Uskomaton kiekkonäytelmä hornankattilassa

2000-luvulla jo klassikonkin aineksia saanut pari vastakkain ja lähes täysi tupa lisävarusteltuna yli 100 hengen ulvovalla HIFK-faniporukalla. Kaikki ainekset valmiiksi katettuna kiekkotrillerille ja sellainen myös saatiin. Yleisö sai tykyttää sydämiään kaikki mahdolliset pelin vaiheet läpi ratkaisun sinetöityessä vasta voittomaalikilpailussa.

Lauantain jännitysnäytelmässä ratkaisua haettiin aina voittomaalikilpailusta asti. Kerho teki kilpailuun ovelan ratkaisun ja passitti maalin suulle koko muun pelin luukkua aukoneen Juha Metsolan. Isäntien valinnat rangaistuslaukauksien harhauttelijoiksikin olivat myös sellaisia, mitä harva osasi ounastella etukäteen.

Valinnat osoittautuivat täydellisiksi. Niin Arsi Piispanen, Jyrki Louhi kuin myös Joona Karevaara onnistuivat kaikki taiteilemaan lätyn verkon perukoille. Louhi ja Karevaara vielä sellaisilla harhautuksilla, että ne voidaan kopioida suoraan oppikirjaan malliesimerkeiksi rangaistuslaukauksista. Kisan yrittäjistä vain punanuttujen Jeff Hamiltonin epäonnistuessa muodostui Karevaaran tyylinäyte myös pelin ratkaisuksi.

– Oli vähän epäuskoa, kun Karevaara lähti ratkaisemaan. Hän on kyllä tehnyt harjoituksissa vastaavia ratkaisuja, mutta oli loistavaa nähdä, että hän sai saman tehtyä myös tällaisessa painetilassakin, hehkutti Kerhon luotsi Harri Rindell valmennettavaansa.

Nopeatempoinen startti

Peli käynnistyi vauhdikkaasti. Tilanteet aaltoilivat tasaisesti päästä päähän ja kummatkin joukkueet onnistuivat sujuvasti avaamaan hyökkäyksiään. Ensimmäisen erän lopulla alkoi ote kuitenkin siirtymään petolaumalle. Vierailijoiden hyvän paineen seurauksena Ville Viitaluoma joutui rikkomaan ja HIFK:lle siunaantui mahdollisuus avausmaalin sivakoimiseen ylivoimalla.

Helsinkiläiset käyttivät tilanteensa surutta hyväksi. Juha-Pekka Haataja täräytti ottelun avausosuman tarkalla jäännuoliaisella. Vierailijoiden johto ei kuitenkaan kauaa kestänyt Piispasen survoessa oranssinutut tasoihin erän viimeisellä minuutilla. Avauserässä olisi ollut loistavia paikkoja lisäosumiinkin.

Marko Tuulola avasi kahteen kertaan komeilla ja pitkillä syötöillä omasta päästä hyvät maalintekotilanteet Viitaluomalle ja Miikka Männikölle, mutta herrat eivät onnistuneet viimeistelyssä. Punanutuilta puolestaan Mikael Granlundin ketju osoitti vaarallisuutensa heti ensimmäisessä erässä.

– Hieno kiekkoilta. Näki, että molemmat joukkueet olivat kovilla. Viikon kolmas peli kummallekin joukkueelle ja oli siitä huolimatta huikea tempo ja lähtö heti kamppailuun. Mukava nähdä, että jätkät laittoivat kaikkensa likoon. Tällä hetkellä liigassa pelataan hyvää lätkää, kehui kamppailua vierailijoiden käskyttäjä Kari Jalonen.

Ottelu jatkui yhtä värikkäänä toisessakin erässä. Tilanteet eivät välttämättä aaltoilleet yhtä vauhdikkaasti kuin avauserässä ja ote siirtyi Kerholle. Isännät onnistuivat hienosti nostamaan hyökkäyksiään. Erässä syntyi myös kolme maalia ja ensimmäiset kaksi niistä tekaistiin nopeassa tahdissa.

