Ahmat ahdingossa

MESTIS / Ennakko
Sarjajumboksi juuttunut Hyvinkään Ahmat on voittanut viimeksi reilu kuukausi sitten, kun se yllätti KalPan kotonaan. Viimeisistä kuudesta pelistään se on saanut pussiinsa vain pisteen, ja karsintasarjan välttämiseen on enää vain teoreettiset mahdollisuudet. Torstaina joukkue isännöi maalinteon kanssa tuskaillutta KooKoota kotonaan – ilman kahta avainpelaajaansa.

Viime kaudella hyvinkääläiset jääkiekkoilun ystävät saivat makiaa mahan täydeltä. Herkkupöydän maukkaimmista suupaloista vastasivat tuolloin Loikas, Penttinen ja Jäske. Vuotta myöhemmin tarjolla on ollut enää vain kovin laihaa soppaa, jossa sattumat ovat olleet harvassa. Muhkein kimpale ahmalaumassa on ollut kiistatta keskushyökkääjä Janne Lehtinen, joka on killunut läpi kauden pistepörssin kärkisijoilla. Yhdessä Tuomas Tikkasen kanssa Lehtinen on muodostanut tammikuun tehokaksikon Mestiksessä. Laitahyökkääjä Tikkasen saldo neljästä viimeisestä, vaikkakin tapiollisesta pelistä, on 3+4 ja Lehtisenkin 2+3.

Torstain ottelussa Lehtinen ei pistepussiaan lihota, sillä keskushyökkääjä on HIFK:n testissä tämän viikon ajan. Jos sarjataulukkoon katsominen ei vielä Ahmojen kannalta riittävän ikävältä tunnu, eivät hyvältä kuulosta joukkueen kuulumisetkaan. Lehtisen lisäksi sivussa on maalivahti Tommi Niemelä, joka ei jatka hyvinkääläisjoukkueessa. Niemelä ei ole pystynyt torjumaan tasaisista otteluista riittävästi pisteitä joukkueelleen, mutta on torjuntaprosentillaan 88,6 pitänyt tappiolukemat useimmiten siedettävinä. Kakkosvahtina toiminut Aki Kemppi ei ole yltänyt samalle tasolle. Ykköspuolustaja Pasi Järvisenhän Ahmat menetti jo joulun alla Kokkolaan.

Viidessä viimeisimmissä pelissään Ahmat on ottanut kuokkaan melko tylyin lukemin. Hokkia vastaan joukkue tosin taisteli kotonaan sunnuntaina urhoollisesti, mutta hävisi lopulta maalilla. Maaliero Sportia, FPS:ia, Hermestä ja Jukureita vastaan pelatuista otteluista on murheellisesti 10-29. Erityisen harmilliseksi asiaa tekee myös se, että Jukureita lukuunottamatta kaikki edellämainitut hakivat voittonsa Hyvinkäältä. Viime kotipelistään vaikeuksissa oleva seura sai lipputuloja enää 380 katsojalta.

KooKoolla uusia miehiä

Ahmoilla on kasassa 14 pistettä, ja sen torstain kohtaavalla KooKoolla 36. Äkkiseltään ei siis uskoisi, että tilastoista löytyisi samoja lukemia. Niin vain on, että maalinteon kanssa tuskaileva KooKoo on tehnyt tasan yhtä monta – tai siis vähän – maaleja kuin sarjajumbokin. Seitsemänkymmentäyhdeksän. Päästettyjen osumien määrässä eroa sitten löytyykin jo sen verran, että eron sarjantaulukossakin ymmärtää. Ahmoja vastaan on tehty 151 maalia, KooKoolle 69.

Toisin kuin Ahmojen tapauksessa, on KooKoon pelaajavirta ollut plusmerkkistä. Odotuksia vaisummin pelannut puolustaja Harri Tikkanen palasi SaiPaan, mutta vaihdossa Kouvolaan saapuivat puolustaja Antti Weckström ja jo alkusyksystä muutaman Mestis-pelin pelannut keskushyökkääjä Tuomas Vänttinen. Nuorukaisten toivotaan tuovan apua KooKoon kiekolliseen peliin, joka on tökkinyt varsinkin ylivoimalla. Reilusta YV-ajasta huolimatta kouvolalaiset ovat souneet pakkopelin päätteeksi vasta 21 kertaa koko kauden aikana – siis tasan puolet harvemmin kuin sarjan tehokkain KalPa.

