Umpisurkeassa Red Wingsissä ei saa tällä hetkellä näkyvyyttä juuri kukaan. Dylan Larkin johtaa joukkuetta, mutta Manthan nousu lähelle laitahyökkääjien kärkeä on saanut melko vähän huomiota. Loukkaantumisten takia kahden viime kauden pelimäärät ovat jääneet vaisuiksi, mutta tehoja on tullut senkin edestä.

GAR-lukemallaan Mantha sijoittuu 80:nneksi, mutta potentiaalia on sitäkin kokonaisvaltaisempaan pelaamiseen. Hän sijoittuu xGAR-lukemallaan 42:nneksi suhteellisen lähelle 30 parhaan hyökkääjän joukkoa.

3) Oliver Bjorkstrand, Columbus Blue Jackets

Suhonen: Ennen tätä kautta Bjorkstrand sai vastuuta enimmäkseen kolmosketjussa, mutta kuluvalla kaudella tanskalainen on saanut peliaikaa kärkiketjuissa. Ennen loukkaantumistaan hän oli matkalla NHL-uransa ennätyspisteisiin. Tanskalaisella onkin potentiaalia kehittyä 40 tehopisteen pelaajasta 60 tehopisteen pelaajaksi. Kokonaisuus on ainakin kunnossa: GAR-lukemallaan Bjorkstrand sijoittuu 29:nneksi ja xGAR-lukemalla 20:nneksi.

Isokoski: Blue Jacketsin näköinen pelaaja. Ei tee itsestään otsikoita, mutta pelaa nöyrästi joukkueelleen eikä vuoda puolustussuuntaan. Toisaalta on kärsinyt tehottomuudesta, vaikka potentiaalia olisi nähtyä parempiin tehopisteisiin. Tauolla oleva kausi on kuitenkin ollut väkevä näyttö tanskalaiselta – kauden keskeytyessä Bjorkstrand oli Blue Jacketsin paras maalintekijä.

4) T.J. Oshie, Washington Capitals

Isokoski: 33-vuotias Oshie on usean kauden ajan tehnyt tasaisen varmaa tulosta NHL:ssä. Toisaalta miehen paras yhden kauden noteeraus on vain 60 tehopistettä, mutta Oshien arvo korostuu kokonaisvaltaisuudessa ja johtajuudessa. Tietyllä tapaa tasapainottava hyökkääjä Capitalsin tulivoimaisissa kärkiketjuissa.

Suhonen: Oshien kohdalla kokonaisuus painaa ehdottomasti eniten. Capitals-hyökkäyksessä hän on jäänyt lähes väkisin pimentoon, mutta valmennus voi luottaa saavansa Oshielta varmaa suorittamista. Hänen GAR-lukemansa on hyökkääjistä 44:nneksi paras, ja yhdysvaltalainen kestää vertailun myös xGAR-lukemallaan sijoittuen 39:nneksi.

5) Timo Meier, San Jose Sharks

Suhonen: Meier rikkoi viime kaudella 30 maalin rajan ja pelasi itsensä suurempaan tietoisuuteen. Kankean debyyttikauden jälkeen sveitsiläisen nousu 70−80 tehopisteen laitahyökkääjäksi on silti jäänyt varausluokkansa pelaajien keskuudessa yllättävän vähälle huomiolle.

Hänen GAR-lukemansa (0,434) on 71:nneksi paras. xGAR-lukemallaan (0,426) Meier sijoittuu 43:nneksi, joten vertailussa muihin sveitsiläisen suoritustason kehitys on huomion arvoista. Siitäkin huolimatta, että vielä kokonaisvaltaisemmat suoritukset jäällä antavat odottaa itseään.

Isokoski: Sharksin synkkääkin synkempi kausi hautasi alleen ne pienetkin onnistumiset, joihin Meierin kauden voi katsoa kuuluneen. Jässikkämäinen sveitsiläinen on pahasti taantuvan Sharksin harvoja tulevaisuuden toivoja. Sharksissa on ainakin vastuuta luvassa, joten siitä ei Meierin todellinen läpimurto yleisön tietoisuuteen tule jäämään kiinni.

