Baxterin joukot alavireisten oululaisten vieraaksi

LIIGA / Ennakko
Oulun Kärpät saa vastaansa loppiaisen liigakierroksella kovaan nousuvireeseen päässeen Helsingin IFK:n. Kotijoukkueen tuloskäyrä näyttää puolestaan aivan toiseen suuntaan kuin IFK:n, sillä Kärpät on voittanut vain yhden tauon jälkeisistä otteluistaan.

Sarjakärki Kärpillä ei tällä hetkellä putki kulje ja banjot soi. Joukkue hävisi viikolla molemmat pelaamansa ottelut: Turussa TPS:lle jatkoajalla lukemin 5-4 ja Espoossa Bluesille murskaavasti maalein 5-0. Helppoa ei tule olemaan lauantain ottelussa IFK:takaan vastaan, sillä vierailija on päässyt hyvään vireeseen ja löytänyt etenkin puolustuspeliinsä oikean juonen.

IFK on valmentajanvaihdoksen jälkeen saanut peliinsä selkeästi ryhtiä ja myös tuloksellisesti ottelut ovat olleet positiivisia. Paul Baxterin tulon myötä IFK on voittanut neljästä pelistään kolme, häviten vain edellisen ottelun JYPiä vastaan rangaistuslaukauskisassa.

Vierailijan edellinen Oulun reissu oli synkkä, sillä tuolloin huikeassa vireessä ollut Kärpät pyöritti helsinkiläisiä peräti lukemin 8-2. Kärpät oli tuolloin IFK:ta fyysisempi ja jätti joukkueen jalkoihinsa. Helsingissä marraskuun lopulla pelatussa ottelussa osat jälleen vaihtuivat ja IFK vei pelin maalein 5-3.

Kärpät kaipaa energiaa

Oululaisten peliä on vaivannut tauon jälkeen energian ja suoraviivaisuuden puute. Ainoa voitto tuli kotiottelussa Tampereen Ilvestä vastaan, kun joukkue sai juuri taistelun kautta toisessa erässä käännettyä pelin itselleen.

Tuo taistelu puuttui edellisistä pelistä, ja illan ottelussa syntymäpäiviään viettävän päävalmentaja Kari Jalosen mukaan joukkue pelasi haluttomasti. Seurauksena tästä oli se, että Turussa ja Espoossa Kärpät oli ajoittain kovankin paineen alla. Joukkue loi kyllä maalipaikkoja, mutta ne eivät tulleet oikeilta sektoreilta ja pelistä puuttui tietynlainen äijämäisyys.

TPS:ää ja tauon jälkeen HPK:ta vastaan Kärpät johti vielä kolmannessa erässä, mutta kärsivällisyys ja viisikkopuolustus eivät pitäneet ratkaisevilla hetkillä.

Koko pelin kuva näkyi myös alivoimapelissä, jossa Kärpät ei saanut vastustajaansa kuriin. Oululaisten alivoima on ollut koko kauden hyvällä tasolla, mutta liikkeen ja tahdon puuttumisen myötä myös erikoistilannepeli kärsii.

IFK:ta vastaan Kärpät saakin olla terävänä vierailijan vahvan erikoistilannepelaamisen kanssa. Baxterin aikana niin ali- kuin ylivoimakin on toiminut tehokkaasti. Joukkue hakee valmentajansa mukaan ylivoimassa selkeitä 2-1-tilanteita, joten Kärppien paketin pitävyys on ratkaisevassa osassa.

Viime aikojen tulokset ruokkivat toisaalta myös lisää energisyyttä. Kärppien tasoinen ja kovasti töitä tekevä joukkue palaa raiteilleen, kun se saa puolustuspelaamisen ja etenkin maalivahtipelin tasolleen. Prosentit ja sarjataulukko eivät yksittäisissä peleissä paina – päivän kunto ratkaisee.

Avainpelaajat avainasemassa

IFK kärsi Baxterin aikakauden ensimmäisen tappion kotona torstaina JYPille. Ottelu oli kahden hyvin puolustavan joukkueen tiukka kohtaaminen, jossa vierailija oli IFK:ta parempi työnteossa ja kärsivällisyydessä. JYP pystyi pitämään IFK:n hyökkäyksen asioissa, eivätkä helsinkiläiset onnistuneet myöskään ylivoimapelissään.

Puolustuspeli on ollut IFK:n toimiva osa Baxterin aikana. Maalivahti Jan Lundellin hyvän vireen tukemana se on saanut pidettyä vastustajansa kurissa. Joukkue pystyy karvaamaan aggressiivisesti, mutta puolustamaan myös johtoaan kärsivällisesti pelitilanteen mukaan.

IFK kuormittaa paljon avainpelaajiaan, joiden vastuulla on pelin ratkaiseminen. Tällaisia pelaajia ovat muun muassa uuteen vireeseen äitynyt Kimmo Kuhta sekä huikeaa kautta pelaava puolustaja Cory Murphy. Ylivoiman kapellimestari Steve Guollan tehtävän onkin ruokkia juuri Kuhtaa, joten parivaljakkoa kannattaa pitää illan ottelussa silmällä.

Kärpät lyö otteluun taatusti kovan latauksen, johon IFK pyrkii vastaamaan. Kotijoukkue kuormittaa neljää kentällistä kovalla sykkeellä ja hakee maksimaalista tehoa etenkin ottelun alussa. IFK:n ratkaisut voivat löytyä ylivoimasta, jos Kärpät kuluttaa jäähyaitioita edellisen ottelun tapaan.

Vierailija on saanut puolustajakalustoonsa takaisin Teemu Laakson nuorten MM-kisoista. Joukkueen kokoonpanosta puuttuivat JYPiä vastaan kuumeessa ollut Lennart Petrell sekä vammojen vuoksi Patrik Lostedt, Pasi Saarinen ja Max Wärn. Kärppien kokoonpanosta poissa ottelusta ovat vieraskiertueella loukkaantunut Antti Aarnio sekä pitkäaikaispotilaat Jari Viuhkola ja Hannes Hyvönen.

Päivitys 6.1. klo 11.55 Kärppien kokoonpanosta poissa illan ottelusta on myös nilkkavammasta kärsivä puolustaja Ross Lupaschuk. Myöskään Josef Boumedienneä ei kaukalossa nähdä, sillä hän on sivussa noidannuolen vuoksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle