”Tappelut syntyvät ylikovista taklauksista”

Tappara-maalilla jouduttiin taipumaan.
Kuva © Jarno Hietanen
Tasokkaassa kamppailussa kuohutti erityisesti Tuukka Mäntylän kova taklaus Cory Quirkiin. Itse ottelussa voiton vei JYP luvuin 2-3.

Illan otteluun ilman loukkaantunutta jenkkihyökkääjänsä Chris Connollya, keskenkuntoista Niclas Luceniusta ja kuumeista Elmeri Kaksosta lähtenyt Tappara jatkoi ensimmäisessä erässä siitä, mihin lauantaina Oulussa jäi. Yksinkertainen ja suoraviivainen pelitapa oli myrkkyä hallitsevalle mestarille ja ensimmäinen maali näkikin päivänvalon jo ajassa 2.42, kun Jarno Koskiranta ohjasi siniviivalta laukoneen Tuukka Mäntylän vedon tolppien väliin.

Maalin jälkeen Tappara jatkoi energisellä otteella ja lauantaina Kärppiä pyöritelleet nuorukaiset Aleksander Barkov ja Henrik Haapala osoittivat olevansa jälleen pelipäällä. Läpi erän JYP oli vaikeuksissa Tapparan näppärän kiekonsiirtelyn kanssa, eivätkä hurrikaanipaidat päässeet kunnolla ahdistelemaan hieman hermostuneesti vanhaa seuraansa vastaan pelannutta Pekka Tuokkolaa. Erässä huomionarvoista oli myös Tapparan puolustajien vetohalukkuus ja ensimmäiset vaihtonsa Tapparassa tämän runkosarjakauden aikana pelanneen Jesse Jyrkkiön vahva sisääntulo.

JYP mukaan peliin, Mäntylä suihkuun

Toinen erä alkoi jäähyillä, kun heti erän alkuun Sami Venäläinen kampitti itsensä istunnolle ja hetken päästä tästä Mikko Kaltevalle osoitettiin kaksiminuuttista kiinnipitämisestä. Jyrkkiön tolppalaukausta lukuun ottamatta kumpikaan ei ylivoimallaan saanut mitään merkittävää aikaiseksi.

Ajassa 26.20 nähtiin kuitenkin upea sooloesitys Eric Perriniltä, joka pienillä siirroilla harhautteli Tappara-puolustuksen solmuun ja lopulta myös maalivahti Tuokkolan. Maali oli osoitus jyväskyläläisten erätauolla kokemasta herätyksestä, ja se tiesi ongelmia kirvesrinnoille. Pelin hallinta siirtyikin JYPille ja 1-2-johtomaali syntyi kellon näyttäessä aikaa 31.58. Kristian Näkyvän siniviivaveto muutti matkalla suuntaa Tappara-pelaajasta jättäen Tuokkolan vaille mahdollisuuksia.

Kaksi JYP-maalia eivät kuitenkaan olleet erän huomionarvoisin asia. Kun erää oli pelaamatta viisi minuuttia, Tuukka Mäntylä taklasi Cory Quirkia pelirangaistuksen arvoisesti. Quirk ei nähnyt takaapäin luistellutta Mäntylää, joka kädet hieman irti vartalosta töytäisi metrin irti laidasta ollutta jenkkiä. Taklaus oli täysin turha ja pelin ulkopuolella, muttei kuitenkaan raskaiden sanktioiden arvoinen. Pelin jälkeen otteluvalvoja totesikin pelirangaistuksen olleen oikea tuomio tilanteesta. JYPin päävalmentajalla Jyrki Aholla oli kuitenkin selkeä mielipide Tappara-puolustajan taklauksesta.

- Puhutaan paljon tappeluista. Mistä ne tappelut yleensä syntyvät? Ne syntyvät tuollaisista tilanteista, joissa ylikovalla vauhdilla tapahtuu taklaus. Tuomarit hoitivat osuutensa leikkaamalla tilanteen pois, emmekä missään nimessä halua pelaajien loukkaantuvan vakavasti tässä pelissä. Se vaatii pelaajien kunnioitusta, mutta se on myös liigan vastuulla.

Vastapuolella Jukka Rautakorpi oli tilanteesta eri linjoilla, mutta myönsi tuomion olleen oikeutettu. - Se (tilanne) oli irti laidasta, muttei siinä nyt ollut mikään valtavan kova vauhti, enemmänkin se oli sellainen syliote ja työntö siihen. Mutta tietysti kun on kaveri metrin irti laidasta se näyttää pahemmalta. Quirk kuitenkin pelasi vielä tilanteen jälkeen ja teki vielä voittomaalinkin.

Quirk ratkaisi ottelun

Viimeinen erä oli ottelun tasaisin. Heti ensimmäisellä puolikkaalla molemmilta joukkueilta nähtiin laadukkaita maalintekopaikkoja, joista parhaimmat osuivat Perrinille ja Juha Leimulle. Todella pirteästi läpi ottelun pelannut Henrik Haapala joutui epäonnen soturiksi otettuaan jäähyn kiinnipitämisestä reilun yhdeksän minuutin pelin jälkeen. Hetki tästä ja aikaisemmin taklatuksi tullut Quirk löi kiekon Jason Lepinen vetoa seuranneesta irtokiekosta sisään. Maalin turvin JYP karkasi jo kahden maalin karkumatkalle.

Tappara kuitenkin sisuuntui takaiskusta ja Jukka Peltola pääsi Jussi Makkosen hyvästä syötöstä ampumaan tarkan rannelaukauksen, jonka edessä JYP-vahti Tuomas Tarkki oli voimaton. Tappara sai tämän jälkeen jälleen otteen pelistä ja yleisökin osoitti elon merkkejä protestoimalla voimakkaasti jyväskyläläisten rajua mailankäyttöä. Tappara onnistui vielä hankkimaan itselleen ylivoiman, mutta raivokkaasta yrityksestä huolimatta kotijoukkue ei saanut kiekkoa verkkoon ja pisteet lähtivät Jyväskylään.

Itse otteluun ja sen tasoon JYP-luotsi Aho oli tyytyväinen, ja totesi molempien joukkueiden pelin olevan hyvällä mallilla. Rautakorpi sen sijaan puhui, että oma peli on saatava vielä paremmin pysymään kasassa.

Joukkueet pelaavat seuraavan kerran torstaina kun Tappara matkustaa Lahteen alavireisen Pelicansin vieraaksi ja JYP kohtaa Lappeenrannassa sarjakärki SaiPan.