Mestiksen viides kierros: Alkukauden taapertajat kohtaavat Heinolassa

MESTIS / Ennakko
Mikko Haapakoski piiskaa keskiviikkona joukkonsa Peliittojen kimppuun Heinolassa.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
Keskiviikkona Mestiksessä pelataan täysi kuuden ottelun kierros. Mielenkiintoa riittää niin sarjataulukon kärki- kuin häntäpäänkin otteluissa. Sarjan kärkijoukkueet mittelevät Lempäälässä, kun LeKi saa vieraita Mikkelistä. Heinolassa sarjan häntäpään kamppailussa Peliitat pyrkii pitämään sarjajumbo Jokipojat takanaan.

Oulun Kärpissä pari vuotta sitten valmennusparin muodostanut Peliittojen nykyinen päävalmentaja Petri Karjalainen ja Jokipoikien kollega Mikko Haapakoski kohtaavat keskiviikkona ensimmäistä kertaa vastustajina, kun joensuulaiset matkaavat kolmen ottelun tappioputkessa taapertavan Peliittojen vieraaksi.

– Totta kai se tuo positiivista lisäjännitettä haastaa Mikon joukkue. Jokipojat on hyvin organisoitu ja kurinalainen joukkue. Kaikkemme annamme, että pystymme Jokipojat haastamaan, Karjalainen totesi tiistaina.

Vaikka Peliitat on hävinnyt kolme peliä perätysten, ei Karjalainen ole valmis työntämään päätä pensaaseen.

– Joukkueessa on hyvä fiilis. Edelliset pelit ovat ratkenneet meidän yksittäisiin järkyttäviin virheisiin. Välillä pelaamme erittäin hyvin ja välillä tulee täydellisiä nukahduksia. Pelin pitää olla tasaisempaa.

– Joukkueessamme on paljon Mestis-tulokkaita ja se kyllä näkyy. Meillä on kiekollisesti lahjakkaita ja urallaan eteenpäin haluavia nuoria pelaajia, jotka ovat halunneet nimenomaan tulla Heinolaan.

– Toivottavasti yleisökin löytäisi paremmin hallille, Karjalainen totesi viitaten suorastaan ala-arvoisiin yleisömääriin Peliittojen aikaisemmissa kotipeleissä.


Peliitat pelaa edelleen ilman Aki Nurmista.

Peliittojen kokoonpanosta puuttuvat luottopuolustajat Aki Nurminen (polvivamma) ja Pekka Saittakari (työkiireet). Lisäksi pienistä vammoista kärsivän italialaispuolustaja Roland Hoferin ja flunssaisen hyökkääjä Henri Mannisen pelaaminen on epävarmaa. Peliittojen maalilla vanhaa seuraansa vastaan pelaa Pelicans-apu Janne Juvonen.

Viime perjantaina ensimmäisen voittonsa napannut Jokipojat lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina. Jokipoikien maalia vartioi viime kaudella Pelicans-sopimuksestaan huolimatta pääasiassa Heinolassa kiekkoja torjunut, nyt ensimmäistä kertaa entisen kotiyleisönsä eteen palaava Antti Rautiola.

Jokipoikien kokoonpanosta ovat sivussa ainakin rasituskiellossa oleva tähtisentteri Juuso Rajala ja käsivammaa poteva Joona Manninen.

– Muutaman pelaajan tilanne katsotaan vielä aamulla. Kokoonpano on pitkälti sama kuin Kouvolassa, mutta maalivahti vaihtuu, Haapakoski kertoi verkkolehti Mehtimäkeläisessä.

Haapakoski peräänkuulutti Karjalaisen tavoin tasaisuutta joukkueensa otteisiin.

– Pelissämme on hyviä elementtejä, mutta pitää saada paketti pysymään kasassa täydet 60 minuuttia.

