Syöksyykö petolauma yhä ahtaammalle?

LIIGA / Ennakko
Sarjakolmonen HIFK on tukalassa tilanteessa. Alla on neljän tappiollisen pelin putki, peli-ilme on aneeminen ja viimeistely tuottaa tuskaa. Voittojen tielle olisi palattava, mutta onnistuuko se tiistaina loistavasti sarjakärki JYPiä vastaan taistellutta Kerhoa vastaan?

Kuntokäyrät

Pallokerho on joululoman jälkeen puikkelehtinut tasaiseen tahtiin voittojen ja tappioiden välillä. Kotonaan Kerho on tauon jälkeen päihittänyt liigan kärkiryhmiin kuuluvat Ässät ja JYPin, mutta vieraskentillä se on joutunut nöyrtymään häviöihin sarjan häntäpään joukkueisiin lukeutuvia TPS:ää ja SaiPaa vastaan.

– Kyllä tässä kaksijakoiset tunteet on. Vieraspelaamisemme mietityttää, mutta kotona olemme pelanneet kuitenkin terhakkaasti ja olemme taistelleet erinomaisesti, kommentoi Kerhon vastuuvalmentaja Harri Rindell.

HPK onkin liigan kolmanneksi paras kotijoukkue ja se on voittanut neljä peräkkäistä peliään Ritari-areenalla. Tulosveikkaajien kannalta huomionarvoista on, että isäntien kymmenestä edellisestä ottelusta peräti kahdeksan on päättynyt joko tulokseen 3-1 tai 3-2.

– Täytyy muistaa ettei menestyminen kotonakaan ole itsestäänselvyys vaan täytyy tehdä edelleen runsaasti töitä. Vaikka kotihallissa on kiva pelata ja meillä on hyvä yleisön tuki takana, niin voittaminen kotonakin vaatii jok’ikinen ilta erinomaisen valmistautumisen, Rindell painottaa.

Petolauma viettää tällä hetkellä todellisia härkäviikkoja. Joukkue on kärsinyt neljässä peräkkäisessä pelissään tappiot. Näistä tappioista kolme on tullut joko jatkoajan tai voittolaukauskilpailun jälkeen. Helsinkiläiset ovat viisi viimeistä peliä huomioivassa kuntopuntarissa kolmanneksi viimeisenä.

Punapaitojen alamäki alkoi, kun joukkueen rakas paikallisvastustaja Jokerit onnistui kukistamaan sen katkaisemalla samalla HIFK:n viiden pelin mittaiseksi karttuneen voittoputken joulukuun alussa. Tuon tappion jälkeen vierailijat ovat seitsemästä edellisestä pelistään hävinneet jopa kuusi.

Kolmantena runkosarjassa majaileva helsinkiläisryhmä pelaa viikon sisään tärkeitä otteluita. Torstaina joukkue kärsi täpärän tappion sijan ylempänä olevaa Ässiä vastaan ja seuraavissa peleissään pedot kohtaavat Kerhon, Jokerit ja Lukon eli joukkueet, mitkä kuumimmin hätyyttelevät helsinkiläisten kolmatta sijaa.

HPK ja HIFK ovat tällä kaudella kohdanneet aiemmin kahdesti. Ensimmäisellä kerralla Kerho hassutteli petolaumaa 6-2 lukemin ja seuraavalla kerralla helsinkiläiset kyykyttivät oranssinuttuja maalein 7-1.

Ratkaisun paikat

Kerho on vahva kotijoukkue. Se on saalistanut vähintään pisteen jokaisessa kymmenessä edellisessä pelissään Rinkelinmäellä. Isäntien puolustuspelaaminen on varsinkin sujunut erinomaisesti Hämeenlinnassa. Viidessä peräkkäisessä kotiottelussaan vastustajat ovat onnistuneet latomaan kiekon oranssinuttujen verkon perukoille yhteensä vain kuusi kertaa.

Tiistaina isäntien edessä kävi nöyrtymässä sarjakärki JYP. Tuolloin Pallokerhon voiton avaimet olivat maalivahtipeli, taisteluasenne, tiivis puolustuspelaaminen ja runsas laukausten blokkaaminen. Näitä samoja avaimia hyötykäyttäen voi Kerho päihittää myös HIFK:n.