Lähellä listaa: Alex DeBrincat, Brendan Gallagher

Konecny ym. väh. 3000 minuuttia kaikissa pelitilanteissa pelanneista hyökkääjistä vuosina 2017−2020
Pelaaja Peliaika GAR/60 xGAR/60
Travis Konecny 3567,6 0,471 0,432
Sijoitus  121. 62. 41.
Anthony Mantha 3389,4 0,406 0,431
Sijoitus  141. 80. 42.
Oliver Bjorkstrand 3001,2 0,557 0,525
Sijoitus  198. 29. 20.
T.J. Oshie 3906,2 0,51 0,439
Sijoitus  71. 44. 39.
Timo Meier 3736,9 0,434 0,426
Sijoitus  102. 71. 43.

Tilastot: Evolving-Hockey. Vuosina 2017−2020 kaikissa pelitilanteissa vähintään 3000 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on 198.

Vasemmat laitahyökkääjät:

1) Jakub Vrána, Washington Capitals

Isokoski: Nopeajalkainen tšekkiläinen Vrána on melko vaivihkaa takonut ison kasan maaleja ja pisteitä viime kausien aikana. Menossa oli ehdottomasti menossa uran paras kausi ennen pelitauon alkamista. Kehityksen pysyessä ennallaan Vrana vakiinnuttaa pian paikkansa yli 30 maalin ja 80 tehopisteen NHL-pelaajana.

Suhonen: Juuri vaivihkaisuus kuvaa Vránan nousua lähelle vasenten laitahyökkääjien parhaimmistoa. Tähtien kyllästämässä Capitals-hyökkäyksessä hän tuo runsaasti leveyttä ja maalintekovoimaa. Myös pelaamisen kokonaisuus on hyvällä tasolla. Hänen GAR-lukemansa (0,501) on 48:nneksi paras, mutta xGAR-lukema (0,607) on vielä sitäkin parempi. Sillä hän sijoittuu jo 12:nneksi.

Aleksandr Ovetškin jättää taakseen yhden jos toisenkin nimen, mutta Vránasta on tulossa Capitalsissa mainio kärkiketjujen tehohyökkääjä.

2) Nikolaj Ehlers, Winnipeg Jets

Suhonen: Tuulennopea tanskalainen on ollut kaudesta toiseen hyvin kokonaisvaltainen suorittaja, vaikka tehot ovatkin jääneet ajoittain uupumaan. Yhden kauden jättipotti tehopisteiden osalta lienee enää ajan kysymys. Ehlersin GAR-lukema (0,527) on 39:nneksi paras, mutta potentiaali on olemassa, sillä hänen xGAR-lukemansa (0,696) kipuaa peräti kuudenneksi.

Isokoski: Sen verran täytyy olla suomalaisittain kriittisellä tuulella, että veikkaanpa Ehlersin arvostuksen olevan hieman eri tasolla, jos Patrik Laine ei pelaisi samassa hyökkäyksessä. Ehlers on ehdottomasti fiksu pelaaja, mistä osoituksena hänen on kerrottu tutkivansa kaikki vaihtonsa jälkikäteen videolta.

Erinomainen pelikäsitys ja kokonaisvaltaisuus ovat Ehlersin ehdottomat vahvuudet, mutta Jetsin kärjestä terävässä hyökkäyksessä tanskalainen jää kirkkaampien yksilöiden varjoon.

3) Jake DeBrusk, Boston Bruins

Isokoski: DeBrusk on yksi erinomainen esimerkki Bruinsin pelaajakehityksen tasosta. Joukkueen maineikkaan ykkösketjun takana DeBrusk on saanut rauhassa kehittyä ja takoa tulosta. Nuoren kanadalaisen tehot eivät ole vielä sillä tasolla, että voitaisiin puhua supertähdestä, mutta hänen pelaamiseensa kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota.