 

Kierroksen muut ottelut

JYP-Akatemia – Sport

Kautensa todella pirteästi aloittanut JYP-Akatemia tavoittelee positiivista jatkumoa ottelussa Vaasan Sportia vastaan. Nuoret hurrikaanit onnistuivat edellisessä taistossaan kaatamaan takamatkalta nousten K-Vantaan. Sport taas palasi voittojen tielle SaPKon kustannuksella.

Sportilta Viktor Fagerhedin, Erik Riskan ja Oskari Hakomäen ketju oli edellisessä ottelussa voiton takeena kovalla asennepelaamisellaan. Kolmikolta tarvitaan kovaa työntekoa myös Akatemian liukkaita pelureita vastaan. Nuorison pelihuumorin horjuessa ottelu voi kääntyä nopeastikin Sportin eduksi. Helppoa tämä ei missään nimessä tule olemaan.

Jyväskyläläiset ovat viime otteluissa onnistuneet laajalla rintamalla. Viime kaudelta tutut ongelmakohdat maalinteossa tuntuvat olevan takana päin ja verkot ovat heiluneet mallikaasti. Puolustuspeliin vaaditaan kuitenkin petraamista, muuten ottelut uhkaavat vääntyä alkukauden tapaan äärimmäisen tasaisiksi ja sitä kautta vaikeammin hoidettaviksi.

Akatemian riveistä poissa ovat ainakin pelikieltoaan edelleen lusiva Simo Puttonen. Tasaista maalivahtirumbaa pyörittävien hurrikaanien maalivahtivalinta selviää vasta myöhemmin. Sportin veräjällä jatkanee Jonathan Iilahti.

LeKi – Jukurit

Kierroksen kärkikamppailu käydään Lempäälän pienessä kaukalossa, kun tasapisteissä olevat LeKi ja Jukurit iskevät yhteen.

Kisan hyvien peliotteiden takana on ollut oivassa vireessä oleva maalivahti Mikko Pätsi sekä hyökkääjät Antti Hölli ja Tapparan lainapelaaja Olli Palola. Lempääläisten materiaali ei heikkene merkittävästi muissakaan ketjuissa.

LeKin paidassa nähdään liigalainoja Palolan lisäksi Tapparan Jan-Mikael Järvinen ja Jussi Halme, sekä Ilveksen Tomi Wilenius. Myös Tapparasta LeKiin vastikään lainattu Niclas Lucenius saattaa olla lempääläisten kokoonpanossa.

Kisan puolustukselle ottelu on haaste, vaikka peli on toiminut kotikaukalossa mallikaasti. Jarno Pikkaraisen valmentama Jukurit on onnistunut karvaamaan useammankin kerran LeKi-puolustuksen sekaisin.

Jukureiden kokoonpanoon on tarjolla monia erilaisia vaihtoehtoja, kun HIFK:n lainamies Micke-Max Åsten jatkaa Jukureiden hyökkäyksessä. Poissa kokoonpanosta on ainakin Ilkka Vaarasuo, joka jatkaa vielä HIFK:n puolustuksessa.

TUTO Hockey – Kiekko-Vantaa

Turussa kohtaavat kelvollisesti kautensa aloittaneet TUTO ja Kiekko-Vantaa, jotka ovat sarjataulukossa sijoilla viisi ja yhdeksän. Edellisellä kierroksella TUTO voitti jatkoajalla LeKin, kun taas Kiekko-Vantaa hävisi voittolaukauksilla JYP-Akatemialle.

TUTOn pelaaminen ei ole vielä pysynyt kunnolla kasassa koko ottelua, ja LeKiäkin vastaan sen kohtaloksi koitui kaksi mustaa hetkeä ottelun kolmannessa erässä. Juhani Tammisen kunnioittama 60 minuutin paine on aika ajoin toiminut erinomaisesti, mutta ehjä kokonaissuoritus on vielä haussa.

Vierailija Kiekko-Vantaa on pelannut neljä erittäin tasaista ottelua, mutta voittanut niistä vasta yhden. Pelillisesti se on pystynyt haastamaan jokaisen vastustajansa, mutta kiekkokontrolliin pyrkivä pelitapa on vielä vastustajan tavoin rakoillut ottelun sisällä. Viitteitä paremmasta kuitenkin on nähty. Kiekko-Vantaan pelaajistosta yhteen ovat hitsautuneet hyvin Alexander Ruuttu ja Saku Salmela, joilta voidaan odottaa hyvää panosta.

TUTOlta puuttui LeKi-kamppailusta avainpelaajista Pasi Hirvonen ja Aki Keinänen, kun taas Kiekko-Vantaa pääsee otteluun ilman merkittäviä loukkaantumisia. Vierailijoiden maalilla ovat pelanneet alkukauden jokerilainat Frans Tuohimaa ja Joonas Korpisalo, mutta keskiviikkona saattaa olla oman miehen Jani Kauton vuoro.

Hokki – KooKoo

Kouvolan KooKoo matkustaa Kajaaniin Mestiksen kolmosena majailevan Hokin vieraaksi.

KooKoo on materiaalin laajuudesta huolimatta lievästi kontannut ensimmäiset neljä otteluaan. Molemmat kotiottelut ovat päätyneet tappiollisesti, melko nöyryyttävilläkin tavoilla. Hokki on hyvässä nosteessa joukkueen onnistuttua edellisessä ottelussaan Mikkelin Jukureita vastaan. KooKoon viime perjantainen peli päättyi jatkoaikatappioon Jokipojille. Vierasottelut ovat olleet voitokkaita. Hokki puolestaan ei ole hävinnyt kumpaakaan kotiotteluaan.

KooKoolta kaukaloon palaavat aivotärähdyksestä toipunut Niklas Sirén ja pelikieltonsa kärsinyt Miihkali Teppo. Sivussa puolestaan ovat Tomi Tuomisto, Jesse Koskinen, Jussi Nättinen, Jesse Lustberg ja Ville-Matti Koponen.

Hokin kokoonpanosta ovat poissa Teemu Virtala ja Veikko Karppinen. Molemmat kärsivät lantionseudun vaivoista. Kajaanilaisten maalilla jatkaa virustaudista kärsivää Teemu Seppästä viime peleissä paikannut Tomas Kral.

– Emme halua ottaa turhia riskejä Seppäsen kohdalla, joten hän on vielä tämän viikon pois kokoonpanosta, Hokin pääkäskija Petri Mattila paljasti seuran tiedotteessa.

SaPKo – HCK

SaPKo saa takalinjoilleen vahvistusta, kun alkukauden loukkaantuneena kärvistellyt joukkueen kapteeni Anssi Virkki tekee paluun pässipaitoihin. Kauden ensimmäisessä harjoitusottelussa taklauksen seurauksena uuteen uskoon mennyt naamari on parsittu kasaan ja mies on valmiina hyppäämään kaukaloon keskiviikkona sarjanousija HCK:ta vastaan.

– Anssi tulee kokoonpanoon Lappalaisen Lassen pariksi. Anssi on jo kaksi viikkoa pystynyt kontaktia lukuun ottamatta harjoittelemaan täysillä, SaPKon päävalmentaja Saku Martikainen kertoili Kiekko Itä-Savon ennakossa.

Savonlinnalaisten riveistä on sivussa puolustaja Petri Anttonen. Debyytin pässipaidassa tekee 115 tehopistettä aiemmin urallaan Mestiksessä nakuttanut hyökkääjä Tuomas Muhonen. Maalilla jatkaa Anssi Pesonen.

Vierailija HCK niittasi viime perjantaina tylyt lukemat taululle Peliittoja vastaan. Keravalaisten peli tuntuukin olevan melko hyvässä kuosissa. Joukkueen tarkempi kokoonpano selviää vasta pelipäivänä.

– Savonlinna ei ole tunnetusti helppo paikka vierailijoille, mutta pitää lähteä rohkeasti pelaamaan. SaPKo pelaa kotonaan erittän aggressiivisesti, joten avauspelimme pitää nopeutua, HCK:n vastuuvalmentaja Sami Ranta pohti seuran tiedotteessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle