TUTO romahti Kupittaalla

MESTIS / Raportti
Vantaa rynni TUTOn yli keskiviikon ottelun jälkipuoliskolla.
Kuva © Timo Savela
TUTO tarjosi kotiyleisölleen sitä, mitä se tuli hakemaankin - kahden erän ajan. Sen jälkeen TUTO-paletti suli totaalisesti ja Kiekko-Vantaa rynni 1-3-tilanteesta kahden maalin voittoon.

TUTO metsästi keskiviikkona kauden ensimmäistä kolmen pisteen kotivoittoaan. Sitä turkulaiset pääsivätkin jo haistelemaan, kunnes karkki vietiin nenän edestä 20 minuutissa.

- En sano, että pelattiin huonosti. Ote oli kaksi ensimmäistä erää meillä. 3-1-johto olisi pitänyt pystyä viemään erätauolle, mutta siinä ei onnistuttu, TUTOn päävalmentaja Juhani Tamminen mietti tuoreeltaan ottelun jälkeen.

TUTO huudatti Kupittaan yleisöä ensimmäisen kerran jo kuuden minuutin pelin jälkeen joukkueen kakkosketjun junaillessa avausmaalin. Tuukka Pulliainen antoi kiekon David Lundbohmille ja amerikkalainen tulitti isännät johtoon. Ensimmäiseen turkulaismaaliin vastattiin kuitenkin nopeasti, sillä Joel Lehtinen osui kaukalon toisessa päädyssä vielä ensimmäisen erän aikana.

1-1-tilanteesta huolimatta jo otteun avauserä mentiin kotikomennossa. Maalipaikat painottuivat lähes poikkeuksetta Vantaan puolustusalueelle ja Jani Kautto sai urakoida heti illan alkajaisiksi 13 torjuntaa.

Ote säilyi TUTOlla myös erätauon jälkeen. Pulliainen petasi poikkisyötöllään Juha Virtaselle tekopaikan heti erän toisella minuutilla, eikä Kautto kyennyt pysäyttämään Virtasen laukausta. 2-1-osuma oli ensimmäisen tapaan TUTOn kakkosvitjan käsialaa ja koko hyökkäyskolmikko pääsi pisteille molemmissa maaleissa.

Turkulaisten kultakypärä Antti Virtanen loi toisen erän alkupuoliskolla hyvät maalipaikat paitsi itselleen, niin myös Samu Pitkäselle. Nämä eivät tuottaneet tulosta ja seuraavaksi oli K-Vantaan vuoro yrittää: Jiri Veistola sai viritellä lämäriään hyökkäysalueen keskellä kaikessa rauhassa, mutta kova kuti kolahti suoraan TUTO-vahti Tommi Virtasen suojiin.

Minuuttia myöhemmin verkko viuhui neljännen kerran ja jälleen Kauton selän takana. Asialla oli tällä kertaa Pasi Hirvonen, jonka viivalaukaus yllätti Kauton helpohkosti. Syöttöpisteille päässeet Pullainen ja Juha Virtanen merkkauttivat jo illan kolmannet pisteensä.

- Kauden huonoin lähtö peliin. Olimme kaksi ensimmäistä erää aika hukassa, emmekä päässeet peliin kiinni. Kaveri oli hyvä ja pysyi liikkeessä, me emme pystyneet vastaamaan liikkeeseen. He reagoivat paremmin kuin me ja voittivat irtokiekot, olimme koko ajan jäljessä, vantaalaisten päävalmentaja Pekka Kangasalusta totesi.

Tähän TUTOn hallinta tyssäsikin, sillä 3-1-maalin jälkeen Kautto laittoi ovet takalukkoon ja kokosi 33 torjuntaa antautumatta enää kertaakaan. Toisessa päädyssä Tommi Virtasen työt olivat kuitenkin vasta alkamassa.

Neljän maalin ilotulitus

Ottelun puolivälissä peli alkoi kääntyä vantaalaisten puolelle. Vieraat alkoivat päästä tekopaikoille jo ennen Hirvosen osumaa, mutta TUTOn vahva ote hiipui vasta puolen tunnin rajan ylittyessä. K-Vantaan nousu sai virallisen alkunsa vielä toisen erän aikana Virtasen pomputtelun kostautuessa. Turkulaisveskari ei saanut Veistolan laukausta hallintaansa, vaan pudotti kiekon eteensä, mistä Jani-Petteri Helenius käväisi tyrkkäämässä sen viivan toiselle puolelle.

