NHL:n aliarvostetuimmat puolustajat − Juontaako Roman Josin arvostus juurensa hänen puolustajaparinsa tasosta? "Osoittanut olevansa aivan liigan kärkikaartia"

NHL / Artikkeli
Ryan Ellis on yksi Predators-puolustuksen kulmakivistä.
Kuva © Getty Images

Jatkoajan NHL-toimituksen toimituspäällikkö Markus Suhonen ja Jatkoajan toimittaja Riku Isokoski rankkaavat NHL:n viisi aliarvostetuinta puolustajaa. Valinnoissa on painotettu kolmea seikkaa:

1) Pelaajan pelillistä ja tuloksellista tasoa suhteessa siihen, kuinka paljon vastuuta hän on saanut joukkueessaan ja kuinka paljon hän on saanut näkyvyyttä koko NHL:ssä,

2) pelaajan tasoa suhteessa hänen nykyiseen sopimukseensa ja

3) pelaajan tasoa suhteessa muihin puolustajiin GAR- ja xGAR-tilastojen perusteella.

Tarkastelussa huomioitiin vähintään kolmella edelliskaudella pelanneet puolustajat, jotka ovat pelanneet kaikki pelitilanteet huomioiden vähintään 3000 minuuttia. GAR-tilastossa (Goals Above Replacement) pelaajan suoritukset on kuvattu joukkueelle tuotettuina maaleina. Tarkasteltavan pelaajan suorituksia verrataan tilastossa "korvaavan tason pelaajaan" (replacement level player) nähden. Se kertoo, kuinka monta maalia enemmän pelaaja on tuonut joukkueelleen korvaavan tason pelaajaan nähden.

Korvaavan tason pelaajan määritelmä voi vaihdella tilastollisista malleista riippuen. Sillä voidaan esimerkiksi tarkoittaa pelaajaa, joka tyypillisesti korvaisi tarkastelussa olevan pelaajan. Evolving-Hockeyn mallissa korvaavan tason pelaaja on heikompi kuin NHL:ssä keskitasoa oleva pelaaja, joten käytännössä kyseinen pelaaja taistelisi kokoonpanopaikasta tai ei mahtuisi kokoonpanoon ollenkaan. Korvaavan tason pelaaja on teoreettinen väline, jonka tarkoitus on toimia vertailukohtana tarkastelussa oleville pelaajille.

xGAR-tilasto kertoo, kuinka monta maalia enemmän pelaaja on odotetusti tuonut joukkueelleen korvaavan tason pelaajaan nähden. Artikkelissa käytettyjen tilastojen välinen ero on siinä, että xGAR kuvaa pelaajan todellista suoritustasoa ja GAR pelaajan toteutunutta suoritustasoa. Jos pelaajan hyökkäyspään pelaaminen on tietyllä ajanjaksolla sakannut esimerkiksi viimeistelyn osalta, xGAR-tilasto kuvaa GAR-tilastoa totuudenmukaisemmin hänen hyökkäyspelaamisensa todellista tasoa.

Tilastona GAR pyrkii huomioimaan pelaajan suoritukset hyökkäys- ja puolustuspelillisesti ja estimoimaan hänen arvoaan. Artikkelissa käytetyistä tilastosta voit lukea lisää esimerkiksi tästä ja tästä.

1) Ryan Ellis, Nashville Predators

Markus Suhonen: Ellis on pelannut kolmen edellisen kauden aikana puolustajista 75:nneksi eniten, ja samasta joukkueesta enemmän ovat pelanneet Roman Josi ja Mattias Ekholm. Hän on pelannut kaudesta 2014−15 lähtien Predatorsin kärkinelikossa, ja viime kausina vastuuta on tullut ansaitusti aiempaa enemmän ykköspuolustajaparissa Josin vierellä.

Ellis on silti osoittanut olevansa aivan liigan kärkikaartia. Hänen GAR-lukemansa peliaikaan suhteutettuna (0,679) on kaikista puolustajista paras. xGAR-lukemallaan hän yltää seitsemänneksi. Ellis pelaa korkealla tasolla usealla pelin osa-alueella, ja vaikka kausittaiset pistemäärät eivät ole tähtitieteelliset, nimenomaan puolustajana hän on pelipaikkansa aatelistoa.

Riku Isokoski: 29-vuotias Ellis on saanut pelata koko NHL-uransa todella vähäisellä huomiolla hänen tasoonsa nähden. Osasyynä tähän on toki se, että Predatorsissa on pelannut Ellisin aikana useampikin valovoimaisempi puolustaja kuten hänen nykyinen pakkiparinsa Josi.

Pienestä koostaan huolimatta Ellis on erittäin luotettava puolustaja ja ennen kaikkea tasainen suorittaja. Ajatusleikkinä voisi pohtia, olisiko Predators-kapteeni Josi niin vahvasti mukana Norris-keskusteluissa, jos hän ei olisi pelannut Ellisin parina?

2) Jared Spurgeon, Minnesota Wild

Isokoski: Spurgeoniin pätevät lähes pitkälti samat sanat kuin Ellisiin. Periaatteessa Spurgeonilla olisi kaikki edellytykset olla Norris-tason puolustaja NHL:ssä, mutta rajoittavin tekijä on hänen erittäin pieni kokonsa. Koko ei kuitenkaan estä erinomaista luistelua ja kiekollisia taitoja. Wildissa Spurgeonin merkitys kuitenkin tiedetään, sillä mies solmi seuran kanssa viime kesänä yli 53 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen.

Suhonen: Yhtenä Wildin kärkipuolustajana Spurgeon on saanut paljon vastuuta sijoittuen pelimäärällään 29:nneksi. Ryan Suter on kerännyt puolustuksesta suurimman huomion, mutta Spurgeon on suorituksillaan hyvin lähellä NHL:n kärkeä. Hän sijoittuu GAR-lukemallaan (0,465) kuudenneksi, mutta eväitä olisi vielä parempaan tähtien osuessa kohdalleen: hänen xGAR-lukemansa on nimittäin koko puolustajajoukosta peräti toiseksi paras.

3) Vince Dunn, St. Louis Blues

Suhonen: Dunn ei ole vielä paistatellut kovilla pistemäärillä, mutta pankki odottaa räjäyttämistään. Hänen GAR-lukemansa (0,424) on kahdeksanneksi paras, minkä myötä hän peittoaa useita nimekkäitä pelaajia kuten seuratoverinsa Alex Pietrangelon ja Colton Paraykon sekä muuan Erik Karlssonin. Potentiaalia olisi vielä enempäänkin: xGAR-lukemallaan Dunn sijoittuu viidenneksi. 

Peliaikaansa nähden todella hyviä tuloksia aikaan saanut 23-vuotias kanadalainen ansaitsee jo nyt valmennukselta enemmän vastuuta. Blues-puolustuksen taso on kova, mikä on toisaalta mahdollistanut kolmen tasokkaan puolustajaparin peluuttamisen.

Isokoski: Tämän listan nuorin nimi on pelannut NHL:ssä vasta kolme kautta, mutta ennusmerkit puhuvat jo nyt loistavan uran puolesta. Bluesissa Dunn on saanut kokemattomuudestaan huolimatta runsaasti vastuuta, mutta joukkueen alakerran leveyden ansiosta Dunnia ei myöskään ole heitetty heti altaan syvään päähän. Hän napannee Bluesin ykköspuolustajan paikan Pietrangelolta muutaman vuoden säteellä.

Vince Dunn liikuttaa kiekkoa tehokkaasti.
Kuva © Getty Images

4) Ryan Pulock, New York Islanders

Isokoski: Islandersin vuoden 2013 ykköskierroksen varausta Pulockia kypsytettiin monen kauden ajan AHL:ssä, ja kehitystyö on tuottanut hedelmää. Viimeiset kolme kautta Pulock on pelannut kokonaan NHL:n puolella tasaisen varmoin esityksin. Tällä kaudella Pulock nousi Islandersin puolustuksen selväksi johtohahmoksi ja NHL-tähtipuolustajaksi. 

Suhonen: Pulockin GAR-lukema (0,521) on peräti neljänneksi paras, joten hänen merkityksensä joukkueensa alakerrassa on suuri. xGAR-lukemallaan hän sijoittuu vasta 47:nneksi, joten puolustaja on saanut itsestään odotettua enemmän irti. Se on uranäkymien kannalta erinomainen merkki, mutta toivottavaa olisi, että hänen todellinen suoritustasonsa hinautuisi lähemmäs kärkeä. Islanders odottaakin kanadalaiselta johdonmukaisia otteita vuodesta toiseen.

5) Jaccob Slavin, Carolina Hurricanes

Suhonen: Slavin on ehkä yksi NHL:n parhaiten pidetyistä salaisuuksista. Slavin saa paljon vastuuta, ja hän sijoittuukin pelimäärällään lähelle kärkeä 16:nneksi. Vastuustaan hän on suoriutunut hyvin, vaikka jääkin hieman muun kärkiviisikon varjoon. GAR-lukemallaan (0,312) hän sijoittuu 35:nneksi, mutta hieman parempi xGAR-lukema antaa lupauksen paremmasta.

Isokoski: Slavin on tämän listan pelaajista vahvimmin puolustavaksi puolustajaksi profiloituva, mutta osaa hänkin pelata kiekolla. Tällä kaudella Slavin muodosti yhden sarjan parhaista puolustajapareista Dougie Hamiltonin kanssa ja teki lyhentyneestä runkosarjasta huolimatta uransa tähänastiset ennätyspisteet. 26-vuotiaana Slavinilla on vielä useampi vuosi aikaa kehittyä aivan sarjan parhaiden puolustajien joukkoon.

Lähellä listaa: Michal Kempny, Mattias Ekholm, Jonas Brodin

Ellis ym. väh. 3000 minuuttia kaikissa pelitilanteissa pelanneista puolustajista vuosina 2017−2020
Pelaaja Peliaika GAR/60 xGAR/60
Ryan Ellis 4147,6 0,679 0,383
Sijoitus 75. 1. 7.
Jared Spurgeon 4876,7 0,465 0,517
Sijoitus 29. 6. 2.
Vince Dunn 3813,2 0,424 0,41
Sijoitus 96. 8. 5.
Ryan Pulock 4609,1 0,521 0,202
Sijoitus 47. 4. 47.
Jaccob Slavin 5332,3 0,312 0,315
Sijoitus 16. 35. 21.

Tilastot: Evolving-Hockey. Vuosina 2017−2020 kaikissa pelitilanteissa vähintään 3000 minuuttia pelanneita puolustajia on 140.

» Lähetä palautetta toimitukselle