Mielipide

Nail Jakupov – kaukana muiden yläpuolella

NHL / Kolumni
Vuoden 2012 NHL:n varaustilaisuudessa on yksi nimi ylitse muiden. Hän on OHL:n Sarnia Stingissä pelaava Nail Jakupov, jonka odotetaan menevän pomminvarmasti tilaisuuden ykkösnimenä.

Nail Jakupov on tämän vuoden varaustilaisuuden ehdottomasti kuumin nimi. Nizhnekamskissa syntynyt 19-vuotias venäläishyökkääjä on tehnyt kahdella OHL-kaudellaan huikeat tehot ja pelannut itsensä NHL-kykyjenetsijöiden papereihin isoilla kirjaimilla.

Vaihtelevasti menneen kauden 2009–2010 jälkeen Jakupovin debyytti Pohjois-Amerikassa oli tyrmäävä. Nuori hyökkääjälupaus latoi ensimmäisellä OHL-kaudellaan 2010–2011 Sarnia Stingin paidassa 101 tehopistettä 65 ottelussa. Samana keväänä hän pelasi myös 18-vuotiaiden MM-kisat Venäjän paidassa ja teki seitsemässä ottelussa 13 tehopistettä.

Toinen OHL-kausi sujui pisteiden valossa hieman heikommin, mutta tehot 31+38=69 vain 42 ottelussa on silti todella kova saldo. Jakupovin toista OHL-kautta ovat varjostaneet loukkaantumiset, joiden vuoksi hän on joutunut jättämään otteluita väliin. Nuorten MM-kisoissa Jakupov nakutti seitsemässä ottelussa tehot 0+9=9.

Kuin Pavel Bure

Jakupovin suurimpia valtteja kaukalossa on hänen nopeutensa. Nuori hyökkääjä on nopeutensa vuoksi kerännyt vertailuja jopa legendaariseen venäläistähti Pavel Bureen.

Myös hänen kiekonkäsittelytaitonsa on huippuluokkaa ja Jakupov pystyy viimeistelemään tilanteesta kuin tilanteesta. Jakupov lukee myös hyvin peliä, ja pystyy hakeutumaan loistaviin tekopaikkoihin. Lisäksi hänellä on kyky ratkaista pelejä silloin kun sitä eniten vaaditaan.

Hyökkäystaitojensa lisäksi Jakupov on parantanut myös puolustuspeliään Pohjois-Amerikan vuosinaan. Hänellä on loistava työmoraali ja hän pystyy hyvään kahden suunnan peliin.

Edmonton kutsuu?

Ennakkokaavailuissa Jakupov on ollut kaikissa listauksissa draftin ykkösnimi, ja hän oli myös kauden päätöslistauksessa kärkipaikalla. Kun ensimmäisenä varaamaan pääsevän Edmonton Oilersin toimitusjohtaja Steve Tambellini astelee korokkeelle, hänen odotetaan lähes pomminvarmasti lausuvan Jakupovin nimen.

Oilersin jo ennestään laaja huippulupausten arsenaali kasvaa perjantaina nimellä Nail Jakupov.

» Lähetä palautetta toimitukselle