NHL:n aliarvostetuimmat keskushyökkääjät − Onko Claude Giroux enää seriffi Philadelphiassa? "Valtikka on siirtynyt vaivihkaa Couturierin haltuun"

NHL / Artikkeli
Sean Couturier on noussut pyyteettömällä työllä NHL:n eliittiin.
Kuva © Getty Images

Jatkoajan NHL-toimituksen toimituspäällikkö Markus Suhonen ja Jatkoajan toimittaja Riku Isokoski rankkaavat NHL:n viisi aliarvostetuinta keskushyökkääjää. Valinnoissa on painotettu kolmea seikkaa:

1) Pelaajan pelillistä ja tuloksellista tasoa suhteessa siihen, kuinka paljon vastuuta hän on saanut joukkueessaan ja kuinka paljon hän on saanut näkyvyyttä koko NHL:ssä,

2) pelaajan tasoa suhteessa hänen nykyiseen sopimukseensa ja

3) pelaajan tasoa suhteessa muihin hyökkääjiin GAR- ja xGAR-tilastojen perusteella.

Tarkastelussa huomioitiin vähintään kolmella edelliskaudella pelanneet hyökkääjät, jotka ovat pelanneet kaikki pelitilanteet huomioiden vähintään 3000 minuuttia. GAR-tilastossa (Goals Above Replacement) pelaajan suoritukset on kuvattu joukkueelle tuotettuina maaleina. Tarkasteltavan pelaajan suorituksia verrataan tilastossa "korvaavan tason pelaajaan" (replacement level player) nähden. Se kertoo, kuinka monta maalia enemmän pelaaja on tuonut joukkueelleen korvaavan tason pelaajaan nähden.

Korvaavan tason pelaajan määritelmä voi vaihdella tilastollisista malleista riippuen. Sillä voidaan esimerkiksi tarkoittaa pelaajaa, joka tyypillisesti korvaisi tarkastelussa olevan pelaajan. Evolving-Hockeyn mallissa korvaavan tason pelaaja on heikompi kuin NHL:ssä keskitasoa oleva pelaaja, joten käytännössä kyseinen pelaaja taistelisi kokoonpanopaikasta tai ei mahtuisi kokoonpanoon ollenkaan. Korvaavan tason pelaaja on teoreettinen väline, jonka tarkoitus on toimia vertailukohtana tarkastelussa oleville pelaajille.

xGAR-tilasto kertoo, kuinka monta maalia enemmän pelaaja on odotetusti tuonut joukkueelleen korvaavan tason pelaajaan nähden. Artikkelissa käytettyjen tilastojen välinen ero on siinä, että xGAR kuvaa pelaajan todellista suoritustasoa ja GAR pelaajan toteutunutta suoritustasoa. Jos pelaajan hyökkäyspään pelaaminen on tietyllä ajanjaksolla sakannut esimerkiksi viimeistelyn osalta, xGAR-tilasto kuvaa GAR-tilastoa totuudenmukaisemmin hänen hyökkäyspelaamisensa todellista tasoa.

Tilastona GAR pyrkii huomioimaan pelaajan suoritukset hyökkäys- ja puolustuspelillisesti ja estimoimaan hänen arvoaan. Artikkelissa käytetyistä tilastosta voit lukea lisää esimerkiksi tästä ja tästä.

1) Sean Couturier, Philadelphia Flyers

Markus Suhonen: Couturierin GAR-lukema on 198 hyökkääjästä kahdeksanneksi paras, ja hänen xGAR-lukemansa on niin ikään hyvin lähellä kärkeä. Kanadalainen on kolmen edelliskauden aikana saanut viidenneksi eniten peliaikaa, joten suuresta vastuusta huolimatta Couturier on suorittanut pelipaikkansa vaatimalla tasolla erinomaisesti. 