Jo ennen Lappeenrannan siirtoja KooKoon loppukauden miehistöön liittyi puolustaja Atte Pentikäinen. Tappara-lähtöisen puolustajan syyskausi meni loukkaantuneiden kirjoissa. Muutaman varovaisemman ottelun jälkeen Pentikäinen on ottanut vastaan suurempaa roolia KooKoon takalinjoilla. Viime pelit ovatkin lupailleet kookkaan puolustajan olevan oiva vahvistus kouvolalaisille.

Tammikuun, ja koko kaudenkin, ykkösnimi KooKoossa on ollut kuitenkin maalivahti Jaakko Suomalainen. Suomalaisen torjuntaprosentti viidestä viime pelistään on 94,9%. Ahmoja vastaan maalille saattaa kuitenkin luistella Joonas Riihimäki. Riihimäki on pelannut Mestistä edellisen kerran marraskuussa. Reilu viikko sitten nuorukainen käväisi pelaamassa A-nuorten ottelun.

KooKoon asenne oltava kohdallaan

Kaikki yllekirjoitettu povaa varmaa voittoa vieraille. Mutta mikäänhän ei ole niin varmaa kuin epävarmuus. Hyvinkään halli on perinteisesti ollut harvinaisen paha paikka KooKoolle, vaikka viime kausina taika onkin saatu jo rikotuksi. Lisäksi KooKoo on usein ollutyllättävän suurissa vaikeuksissa otteluissa häntäpään porukoita vastaan, kun sen pitäisi hallita ottelua ja ottaa matkaansa varmat pisteet.

Ahmat näpäytti KooKoota jo lokakuussa. Se oli hävinnyt viisi ensimmäistä peliään, mutta kaatoi KooKoon Kim Sjöblomin jatkoaikaosumalla 5-4. Marraskuun lopussa väsyneellä ahmalaumalla ei ollut mahdollisuuksia Kouvolassa, ja numerot olivatkin sen mukaisesti 5-0. Jaakko Suomalainen sai tuolloin tililleen melko helpon nollapelin, jouduttuaan torjumaan vain 14 laukausta. Ossi Louhivaaran saldo syksyn kahdesta pelistä Ahmoja vastaan oli 2+2.

Ahmojen keväässä ei enää suurempaa tuloksellista panosta ole. Eroa karsintaviivaan on viisitoista pistettä, joten teoreettisten säilymiskaavojen laskemisen sijasta peli olisi vain saatava uomiinsa ennen ratkaisupelejä. Tammikuun loppuun asti painetta tuovat toki vielä siirtomahdollisuudetkin, sillä heikoissa kantimissa oleva seura saattaa menettää vielä avainpelaajiaan. KooKoolle sen sijaan jokainen piste on yhä tärkeä, sillä taistelu ylemmässä kastissa on tiukkaa. Sijojen kaksi-kuusi joukkueet ovat kuuden pisteen sisällä toisistaan, kun sarjaa on vielä jäljellä reilu neljännes.

KooKoolla oli oiva tilaisuus kasvattaa pistepottiaan viime viikolla, kun se pelasi kolmen kotiottelun putken. FPS ja Jukurit aiheuttivat kuitenkin harmillisen niukat tappiot, joten tili lihoi vain Hokin kustannuksella. Varsinkin forssalaisa vastaan joukkue oli asennoitunut huonosti. Nyt kouvolalaisjoukkue pelaa kolme vierasottelua kuudessa päivässä. Ne antavat jo suuntaa siihen, pystyykö KooKoo haastamaan tosissaan nykyisen kärkinelikon sekä kajaanilaiset, kun kotietua jaetaan. Hyvinkäältä, Kokkolasta ja Kirkkonummelta pitäisi saalistaa neljä pistettä.

Lehtisen ja Niemelän ohella Ahmoilta ovat torstain ottelusta sivussa ainakin hyökkääjät Juha-Matti Tomunen ja Viljami Taimisto. Koko kauden sivussa ollut Taimisto on päässyt kuitenkin jo harjoittelemaan. Joukkueen kolmanneksi parhaan maalintekijän, Joni Heiskasen, pelikunto ei ole varma. KooKoolta sivussa lienevät yhä puolustajat Jussi Onnela ja Tuomas Gärdström sekä hyökkääjä Janne Mäkelä.

Fanibussi Hyvinkäälle lähtee Kouvolan linja-autoasemalta torstaina kello 16.15.

» Lähetä palautetta toimitukselle