2-3-maaliin kakkossyötön antanut Oskari Manninen ja Veistola olivat pahanteossa uudemman kerran kolmannen erän alussa. TUTO kesti Marlo Koposen koukkujäähystä aiheutuneen ylivoiman, mutta vain kolme sekuntia myöhemmin Kupittaa hiljeni tasoitusmaalin merkiksi.

- Saatiin tärkeä maali toisen erän loppuun. Se loi uskoa viimeiseen erään. Siinä pikku hiljaa päästiin paremmin ja paremmin peliin mukaan ja saatiin maalit tärkeisiin paikkoihin, Kangasalusta kommentoi.

TUTO-luotsi Tamminen yritti estää momentumin lopullisen karkaamisen ottamalla aikalisän heti 3-3-osuman jälkeen, mutta Vantaa meni menojaan. Koponen käväisi uudelleen jäähypenkillä vain puoli minuuttia aikalisän jälkeen ja pääsi tällä kertaa vaihtopenkille asti ilman takaiskuja. Tätä seurasi kaksi Vantaa-jäähyä, joita TUTO ei onnistunut hyödyntämään edes reilun minuutin kestäneen kahden miehen ylivoiman aikana.

Kolmen rangaistuksen ruljanssin jälkeen päivänvalon näki lopulta voittomaaliksikin jäänyt täysosuma. TUTOn pyöritys hyökkäysalueen kulmassa johti vastahyökkäykseen, jonka päätti Markus Hännikäisen antamaa poikkisyöttöä seurannut one-timer. Kädet kattoon sai nostaa Jere Karjalainen, joka hyödynsi Virtasen poikittaisliikkeen laukomalla kiekon etukulmasta sisään.

Lopullisen sinetin sai iskeä vielä Artjom Jossafov neljä minuuttia myöhemmin. Suomalaisvenäläinen hyökkääjä viimeisteli Vantaan 5-3-voiton tarkalla rannelaukauksella, joka kilahti verkon perukoille ylärimän kautta.

Kevyt paininäytös illan päätteeksi

Vaikka ottelu oli tässä vaiheessa käytännössä jo ratkennut, ei ilta ollut vielä ohi. Yllättävän kuumana käynyt Sami Kautto sai loppuminuuteilla painiseuraa Juha Virtasesta. Hanskansakin rytäkässä pudottanut Virtanen suuntasi etuajassa suihkuun, mutta kaksikon kevyt rähinä osoittautui vain alkusoitoksi viimeisen sekunnin myllytykselle.

Taistelupariksi valikoituivat molempien joukkueiden ysipaidat, varakapteenit ja kakkoparin puolustajat: Mikael Aaltonen ja Aleksi Holmberg. Turhautunut kaksikko ei kyennyt saamaan ainuttakaan iskua perille, mutta antoi vielä pienen vastineen 2368 paikalle saapuneen rahoille.

- Mun termini on "gamemanship": meillä on paljon eri kulttuureista tulevia pelaajia ja edelleen aiempien otteluiden tapaan työtä johtoasemassa pelaamisen suhteen. Hukkasimme momentumin 3-1-tilanteessa, päästimme vastustajan maalin päähän ja silloin peli on aina uusi. Hävisimme pelin kahdessa paikassa, eli molempien maalien edustalla, Tamminen analysoi.

- Lundbohmia lukuun ottamatta meillä ei ollut rohkeutta ampua. Halusin Lundbohmin tänne sen takia, että kaikki muut saisivat esimerkin siitä, että tämä saatanan ylisiirtely loppuu ja pelataan suoraviivaisesti maalia kohti. Ikävä kyllä se oppitunti saatiin väärinpäin.

Kangasalusta ei ymmärrettävästi ollut täysin tyytyväinen omiensa esitykseen, mutta otti vierasvoiton vastaan ilomielin.

- Hölmöiltiin jäähyjen kanssa ja annettiin kaverille mahdollisuus tulla ohi, mutta onneksi keskettiin. Kaikenkaikkiaan meiltä aika kaksijakoinen esitys.

Joukkueet palaavat tositoimiin jo perjantaina. Kiekko-Vantaa isännöi silloin LeKiä Tikkurilassa, kun taas TUTO vierailee Keravalla HCK:n kotiluolassa.

- Konseptimme "voita kotona, hae silloin tällöin pinnoja vieraista" kääntyi nyt toisinpäin. Perjantaina on syksyn suurin peli, sieltä kolme pinnaa niin ollaan aikataulussa, linjasi Tamminen.

» Lähetä palautetta toimitukselle