Flyersin ykkössentteri tienaa kahdesta seuraavasta kaudesta keskimäärin vain 4,33 miljoonaa dollaria. Halpaa kuin saippua, joku voisi sanoa.

Riku Isokoski: Flyers on profiloitunut viimeisen vuosikymmenen ajan vahvasti Claude Giroux'n joukkueeksi, mutta nyt valtikka on siirtynyt vaivihkaa Couturierin haltuun. Couturier on noussut viime kausien aikana NHL:n ehdottomaan eliittiin, vaikka pistepörssin voitosta hän tuskin tulee koskaan tappelemaan.

Kokonaisvaltaisesti Couturier on tämän hetken parhaimpia keskushyökkääjiä NHL:ssä. On vain ajan kysymys, että milloin hänen nimensä kaiverretaan Frank J. Selke Trophyn kylkeen. Couturier on jo noussut Flyersin tärkeimmäksi hyökkääjäksi, enää puuttuu vain kapteenin C-kirjaimen kaappaaminen Giroux'lta.

2) Pierre-Luc Dubois, Columbus Blue Jackets

Isokoski: Voi Jarmo minkä teit, valiteltiin Suomessa juhannuksena 2016, kun Blue Jackets varasi Dubois'n juuri ennen Jesse Puljujärveä. Neljä vuotta myöhemmin Dubois on kuitenkin osoittautunut Blue Jacketsille nappivaraukseksi, sillä kolmen kauden aikaiset tehopistelukemat ovat olleet kovaa tasoa.

Dubois'n kohdalla aliarvostus kumpuaa osittain hänen verrattain vähän seuratun joukkueensa takia. Esimerkiksi Montréal Canadiensissa Dubois joutuisi ranskankielisenä ykköstähtenä leikkimään pyhimystä joka ikinen päivä.

Suhonen: Dubois'n nopea kehitys joukkueensa ykkössentteriksi ei olisi voinut tulla Blue Jacketsin kannalta paremmalla hetkellä. Joukkueen keskikaista on kokonaisuudessaan melko heikko eikä Nick Folignon taso riitä kärkiketjujen keskushyökkääjäksi. GAR-lukemallaan Dubois sijoittuu 58:nneksi. Vaikka xGAR-lukema on hieman sitä heikompi, vasta 21-vuotias kanadalainen on osoittanut olevansa oikeassa paikassa.

3) Nick Bonino, Nashville Predators

Suhonen: Bonino ei ole mättänyt urallaan kovia tehopisteitä, mutta hänen arvonsa kumpuaa pelaamisen kokonaisvaltaisuudesta. Hän on pelannut suuren osan urastaan tutkan alla, mutta Penguinsissa hyökkääjä pääsi etenkin keväällä 2016 valokeilaan.

Yhdysvaltalaisen ura Predatorsissa on ollut nousujohteinen. Bonino sijoittuu GAR-lukemallaan 68:nneksi, joten pelaamisen taso on Penguins-vuosienkin jälkeen ollut hyvällä tasolla. Bonino kykenee pelaamaan monissa rooleissa ilman, että hänen tasonsa heittelehtisi.

Isokoski: Hetken verran on Bonino saanut NHL-urallaan maistaa maineen tuomaa gloriaa, kun hän keväällä 2016 johti Penguinsin ikoniseksi muodostunutta HBK-ketjua. Carl Hagelinin ja Phil Kesselin kanssa viilettänyt Bonino löi pöytään sellaisen esityksen, jolla kelpasi nostella Stanley Cupia.

Bonino ei ole urallaan pisteillä mässäillyt, mutta on yksi sarjan luotettavimpia keskushyökkääjiä. Todella tunnollisesti pelaava Bonino on ollut viime kausina Predatorsin luottomiehiä. Harmittavasti vain alisuorittavat Matt Duchene ja Ryan Johansen keräävät suurimman huomion keltaisten keskikaistalla.

