Äijämäisempi voitti

LIIGA / Raportti
Oulun Kärpät jyräsi tämän kauden ennätysyleisön edessä todella vakuuttavasti, kun joukkue ratkaisi ottelun Helsingin IFK:ta vastaan jo ensimmäisessä erässä. Kotijoukkueen vahva pelaaminen pisti IFK:n sekaisin etenkin molempien maalien edessä.

Alkukauden peliään hakenut Oulun Kärpät on saamassa otteisiinsa omia parhaimpia ominaisuuksiaan: vahvaa liikettä ja tekemisen tasoa. Joukkue hyödynsi näitä elementtejä lähes täydellisesti torstai-illan ottelussa Helsingin IFK:ta vastaan. Todellinen ero joukkueiden välillä nähtiin myös maalineduspelaamisessa ja etenkin tilannekovuudessa, joissa Kärpät on yleensä ollut se heikompi osapuoli. Tällä kertaa roolit vaihtuivat.

lisää

Pesonen iski jälleen
[lue lisää]

Ottelu oli käytännössä taputeltu jo ensimmäisen erän jälkeen, kun kotijoukkue takoi neljä maalia: osa tyylikkäin sommitelmin ja osa vähemmän tyylikkäin. Joukkueen tekemisestä huokui vahva terävyys, joka lamaannutti IFK:n täydellisesti.

- Tosi vahva peliin sisääntulo. Siinä oli hyvin ryminää ja sykettä. Siirryimme ansaitusti 4-0-johtoon, Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen hehkutti.

IFK ei saanut peliään käyntiin missään vaiheessa. Joukkueen sekä pelillinen että asenteellinen ilme oli aneeminen.

- Meidän tulisi pelata omilla vahvuuksilla: joukkueena ja taistelulla. Jos niin ei tapahdu, niin käy näin. Kaikki näyttää tältä, jos on huono asennepuolella, IFK:n kapteeni Kimmo Kuhta näki syyn heikkoon iltaan.

Lundell vaihtoon

Vierailija vaihtoi ensimmäisen erän jälkeen maalivahtia, kun kiekkoja paljon varsinkin eteensä vaarallisesti pomputellut Jan Lundell sai väistyä. Tilalle tuli HPK:sta palannut ja vastuuta saanut Aleksis Ahlqvist. Lundell joutui ensimmäisessä erässä varsin kovaan kiekkosateeseen ja torjuntoja kertyikin 22 kappaletta.

Lundell joutui antautumaan heti pelin alussa, kun Teemu Normio heitti kiekon keskialueelle ja Antti Aarnio karkasi puolustajilta. Mukaan 2-1-hyökkäykseen tullut Kalle Sahlstedt laukoi suoraan Aarnion syötöstä ottelun avausmaalin.

Normio ja Aarnio olivat illan onnistujia, joista molemmat olivat elementissään. Voimahyökkääjien aggressiivinen pelityyli toi Kärppien peliin parhaimmillaan niitä ominaisuuksia, joita myös kansa haluaa katsomossa nähdä.

Puolustajakolossi Ivan Majeskyn laukauksen ohi Lundellin ohjannut Janne Pesonen sai tililleen Kärppien toisen maalin. Lopullinen ratkaisu nähtiin 5-3-ylivoimalla, kun ensin Mika Pyörälä jatkoi kiekon tyhjiin ja heti perään Ilkka Mikkola löi yhden miehen ylivoimalla ruuhkasta kiekon ohi hölmistyneen Lundellin.

Aggressiivinen Kärpät

Taitavan ja liikkuvan pelin lisäksi Kärpät pelasi kovemmin juuri pelin ratkaisevilla osa-alueilla. Oman maalin edessä IFK-pelaajia ”muistuttivat rajummin” Majesky, Viktor Ujcik ja Oskari Korpikari. IFK oli sen sijaan haluton ja epätyypilliseen tapaansa pehmeä.

- Nyt pitää ruveta pelaamaan kuin äijät joukkueena joka ilta. Ei tässä mitään paniikkia ole, mutta mukana ei saa olla yhtään vapaamatkustajaa. Nyt ei taisteltu eikä tehty mitään, Kuhta kritisoi voimakkaasti.

IFK:n pirteämmät otteet antoivat pientä pilkettä toisessa erässä, kun se yritti tulla vielä peliin mukaan. Sitä ennen Kärpät oli kuitenkin jo siirtynyt 5-0-johtoon Janne Pesosen ohitettua Ahlqvistin.

Avausmaalin vieraille loi Ilkka Pikkaraisen terävyys maalin edessä. Miikka Jouhkimaisen vahva kiekonriisto ja nousu maalille toi toisen kavennusosuman vain 16 sekuntia myöhemmin. IFK:lle tarjottiin mahdollisuutta, mutta joukkueesta ei ollut sen käyttäjäksi.

Kärppien kuitti tuli kuitenkin tylyllä tavalla: 2-1-ylivoimahyökkäykseen päässeet Jari Viuhkola ja Mika Pyörälä tyylittelivät isäntien kuudennen osuman. Maali oli hyvä kuvaus Kärppien nopeasta reagoinnista pelitilanteissa ja aktiivisuudesta jokaisessa hyökkäyksessä.

- Meidän pelinopeutemme oli kovaa luokkaa. Saimme laajasti onnistumisia, mikä nostaa pelaajien itseluottamusta. Se on nyt korkealla tasolla, Kärppien valmentaja Jalonen näki.

Vahvaa itseluottamusta puhkui myös nelosketjun sentteri Tommi Paakkolanvaara, joka järjesteli Mikko Alikosken ja Normion kanssa Kärppien seitsemännen maalin tyylikkäällä kuviolla. Paakkolanvaara on saanut otteisiinsa lisää kovuutta ja kehittyminen puolustavasta sentteristä hyökkäävämpään rooliin on vain ajan kysymys.

Ottelun loppulukemat iski kolmannessa erässä läpi pelin hanakasti viilettänyt Aarnio, joka löi ylivoimalla maalin edessä irtokiekon sisään.

- Emme olleet kurinalaisia, olimme alussa huonoja ja valmistauduimme otteluun huonosti, IFK:n valmentaja Bob Francis saneli.

Francisin mukaan syitä voi kysellä pelaajilta, mutta hänen tehtävänään on keksiä ratkaisut. Etenkin asennepuoleen, pelaajien sytyttämiseen ja aktiivisuuteen pitäisi joukkueen saada parannusta. Paljon heikommaksi nämä alueet eivät voi enää mennä.

» Lähetä palautetta toimitukselle