Paha rako

LIIGA / Ennakko
SM-liigan kärjessä tutusti porskuttava Oulun Kärpät saapuu tiistaina Helsingin IFK:n vieraaksi. Vaisummin viime aikoina esiintynyt IFK yrittää kääntää kurssiaan, mutta vastassa on pahin mahdollinen vastustaja.

Tiistain vierasjoukkue Kärpät on hinannut itsensä jo tuttuun tapaan SM-liigan kärkeen. Oululaisten ero toisena olevaan HPK:hon on venynyt jo viiteen pisteeseen, vaikka hämeenlinnalaiset ovat pelannet yhden ottelun enemmän.

Kärpät hävisi viimeksi lauantaina kotonaan Bluesille jatkoajalla. Tappio oli Kärpille vasta toinen joukkueen 19:ssä viimeisessä ottelussa. Ensimmäisessä ottelussaan maajoukkuetauon jälkeen oululaiset pesivät HPK:n selvästi lukemin 1-5 ja voittivat ennen taukoa toisen kärkijoukkueen Jokerit.

Vähiten maaleja liigassa päästäneen Kärppien menestyksen taustalta löytyy tiukka viisikkopeli, joka toimii pelaajamuutoksista huolimatta. Kärpät on päässyt hyvän rytmiin ja selkeään tilanteeseen, kun Oulussa saadaan nauttia jatkosopimuksen tehneen Jalosen systeemeistä ensi kaudellakin.

Maaottelutauko toi Kärppien miehitykseen muutoksia. Joukkueen ykkössentteri Jari Viuhkola loukkasi polvensa maajoukkuepeleissä ja on sivussa pitkään. Kärpillä riittää kuitenkin syvyyttä sentteriosastolla, sillä Viuhkolan korvaaja Juhamatti Aaltosen ja Mika Pyörälän keskellä löytyi kolmosketjussa pelanneesta Kalle Sahlstedtista. Kärppien toinen selvästi kiekollinen ketju jatkaa edelleen ryhmällä Ujcik-Bros-Pesonen.

Menopuolen lisäksi liikettä riitti myös Kärppien tulopuolella. Uutena miehenä joukkueen puolustuksen vahvistukseksi liittyi Malmöstä siirtynyt Ross Lupaschuk. Toistaiseksi Lupaschuk on esiintynyt varmasti kahdessa pelaamassaan ottelussa. Kanadalainen lisää tehoja Kärppien siniviivalle ja pystyy myös fyysiseen peliin.

IFK:n palikat sekaisin

IFK:n tilanne on on lähes täysin toisenlainen kuin Kärppien. IFK aloitti pelit sarjatauon jälkeen kahdella vieraspelissä ja hävisi molemmat. Jokerit vei IFK:ta lukemin 4-1 ja JYP 6-4. Tappioillaan IFK tippui sarjassa seitsemänneksi.

Toistaiseksi IFK ei ole hävinnyt kahta peliä enempää peräkkäin, eikä Helsingin Jäähallista ole täysiä pisteitä hakenut kuin Jokerit. Nyt IFK:lla on kuitenkin paha sauma, sillä nämä tilastot pitäisi pitää edelleen elossa kovaa vastustajaa vastaan.

Suurimmat ongelmat IFK:n pelissä ovat samat kuin pitkin syksyä. Viisikkopeli ei ole kunnossa, mistä seuraa ongelmia etenkin puolustuspäässä. Myös suurena pysyvät jäähymäärät haittaavat peliä. Punapaitojen maalilla onkin ollut kauden mittaan hikistä. Viimeksi IFK:n maalivahti jäi alle kolmenkymmenen torjunnan kuusi peliä sitten Raumalla.

IFK on päässyt pelaamaan maajoukkuetauon jälkeen täydellä miehistöllään ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Joukkueen pitäisi olla viimein kokonaan kasassa, kun polvivammasta kärsinyt Pasi Saarinen palasi kaukaloihin. Saarinen pelasi heti Jokereita vastaan reilut kaksikymmentä minuuttia ja teki maalinkin. Ensimmäiset nollatoleranssipelinsä pelanneen puolustajan jäähysaldosta löytyy kuitenkin jo neljä kakkosta.

Kotiyleisö odottaa IFK:lta taistelevaa ilmettä ja kovaa yritystä. Näillä eväillä kaatui Tappara edellisessä kotiottelussa ennen taukoa. Kärppiä vastaan joukkueella luulisi riittävän motivaatiota, sillä joukkueiden kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi oululaisten kotivoittoon murskalukemin 8-2. Kotijoukkue ei kuitenkaan voi syyllistyä ylilataukseen, sillä liigan tehokkainta ylivoimaa pelaava Kärpät napsii varmasti tarvittavat maalit mikäli se pääsee pelaamaan runsaasti miesylivoimalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle