Miro Aaltonen on esiintynyt loistavasti Vitjazissa – suomalaispelaajat tehoilevat leveällä rintamalla KHL:ssa

KHL / Artikkeli
Miro Aaltonen johtaa Vitjaz Podolskin sisäistä pistepörssiä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Miro Aaltonen on sykähdyttänyt alkukauden otteillaan Vitjaz Podolskin joukkueessa. Suomalaiset ovat onnistuneet muutoinkin laajalla rintamalla, kun Venäjän ylikansallista kiekkoliigaa on pelattu tovi. KHL:n ulkomaalaisjoukkueissa on pelannut tällä kaudella huima määrä suomalaisia.

Yksi ulkomailla pelaavista kotimaisista KHL-tähdistä on Vitjazia edustava Miro Aaltonen, joka on naputtanut 17 pelatussa ottelussa mukavat 14 tehopistettä (6+8). 25-vuotiaalla hyökkääjällä on rinnassaan myös A-kirjain, varakapteenin tunnus.

– Ei se kirjain turhaan siinä rinnassa ole. Aaltonen on liideri kopissa ja kentällä. Hän ansaitsee paikkansa kapteenistossa, kommentoi Vitjazin päävalmentaja Valeri Belov suomalaissuojattinsa suurta arvoa joukkueelle.

Aaltonen pelaa vuoden tauon jälkeen jälleen KHL:ssa ja podolskilaisjoukkueessa. Välissä Joensuusta lähtöisin oleva hyökkääjä kävi pelaamassa vuoden Pohjois-Amerikassa Toronto Maple Leafsin organisaatiossa ja voittamassa AHL-mestaruuden Toronto Marliesin paidassa. Mies on ollut kovassa vireessä aina Venäjällä pelatessaan ja niin on myös nyt.

– Hyvältä on pelaaminen tuntunut. Vielä pitää parantaa ja tiedän, että pystyn parantamaan. Kyllähän tehopisteet itseluottamusta antaa, kun saa maaleja tai syöttöjä, niin se ruokkii lisää, sanailee Aaltonen itsekriittiseen sävyyn onnistuneesta alkukaudestaan.

Suomalaishyökkääjä kertoo, että Torontossa ei käyty tarkemmin läpi syitä, joista lopullinen läpimurto ja pääsy maailman kovimpaan kiekkoliigaan jäivät kiikastamaan. Hän kuitenkin mainitsee, että haluaa kehittyä paremmaksi pelaajaksi Vitjazissa ja toivoo pääsevänsä vielä tulevaisuudessa uudestaan yrittämään NHL-uraa, kun se ei ensimmäisellä kerralla auennut.

Vitjaz vieraili keskiviikkona Helsingissä Jokerien vieraana. Isännät olivat ottelussa etevämpiä 4-1-lukemin, mutta Aaltosen mukaan numerot eivät kertoneet tällä kertaa koko totuutta ottelun kulusta. 

– Aika tasainen peli oli. Kaikin puolin hyvä taistelupeli, mutta ei vaan saatu pisteitä. 

– Oli kiva pelata pitkästä aikaa Suomessa. Paljon ystäviä ja perhe oli katsomossa, hymyili suomalaishyökkääjä tappiosta huolimatta.

Suomalaiset suorittavat idän suursarjassa tehokkaasti

Tehopisteiden valossa KHL:ssa ulkomailla pelaavien suomalaisnimien kausi on alkanut ryminällä. Peräti seitsemän kiekkoilijaa on naulannut vähintään kymmenen tehopistettä. Aaltosen ohella lukuisat pelaajat ovat omien joukkueidensa tehokaluston kärkipäätä.

Suomalaispelaajien pistepörssin kärkitilan Vitjaz-hyökkääjän ja Jokerien Sakari Mannisen kanssa jakaa Salavat Julajev Ufassa pisteitä paukuttava Teemu Hartikainen. 28-vuotias maajoukkuehyökkääjä viihtyy Venäjällä mainiosti ja hänelle alkanut kausi onkin jo kuudes seurassaan. Kauden 15 ottelussa ovat syntyneet mainiot kolme maalia ja 11 syöttöpistettä (3+11=14).

Etelä-Vantaan Urheilijoiden kasvatti Teemu Pulkkinen on Minskin Dynamon sisäisen pistepörssin kärkinimi. Hän paukuttaa maaleja, mutta on myös tarjoillut maukkaan määrän täysosumia kuluvalla kaudella. Jokerit-taustainen hyökkääjä on takonut tällä kaudella 15 pelaamassaan ottelussa jo 6 maalia ja 12 tehopistettä (6+6).

Suomalaispuolustajista sarjan ulkomaalaisjoukkueissa tehokkaimmin on viilettänyt Kunlun Red Star -puolustaja Ville Lajunen. Maajoukkuepelaaja siirtyi kiinalaisjoukkueeseen täksi kaudeksi vietettyään edellisen Moskovan Spartakin riveissä. Kunlunissa hän on tehtaillut 15 pelaamaansa otteluun esityön kahdeksaan osumaan ja kymmenen tehopistettä (2+8).

Suomalaisjoukkue Jokerit kohtaa seuraavassa ottelussaan vieraskentällä Neftehimik Nižnekamskin, jonka hyökkäyksessä operoi Juuso Puustinen. JYPistä Venäjälle täksi kaudeksi siirtynyt hyökkääjä on iskenyt kauden 15 otteluun jo 8 maalia ja 13 tehopistettä (8+5).

Puustisen tavoin Jyväskylästä Neftehimikin riveihin siirtynyt Joonas Nättinen ei seurakaverilleen tehojen valossa juurikaan kalpene. JYP-kasvatille pisteitä alkukauden otteluista on kertynyt 11 (5+6). Nättinen on heti Puustisen vanavedessä joukkueen sisäisen pistepörssin toisella sijalla.

Viime kauden aikana KHL:ssa pelasi Suomen ulkopuolella 19 pelaajaa. Tällä kiekkokaudella vastaava lukema on varhaisessa vaiheessa 25 kiekkoilijaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle