Peliitat taisteli täydet sarjapisteet jumbofinaalista

Antti Rautiolan selän taakse livahti kolme kiekkoa.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
Kotijoukkue Peliitat aiheutti vierailija Jokipojille lisää harmaita hiuksia kaatamalla susilauman numeroin 4-1 (0-0) (1-0) (3-1). Tappio sysäsi joensuulaiset entistä tukevammin sarjan hännille

Jokipojat oli tiedostanut kotijoukkueen pelinavausongelmat ja iski niihin kiinni heti ensi sekunneista lähtien. Kaukalossa nähtiinkin ensimmäisessä erässä varsin yksipuolinen show, kun joensuulaisryhmä painoi peliä raivokkaasti kohti Janne Juvosen vartioimaa maalia. Vaarallisimmillaan vierailijat olivat Juuso Kaijomaan johtaman kentän päästessä pyörittämään peliä, ja Juvoselta vaadittiin heti alusta lähtien huipputorjuntoja.

Lähimpänä maalintekoa oli kuitenkin kotijoukkue, kun Ville Järveläinen antoi ylivoimalla huippupassin Jani Keinäselle maalin kulmalle, josta Keinänen ei kuitenkaan onnistunut pistämään kiekkoa Antti Rautiolan vartiomaan maaliin. Tilanteen jälkeen Jokipoikien latvialaisvahvistus Martins Jakovlevs pääsi karkuun suoraan jäähyaitiosta, mutta puolustajan napakka rannelaukaus kilahti Juvosen riemuksi ylärimaan.

Kotijoukkue heräsi peliin mukaan

Toiseen erään luisteli uudesti syntynyt heinolalaisryhmä. Vaikka vierailijat hallitsivat edelleen kenttätapahtumia, pääsi kotijoukkue pikku hiljaa peliin mukaan. Peliitat sai harvalukuisen kotiyleisön riemuksi järjestettyä monta hyvää maalintekopaikkaa, mutta Rautiola maalillaan torjui kiekot peittävällä pelityylillään.

Pelin avausmaalia saatiin odotella aina toisen erän ehtoo puolelle asti, kun vierailijoiden Aleksi Elorinne mietti tekosiaan rangaistusaitiossa. Hienon ylivoimakuvion päätteeksi kapteeni Keinäsen ruuti oli kuivaa, ja Rautiola sai kaivaa kiekon ensimmäistä kertaa selkänsä takaa. Maalia edelsi Järveläisen maaginen poikittaissyöttö b-pisteellä odottaneelle Keinäselle, jolla oli helppo työ lämätä kiekko puolityhjään joensuulaismaaliin.

Maalin jälkeen pelin hallinta siirtyi jälleen Jokipojille, mutta Juvonen piti eleettömillä torjunnoillaan vierailijoita lähes pilkkanaan. Edes Jokipoikien kultakypärä Ilmari Pitkänen ei onnistunut yllättämään nuorta maalivahtia lukuisista hyvistä yrityksistä huolimatta.

Parantunut erikoistilannepelaaminen takasi Peliitoille voiton

Silminnähden kohentunut erikoistilannepeli oli avainasemassa ratkottaessa ottelun voittajaa. Etenkin kotijoukkueen alivoimapelaaminen oli tiivistynyt edellisistä peleistä. Kiekko saatiin siivottua pois omalta alueelta tilanteen niin salliessa, ja uhrautuvimmat pelaajat heittäytyvät kiekon eteen helpottaakseen Juvosen iltapuhdetta. Toisen erän lopussa Keinäsen istuessa jäähyaitiossa peli pyöri miltei pidempään Jokipoikien kuin Peliittojen kenttäpäädyssä. Sami Holappa olikin lähellä maalintekoa, mutta miehen ärjy lyöntilaukaus suuntautui vain hivenen yli maalin.

Kolmannen erän alussa vieralijat pääsivät kuin varkain tasoittamaan pelin, kun Jokipoikien toinen latvialaispeluri Vitalijs Pavlovs unohtui maalin eteen, eikä mies tästä paikasta erehtynyt. Peliitat ei lannistunut tasoituksesta, vaan lähti viemään peliä vieläkin raivokkaammin. Liian innokas pelaaminen oli kostautua kohtalokkaalla tavalla, mutta jälleen Juvonen sai kiittää ylärimaa avusta.

Ottelun ratkaisu nähtiin kolmannen erä ohitettua puolivälinsä Jarkko Immosen istuessa jäähyaitiossa. Pitkän mylläkän päätti Heinolan oma taskuraketti Järveläinen, jonka tulisen laukauksen Moses Mustonen siivosi maalin perukoille. Hetken päästä kotijoukkueen Petr Stloukal ratkaisi ottelun vastahyökkäyksestä, kun tsekkipeluri pöllytti Rautiolan maalin ylämummoa.

Jokipojille tarjottiin vielä mahdollisuutta tulla peliin mukaan 5-3 ylivoimalla, mutta Peliittojen puolustus ja Juvonen kesti hulinat. Todellisia maalipaikkoja vieralijat eivät saaneet järjestettyä hyvistä yrityksistä huolimatta. Stloukal kaunisteli vielä lukemia iskemällä kotijoukkueen neljännen maalin tyhjiin.

- Hävittiin jumbofinaali, niin hirveän tyytyväinen ei voi olla. Peliitat puolusti hyvin ja Juvonen oli maalilla loistava, pohti Jokipoikien pääkäskyttäjä Mikko Haapakoski.

- Ensimmäisessä erässä oltiin hallitsevampi osapuoli, toisessa erässä osat vähän vaihtui. Peliitat lisäsi vauhtia meidän lopettaessa pelaamisen. Vastustajan maalit lamaannuttaa meitä tällä hetkellä ihan liikaa, kommentoi Haapakoski.

Silminnähden helpottunut Petri Karjalainen oli pitkälti kollegansa kanssa samoilla linjoilla, mutta lisättävääkin oli.

- Vasta toisessa ja kolmannessa erässä me päästiin pelaamaan ja silloin meidän pelistä peistoi sitkeys. Tänään painettiin se 60 minuuttia ja saatiin siitä palkinto.

Seuraavan kerran molemmat joukkueet ovat tositoimissa jo tulevana perjantaina, kun Peliitat matkaa Kajaaniin Hokin vieraaksi. Samaan aikaan Jokipojat isännöi JYP-Akatemiaa.