Kärpät etelän kylmyyteen

LIIGA / Ennakko
Helsingin Jäähallissa saatetaan nähdä pitkästä aikaa suurella intensiteetillä pelattava ottelu, kun suorasta pudotuspelipaikasta taisteleva IFK saa vastaansa sarjaa selvästi johtavan Oulun Kärpät.

HIFK:n ja Kärppien väliset ottelut ovat olleet perinteisesti kauden huippuhetkiä. Erilaisilla tyyleillä pelaavat joukkueet ovat saaneet usein aikaan kentällä värikkäitä otteluita. Asiaa auttaa myös se, että ottelut vetävät paljon yleisöä. Viime aikoina erityisen vaisuna ollut IFK:n kotiareena saattaa herätä henkiin, kun vastassa on Kärpät, jolta löytyy paikalta aina paljon omia kannattajiaan.

Joukkueiden lähtökohdat peliin ovat hieman erilaiset. Kärppien valmentaja Kari Jalonen on saanut tutkia videoita torstain ottelun jälkeen. Espoon Blues ei ollut vieraskorea, vaan tylsytti Kärppien pelin tehokkaasti. Kärppien maalivahti joutuu torjumaan harvoin Oulussa yli viittäkymmentä laukausta, mutta torstaina kävi juuri näin. Onkin lähes varmaa, että Kärpät tulee lauantain otteluun paremmalla asenteella.

IFK:n ottelu torstaina sujui tuloksellisesti paremmin. Matkasta Jyväskylään oli palkkiona kaksi pistettä, kun Ilkka Pikkaraisen jatkoaikamaali kaatoi JYPin lukemin 3-4. Tiistain kotiottelu Pelicansin vastaan oli jonkinlainen maineenpalautus. Selvä 5-0-voitto oli joukkueelle tärkeä surkean HPK-ottelun jälkeen, vaikkakin voittoa avustivat Pelicansin runsaat jäähyt.

Sarjataulukossa Kärppien johto kärjessä on niin vakuuttava, että kukaan ei usko muuhun kuin runkosarjan voittoon. IFK:n kohdalla tilanne on taas täysin auki. Viidentenä oleva Blues on kahden pisteen päässä ja niskaan huohottaa TPS kolme pistettä IFK:n takana. IFK ei ole vielä toistaiseksi pelannut koskaan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, joita ammattilaispiireissä kutsutaan myös ns. säälipleijareiksi. Joukkueen suurena tavoitteena lienee tuon paikan välttäminen nytkin.

IFK-alakerta vajaana

IFK:n puolustus on jälleen yllättävän ohuessa kunnossa. Mikko Turunen on ollut jo pidempään poissa rannevammaisena, mutta Pasi Saarisen nivusvamma ja Tommi Kovasen Pelicansia vastaan saama aivotärähdys ovat verottaneet miehitystä. Cory Murphyn minuutit ovat kasvaneet jälleen todella huimiksi, kun taas nuoret Aleksi Holmberg ja Joni Haverinen joutuivat tyytymään Jyväskylässäkin vain pieneen peliaikoihin.

Hyökkäyspuolella IFK:n ykköspistemieheksi on noussut hieman yllättäen sentteri Steve Guolla. Ajoittain riskialttiisti ja huolimattoman näköisesti syöttele Guolla on tehnyt myös tulosta, ja johtaakin liigan syöttöpörssiä ennen Bluesin Martin Kariyaa. Kun myös Lennart Petrell on löytämässä pelivirettään, on IFK:n ykkösketju vaarallisessa kunnossa.

Maalivahtipuolella joukkueilla ei pitäisi olla suurempaa hätää. IFK:n Jan Lundell on toipunut erittäin hyvin HPK-pelin maaleista ja pelaa varmasti. IFK joutuukin luottamana Lundelliin, sillä toinen maalivahti Aleksis Ahlqvist ei ole vielä päässyt jaloilleen viime viikon jälkeen. Kaksi kunnonhakupeliä A-junioreissa ovat menneet penkin alle. Kärppien puolella Tuomas Tarkki on jatkanut vahvoja otteitaan. Isokokoinen maalivahti peittää ainakin ensimmäiset laukaukset, mutta torjuu myös reboundejaan.

Kärppien hyökkäyksestä ovat poissa kymppitilin täyttymisen vuoksi hyökkääjä Viktor Ujcik ja puujalan Blues-ottelussa saanut sentteri Tommi Paakkolanvaara. Ujcikin paikka kakkosketjussa on jaossa ja Paakkolanvaaran poissaolo tietänee Tomi Mustosen siirtymistä keskushyökkääjäksi.

Uusina miehinä joukkueiden aikaisempiin kohtaamisiin verrattuna Kärppien riveistä löytyvät ykkösketjun tehopelaavat, polvivammoista syksyn kärsineet Jari Viuhkola ja Hannes Hyvönen. Varsinkin Viuhkola on ollut erinomaisessa kunnossa, ja pystyy luomaan maalipaikkoja jatkuvasti. Hyvönenkin on ehtinyt viimeistellä 12 ottelussa yhdeksän maalia, vaikka onkin roiskinut muutamassa viime pelissä laukauksiaan maalin ohi.

IFK:n erikoistilannepelaaminen on ailahdellut kauden aikana paljon, mutta JYPiä vastaan joukkueen kaikki maalit syntyivät ylivoimista. Alivoima on IFK:lle kuitenkin edelleen hankalaa, joten jäähyihin ei ole varaa. Kärpät on puolestaan liigan eliittiä molemmilla osa-alueilla.

Hyvönen ja Viuhkola ja IFK:n Kimmo Kuhta ja Steve Guolla ovat avainasemassa etenkin mikäli ottelua ratkaistaan erikoistilanteissa. Kummankin joukkueen ykkössentterit pelaavat myös alivoimaa, joten luvassa on todellinen yhteenotto.

» Lähetä palautetta toimitukselle