Kauden paras peli

Nordenskiöldinkadulla nähtiin kauden paras peli, kun liigajohtaja Kärpät tuli suorasta pudotuspelipaikasta kynsin ja hampain taistelevan IFK:n vieraaksi. Ottelu tarjosi huikeata kiekkoviihdettä täydelle tuvalle.

Ottelussa nähtiin taklauksia, huipputorjuntoja, vauhdikasta kiekkoa ja kauden parasta tuomarointia. Timo Favorin sai pelin jälkeen kiitosta pelaajilta ja valmentajilta. Hän antoi pelaajien pelata, eikä puuttunut edes pieniin hanskannaamaanhieromisiin. 8120 maksanutta katsojaa sai rahoilleen vastiketta, vaikka kotijoukkueelle jäikin vain yksi piste. Kun samaan aikaan TPS saalisti loppuhetkien maalilla täyden pistepotin Kuopiosta, on joukkueiden välissä vain yksi piste. Tiistainen HIFK – TPS peli ratkaisee käytännössä kumpi joukkue pääsee suoraan kuuden joukossa jatkoon ja kumpi pelaa ylimääräisen pudotuspelikierroksen.

Myös kummankin joukkueen fanit ansaitsevat suuren kiitoksen. Tunnelma hallissa oli käsin kosketeltavaa, kun päädyt kilpailivat kumpi huutaa kovempaa. Punainen pääty oli varautunut peliin valtavalla bannerilla, joka rullattiin auki ennen pelin alkua. Oululais-päädyssä taas rummut pärisivät, liput liehuivat ja lähtivätpä oikein paidatkin pois kolmannen erän ratkaisuhetkillä. Mahtavaa meininkiä.

Fyysistä peliä

Ottelu lähti käyntiin iloisen taklaamisen merkeissä. Varsinkin IFK-lauma jakoi hartiaa isän kädellä, mutta eivät pohjoisen pikkupedotkaan tulleet Helsinkiin peruuttelemaan. Peli aaltoili päästä päähän lievässä punaisessa painostuksessa. Palkinto yrittämisestä tuli ajassa 11.56, kun pirteästi pelannut Pasi Nielikäinen rynni Kärppä-puolustuksen läpi. Yleisö luuli vedon jo menneen maaliin, mutta tilanteeseen perässä tullut nuori puolustaja Lasse Korhonen survoi kiekon loistopelin pelanneen Tuomas Tarkin suojuksista verkon perälle. Myös tilanteen luonut Nielikäinen luuli jo tuplanneensa kauden maalisaldonsa.

- Luulin että meni sisään. Olisi ollut hienoa. Viime aikoina on ollut hankalaa, kun pelaamaan ei ole juurikaan päässyt. Tässä pelissä taisi tulla kauden suurin minuuttimäärä peliaikaa. Töitä on treeneissä koko ajan tehty kovasti.

Maalin jälkeen kotijoukkueen paras puristus hävisi muutamaksi minuutiksi, mutta paikkoja syntyi silti. Tarkki pelasti pari pahaa vetoa alanurkista nopeilla jalkatorjunnoilla. Ottelun ensimmäinen rangaistus nähtiin vasta aivan erän lopulla. Reilu minuutti ennen täyttä aikaa Ross Lupaschuk runnoi itselleen kaksiminuuttisen laidan vieressä. Ylivoimalla paras tilanne siunaantui Billy Tibbetsille. Vauhdilla tilanteeseen tullut Tibbets sai hyvän syötön ja pääsi yksin Tarkkia vastaan, mutta maalivahti vei pidemmän korren.

Rymistely jatkui

Toinen erä oli vielä vauhdikkaampi kuin ensimmäinen ja tunteetkin kuumenivat ajoittain. Erässä nähtiin muutamia vaihtoja, joissa pelaajat tuntuivat taklaavan kaikkea liikkuvaa. Oman maalin edustaa puolustettiin varsinkin ihailtavalla intohimolla ja muutama pieni nokkapokka nähtiinkin tilanteiden jälkeen.

Nopealla vaihtorytmillä pelannut kotijoukkue sai ensimmäisen rangaistuksensa ajassa 24.04, kun ykkössentteri Steve Guolla huitoi itsensä aitioon. Kärppien ylivoima pyöri kauniin näköisesti, mutta tehottomasti. Laukaukset puuttuivat lähes kokonaan ja vähäiset lähteneet yritykset pysähtyivät alivoimapelaajiin.

Jäähyn jälkeen peli jatkui kotijoukkueen selvässä painostuksessa. IFK tuli leveällä rintamalla. Kaikki neljä ketjua loivat hyviä hyökkäyksiä ja paikkoja. Tälläistä leveyttä ei tällä kaudella ole petoluolassa juurikaan nähty, varsinkin Franciksen aikoina pisteet teki kaksi ensimmäistä ketjua, kolmosen ja nelosen lähinnä jäädyttäessä vastustajan peliä. Lupaava muutos pudotuspelejä ajatellen.