Viimeistelyn aloitti HPK. Viitaluoma pääsi purjehtimaan HIFK-puolustuksen läpi ja harhautteli herkullisesti isännät johtoon. Oranssinuttujen johto ei kestänyt kuitenkaan edes minuuttia Petteri Wirtasen kouluttaessa vanhaa seuraansa ja ujuttamalla tasoituksen. Erässä nähtiin vielä kolmaskin osuma. Tällä kertaa asialla oli koko pelin vahvasti esiintynyt Granlundin vitja. Kimmo Kuhta pisti namupassin Jeff Hamiltonille maalin suulle ja numerot olivat 2-3.

Kerhon hienosti taistellut nelosketju vastasi pelin tasoitusmaalista..

Yllättävä ratkaisija

Kolmannen erän HIFK aloitti ylivoimalla. Helsinkiläiset saivat luotua hyvin pyöritystä erikoistilanteellaan, mutta maalin asti kiekkoa eivät vierailijat onnistuneet latomaan. Kerho kestikin hienosti alivoimansa ja pääsi vajaalla pelaamisen jälkeen välittömästi iskemään ottelun tasoituksen. Maalin sivakoi Juuso Honka.

– Harmittaa, kun emme pystyneet säilyttämään johtoasemaamme. Kolme maalia kuitenkin tehtiin, mutta meidän olisi pitänyt pystyä vielä yksi jämäkkä erä pelaamaan. Annoimme kaksi sellaista oho-maalia, mitä tällaisissa kärkikamppailuissa ei saisi tapahtua. Nukahdimme ensimmäisen erän lopussa ja kolmannen erän alussa ja nuo maalit jäivät kaivelemaan, Jalonen kirosi.

Kolmas erä oli helsinkiläisten ajoittain selvääkin hallintaa ja joukkue onnistui luomaan painetta kaikilla ketjuillaan isäntien puolustuspäähän. Lopussa peli kuitenkin kenttätapahtumienkin valossa tasoittui ja pelissä päädyttiin jatkoajalle.

Jatkoajalla Kerho pääsi kokeilemaan voittomaalin tekemistä ylivoimalla vierailijoiden Tommi Kovasen ottaessa kaksiminuuttisen koukkaamisesta. Oranssinutut onnistuivat luomaan ylivoimallaan vaarallisia, mutta tuloksettomia maalintekotilanteita. HIFK:n paras ratkaisupaikka puolestaan tarjoutui Kuhdalle, joka pääsi laukomaan hyvästä sektorista aivan jatkoajan lopussa.

Jatkoaika päättyi mainioista paikoista huolimatta maalittomana ja pelille ratkaisu sinetöitiinkin vasta voittomaalikilpailussa. Siitä vastasi Youtube-tasoisella harhautuksella isäntien Karevaara.

– Rehti ja kova kiekko-ilta kaiken kaikkiaan. Tällaisia pelejä on hienoa pelata. Oli meidän onnemme, että saimme kaksi pistettä. Ottelu oli erittäin kova taistelu. Ainakin meidän pojat ovat ihan puhki tuolla, vaikka pelattiinkin neljällä ketjulla lähes loppuun saakka. Olimme alakynnessä tiettyjä aikoja pelissä, mutta puolustimme ja heittäydyimme kiekkojen eteen suurella sydämellä. Tämä on yleisölaji, jos mikä, Rindell kehui ottelua.

Lauantain tappio oli petolaumalle jo viides peräkkäinen. Seuraavan kerran sillä on mahdollisuus pistää kurssinsa nousujohteiseksi tiistaina paikallisvastustajaansa Jokereita vastaan. Kerho puolestaan matkustaa samana päivänä Espooseen Bluesin vieraaksi.