Pierre-Luc Dubois'n ura on nousukiidossa.
Kuva © Getty Images

4) Brayden Point, Tampa Bay Lightning

Isokoski: Pointin nousu NHL:n parhaimpien keskushyökkääjien kastiin on ollut varsin nopea. Tästä kertoo Pointin kolmen ensimmäisen kauden pistekehitys: 40, 66 ja 92. Tällä kaudella tahti kääntyi hieman laskuun, mutta pisteitä ropisi silti todella mallikkaasti.

Oikeastaan on aiheellista kysyä, että kuuluuko Point edes tälle listalle? Suoritustensa puolesta ei, ja kyllä Pointin hyvyys on jo noteerattu Tampan ulkopuolellakin. Syynä aliarvostukselle pitäisin sitä, että Lightningin hyökkäyksestä löytyy kaksi nimeä, joiden valovoimaisuus on selvästi Pointia suurempaa.

Suhonen: Yksi NHL:n parhaimmista keskushyökkääjistä on tässä. Steven Stamkos ja Nikita Kutšerov vievät usein otsikot, mutta Point on pelannut ensimmäisistä NHL-kausistaan lähtien johdonmukaisesti ja kokonaisvaltaisesti − ja ennen kaikkea hyvin korkealla tasolla. Pointin GAR-lukema onkin hyökkääjistä peräti toiseksi paras.

Hänen xGAR-lukemansa on myös kärkitasoa, mikä kielii siitä, että kanadalainen tekee sivutuotteena ympärillään olevista pelaajista parempia. Nykyisen sopimuksen päättyessä kauden 2021−2022 jälkeen Point kasvattanee kausittaista tilipussiaan 6,75 miljoonaa dollaria muhkeammaksi.

5) Nico Hischier, New Jersey Devils

Suhonen: Voiko muutaman vuoden takaista ykkösvarausta pitää aliarvostettuna? Hischierin tapauksessa kyllä. Hyökkäystehot eivät kohdanneet hänelle asetettujen odotusten kanssa, mutta muu pelaaminen on kehittynyt lähes vaivihkaa korkealle tasolle. GAR-lukemallaan sveitsiläinen sijoittuu kärjen tuntumaan 18:nneksi, eikä xGAR-lukemakaan anna muille paljoa tasoitusta.

Isokoski: Valitettavasti Devils on joutunut arvostelun kohteeksi Hischierin varaamisen takia, kun hän päihitti varaustilaisuudessa muun muassa Elias Petterssonin ja Cale Makarin. Täytyy toki muistaa, että Hischier on yhä hyvin nuori NHL-pelaaja – siihen nähden NHL-joukkueen ykkössentterin tontti ja varakapteenius ovat kovia juttuja.

Eikä Hischierin voi sanoa huonosti pelanneen, vaikka tehopistelukemat eivät ole vastanneet avauskaudelta odotettua kehitystä. Viime kausien Devils on kuitenkin ollut varsin sekava paikka pelata, eikä Hischier ole saanut kunnolla tukea hyökkäyksessä.

Lähellä listaa: Phillip Danault, Charlie Coyle

Couturier ym. väh. 3000 minuuttia kaikissa pelitilanteissa pelanneista hyökkääjistä vuosina 2017−2020
Pelaaja Peliaika GAR/60 xGAR/60
Sean Couturier 4909,1 0,742 0,53
Sijoitus  5. 8. 18.
Pierre-Luc Dubois 4071,9 0,49 0,362
Sijoitus  53. 58. 77.
Nick Bonino 3537,6 0,445 0,364
Sijoitus  124. 68. 70.
Brayden Point 4350,9 0,838 0,657
Sijoitus  26. 2. 7.
Nico Hischier 3633,7 0,597 0,417
Sijoitus  105. 18. 45.

Tilastot: Evolving-Hockey. Vuosina 2017−2020 kaikissa pelitilanteissa vähintään 3000 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on 198.

» Lähetä palautetta toimitukselle