Paikkoja isoille kissoille siunaantui pitkin erää, mutta viimeisenä muurina hienosti torjunut Tarkki pysäytti kaikki kiekot. Erän laukaukset kertovat hyvin pelin kulusta, IFK 23 – Kärpät 9. Kärppien paras tilanne tuli Janne Pesoselle, joka pääsi kaksi ja puoli minuuttia ennen taukoa sörkkimään kiekkoa yksin Lundellin maalilla. Lundell kuitenkin piti pintansa ja joukkueensa johdossa. Maaleja ei erässä nähty, mutta yleisöä viihdyttäviä tapahtumia sitäkin enemmän. Pelissä oli jo selvää play off henkeä. Periksi ei annettu, mutta takaisin annettiin joka tilanteessa.

Maalihanat auki

Ottelun viimeinen erä sitten tarjoili niitä maaleja. Ensin ajassa 46.40 oululaisten maalinahne Mika Pyörälä tasoitti pelin alivoimalla. Kiekko pomppasi ikävästi IFK:n pyörittäessä ylivoimaa. Pyörälä nappasi kiekon ja polki yhdessä Jari Viuhkolan kanssa yksinäistä puolustaja Pasi Saarista vastaan. Kaksikko syötteli Saarisen ja Lundellin ulos tilanteesta ja Pyörälä sai siirtää kiekon tyhjään verkkoon takanurkalta. Kaunis maali.

Puolitoista minuuttia tasoituksesta ja vierailijat siirtyivät johtoon. Taas kiekon menetys punaviivalla ja ykkösketjun kolmikko Pyörälä – Viuhkola – Hannes Hyvönen polki karkuun. IFK:n Teemu Laakso ja junioreista nostettu Joni Haverinen eivät pystyneet estämään tehokolmikkoa. Varjojen mailla ensimmäiset kaksi erää matkaillut Kärppäkentällinen osoitti jälleen vaarallisuutensa. Kiekon keskellä menettänyt Jermu Porthen kommentoi tilannetta pelin jälkeen.

- Olisi pitänyt laittaa kiekko suoraan päätyyn, mutta yritin riplailla. Siitä lähtikin paha vastahyökkäys. Kaveri pääsi kävelemään kolmella kolmea vastaan läpi. Vähän merkkausvirhettä oli puolustuksessa.

Jälleen puolitoista minuuttia kului maalien välillä. Tällä kertaa verkkoja heilutti kotijoukkue. Laakson löysähkö siniviinalaukaus pomppi Tarkin selän taakse edessä olleista pelaajista. Maalivahti oli voimaton, peli tasan 2-2. IFK painoi peliä vieraspäätyyn seuraavat minuutit, mutta yhden pisteen varmistelu alkoi yllättävän aikaisin. Viimeiset kuutisen minuuttia oli pelin huonoin periodi. Kiekkoa lyötiin pitkäksi vähänkin uhkaavista tilanteista ja hyökkäyssuunta vaihdettiin puolustukseen. Tilastomerkintöjä ei enää nähty ja jatkoaika odotti.

Hyvönen ratkaisi

Jatkoajalla ei juuri tilanteita nähty. Ylivoimaisesti paras paikka sattui Cory Murphylle, jonka veto kimposi yläputkesta maalin yli. Näin mentiin rangaistulaukauksiin, joissa ratkaisu nähtiin heti ensimmäisten vetäjien kohdalla. Ensin Hyvönen nosti vuoren varmalla rannelaukauksella kiekon ohi Lundellin. IFK:n ensimmäisen vetäjän Murphyn veto epäonnistui ja näin ylimääräinen piste matkasi pikkupetojen matkaan kohti napapiiriä.

Ottelun jälkeen valmentajat jakoivat kiitosta joukkueilleen auliisti. Kärppien valmentaja Kari Jalonen kommentoi

- Kyllä nyt täytyy kehua koko kiekkoiltaa. Yleisö oli loistava ja ennen kaikkea tunnelma tässä hallissa on mahtava, kun tupa on täynnä. Pelissä oli sykettä ja oikeanlaista fyysisyyttä. Periksi ei annettu, tiukkaa ali- ja ylivoimaa, hienoa maalivahtipeliä ja loistavaa tuomaripeliä. Kolmannessa erässä pystyimme nostamaan omaa peliämme ja sitä kautta saimme kaksi maalia. Rankkarit ovat aina onnenkauppa, en tiedä ansaitsimmeko tänään kahta pistettä, mutta kyllä ne lämmittävät.

Kotijoukkueen Paul Baxter jakoi myös kiitosta.

- Peli oli erinomainen. Mielestäni tämä kuuluu vuoden kahteen parhaaseen peliin, joista toinen oli myös Kärppiä vastaan Oulussa. Joukkueemme pelasi vahvasti 65 minuuttia, rangaistulaukauksissa voi sitten käydä ihan mitä vain.

Joukkueet jatkavat pelejään tiistaina. IFK:lla on todellinen kuuden pisteen peli, kun Helsinkiin tulee pendoliinollinen turkulaisia pelaamaan runkosarjan kuudennesta sijasta. Kärpät matkustaa pahasti viime aikoina yskähdelleen JYPin vieraaksi.