– Jokaisen neljän kentällisemme on pysyttävä hyvässä kenttätasapainossa Ei voida hukata kiekkoja keskialueella ja tilanteita on luettava. Täytyy tietää milloin on karvauksen ja milloin ohjauspelin paikka.

– Täytyy kyetä myös vastaamaan vastustajan fyysisyyteen. Tiettyä oveluuttakin on löydyttävä kaksinkamppailu- ja maalinedustilanteisiin, joiden merkitykset korostuvat ottelussa, HIFK:ssa valmennusoppinsa ammentanut Rindell listaa ottelun kannalta ratkaisevia tekijöitä.


Keitteleekö Kari Jalonen jo lauantaiksi sellaiset rohdokset, joilla helsinkiläisten kurssi saadaan nousujohteiseksi?

Joukkueensa hyökkäyspelaamiseen Rindell vaatii lisää kovuutta, vaikka Kerho onkin viime aikoina onnistunut tylyn tehokkaasti viimeistelyssään.

– Kaipaan joukkueeltani edelleen haastamispeliä ja maalia kohti täytyisi pelata hanakammin. Pommeja voi tulla, mutta niitä ei pitäisi pelätä, jääkiekko on kontaktipeli. Maalille täytyisi mennä aggressiivisemmin, ahtaisiinkin väleihin.

HIFK:n peli-ilme on tammikuun otteluissa ollut varsin aneeminen, vaikka heräämisen merkkejä alkoikin näkymään torstain koitoksessa Ässiä vastaan. Joukkue on hävinnyt neljä edellistä peliään ja tappioputki alkaa heijastumaan petolauman esityksiin liikayrittämisenä. Pelaajat eivät tunnu olevan sitoutuneita joukkueensa valmennukselle ja Kari Jalosen olisi keksittävä uusia kikkoja pelaamiseen, sillä vastustajat ovat oppineet hyvin merkkaamaan pois helsinkiläisten avauspelaamisen.

Liigan tehokkaimman joukkueen viimeistely on myös tökkinyt edellisissä otteluissa. Hyökkäyksiin lähdöt ovat liian hitaita, kiekkoa leivotaan liikaa ja hyökkäykset huutavat suoraviivaisuutta. Petolaumasta löytyy myös pelaajia, joilta odotetaan selvästi nähtyä enemmän.

Lennart Petrell on pörrännyt ykkösketjussa kuusi edellistä otteluaan tehoitta, Ässät- peli oli viime kauden komeetalle Jerry Ahtolalle jo kymmenes peräkkäinen peli osumitta ja Juha-Pekka Haatajaltakin kaivataan runsaasti lisäonnistumisia.

Syyskausi kuitenkin osoitti, että pelinsä kuosiin saadessaan sarjakolmonen on vaarallinen vastustaja. Joukkueesta löytyy pelaajia, jotka voivat kääntää yksittäisenkin pelin helsinkiläisten eduksi. Jeff Hamilton palasi sairastuvalta viime otteluun ja Hamilton- Kimmo Kuhta parivaljakko on parhaimmillaan pitelemätön. Ville Peltonen voi myös johtajuudellaan nousta tällaisissa tilanteissa ratkaisevaan rooliin.

Kokoonpanot

Isännillä on kimuranttinen tilanne kokoonpanonsa kanssa. Flunssatoipilaat Ville Viitaluoma ja Miikka Männikkö saattavat pelata HIFK:ta vastaan. Niko Niemistä puolestaan vaivaavat pakarat ja hän joutui jättämään torstain SaiPa-pelin kesken. Miehen pelaaminen lauantaina on epätodennäköistä. Pitkäaikaispotilas Toni Häppölä puuttuu isäntien riveistä varmuudella.

HIFK:n ykkösvahti Juuso Riksman hakee sairastuvalta palattuaan pelituntumaa K-Vantaan riveissä. Loukkaantumisten vuoksi vierailijoiden riveistä puuttuvat nilkkavaivainen Ilari Melart ja polvensa kanssa tuskaileva Robert Nyholm.

» Lähetä palautetta toimitukselle