Suhonen: Kuinka usein olet kuullut hänestä? DeBrusk takoo lupaavaa jälkeä Bruins-hyökkäyksen terävimmän kärjen takana. Hänen kausittaiset pistemääränsä eivät vielä huimaa päätä, mutta olennaisinta on hänen pelaamisensa kokonaisvaltaisuus. DeBrusk sijoittuu GAR-lukemallaan kymmenenneksi jättäen jälkeensä useita tähtinimiä. Hänen xGAR-lukemansa on heikompi, mutta hän sijoittuu sillä edelleen lähelle kärkeä 28:nneksi.

4) Jaden Schwartz, St. Louis Blues

Suhonen: Schwartz sai viime kevään pudotuspeleissä rutkasti valtakunnallista huomiota muun Blues-joukkueen mukana, mutta hän on ollut jo vuosia luotettava mutta tuottelias laitahyökkääjä. Vladimir Tarasenko kerää useasti otsikoita, mutta Schwartz sopii niin ikään erinomaisesti ykkösketjuun − vain mediaseksikkyys puuttuu.

GAR-lukemallaan hän sijoittuu 53:nneksi ja xGAR-lukemallaan 75:nneksi, joten Schwartz on suorittanut hieman odotettua paremmalla tasolla. Peliaikaa kanadalainen on saanut edellisen kolmen kauden aikana kolmanneksi eniten joukkueensa hyökkääjistä, joten valmennukselta heltiää luottoa.

Isokoski: Bluesin viime vuoden mestaruustaipaleen suurimpia sankareita. Hyvin harva edes muistanee, että Schwartz oli nuottipaitojen paras maalintekijä pudotuspeleissä, mikä on mestarijoukkueessa aina kivenkova suoritus. Lisäksi Schwartzia voi kutsua jo Bluesin seuraikoniksi. Tehnyt koko uransa ajan tasaista jälkeä ja nostanut lähes aina tasoaan pudotuspeleissä.

5) Kevin Fiala, Minnesota Wild

Isokoski: Itsekin pidin Wildia viime vuonna häviäjänä, kun seura kauppasi Mikael Granlundin Predatorsiin vaihdossa Fialaan. Siinä missä Granlund on pääasiassa tuskaillut pelinsä kanssa Predatorsissa, Fiala on löytänyt uuden tason Wildissa.

Fialakin on edelleen vasta 23-vuotias, joten kehityspotentiaalia on yhä runsaasti. Ilman tämän kauden keskeytymistä Fiala olisi ollut lähellä 70 tehopisteen rajan rikkomista. Käytännössä Fiala nousi jo Wildin tärkeimmäksi hyökkääjäksi, enää pitäisi murtautua lopullisesti tähtipelaajatasolle.

Suhonen: Fiala jää lukemissaan muun kärkiviisikon varjoon, mutta hänen viimeaikainen nousunsa lähelle potentiaaliaan ansaitsee huomionosoituksen. Jäihän Fiala polkemaan Predatorsissa lähes paikoilleen. Otteet Wildissa osoittavat, ettei kehityskulku ole vielä päättynyt. GAR-lukemallaan Fiala sijoittuu 143:nneksi, mutta xGAR-lukeman perusteella sveitsiläinen kykenee vielä ehjempään pelaamiseen.

Lähellä listaa: Jason Zucker, Zach Hyman

Vrána ym. väh. 3000 minuuttia kaikissa pelitilanteissa pelanneista hyökkääjistä vuosina 2017−2020
Pelaaja Peliaika GAR/60 xGAR/60
Jakub Vrána 3090,6 0,501 0,607
Sijoitus  180. 48. 12.
Nikolaj Ehlers 3468,9 0,527 0,696
Sijoitus  133. 39. 6.
Jake DeBrusk 3148,3 0,701 0,492
Sijoitus  175. 10. 28.
Jaden Schwartz 3741,2 0,493 0,362
Sijoitus  101. 53. 75.
Kevin Fiala 3495,5 0,214 0,283
Sijoitus  131. 143. 100.

Tilastot: Evolving-Hockey. Vuosina 2017−2020 kaikissa pelitilanteissa vähintään 3000 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on 198.

» Lähetä palautetta toimitukselle