Sotšin keskialueen pelaaminen vuotaa - Jokerit marssimassa toiselle kierrokselle

KHL / Ennakko
Sotšin päävalmentajan Sergei Zubovin (oik.) suojatit ovat ajautuneet ottelusarjassa tappioasemaan.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit on ottanut henkisen ja ennen kaikkea pelillisen niskalenkin Sotšista pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Sotši on epäonnistunut siinä, missä Torpedo Nižni Novgorod onnistui kaksi vuotta sitten.

Helsingin Jokereiden ja HK Sotšin välisen pudotuspelisarjan ratkaisukohta on toistaiseksi ollut keskialueen puolustuspelaaminen, jossa helsinkiläisjoukkue on ollut monin kerroin vastustajaansa parempi.

Jokerit teki ensimmäisen ottelun jälkeen pientä hienosäätöä keskialueen puolustuspeliinsä, ja siihen Sotši ei ole pystynyt vastaamaan ollenkaan.

Sarjan ensimmäisessä kamppailussa Jokerit puolusti Sotsin hyökkäyksiinlähtöjä tolppa-trapilla, joka venytti viisikkoa. Sotšille aukesi tiloja hyökkääjien ja puolustajien väliin, mikä tarjosi sille väylän murtautua hyökkäysalueelle.

Sen jälkeen Jokerit on laittanut välit tukkoon sekä puolustanut syvemmältä ja tiiviimmin. Sotši on joutunut joko lyömään päätykiekon tai murtautumaan väkisin laitaa pitkin, jolloin Jokerit on ahdistanut hyökkäyksen laitojen läheisyyteen.

Jokerit murtautunut hyökkäysalueelleen

Sotši ei ole onnistunut organisoimaan keskialueen puolustuspeliään niin tiiviiksi, että se sekottaisi Jokereiden pelaamista. Jokerit on päässyt kiekon kanssa hyökkäysalueelleen hitaistakin hyökkäyksiinlähdöistä.

Nimenomaan keskialueen trap on ollut se osa-alue, jolla altavastaajat ovat rikkoneet Jokereiden kiekollista peliä. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Torpedo Nižni Novgorod kaatoi Jokerit todella tiiviillä keskialueen trapilla. Silloin Torpedo yllätti Jokerit ja eteni ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon.

Jokereille on auennut jatkuvasti suorahyökkäys-tilanteita.

Nyt Sotšin keskialueen puolustus on ollut reikäjuustoa. Jokerit on puhkonut sen muutamilla syötöillä, hyvillä vauhdeilla ja rohkealla haastamisella. Kun hyökkäysalueelle on päästy kiekon kanssa riittävän usein, pelin hallinta on ollut tiiviisti helsinkiläisillä.

Jokerit on tehnyt viimeisimmässä kahdessa ottelussa tasaviisikoin peräti viisi maalia suorasta hyökkäyksestä. Sotši ei ole pystynyt huolehtimaan puolustusvalmiudesta ja puolustamaan keskialuetta. Jokereille on auennut jatkuvasti suorahyökkäystilanteita.

Sen sijaan Jokerit on pitänyt Sotšin suorat hyökkäykset todella vähissä.

Sotšin puolustuspelaamisen kaksivaiheisuus on ollut heikompaa kuin Jokereilla. Sotši on yrittänyt horjuttaa Jokereita prässillään, mutta prässi on ollut usein heikkoa ja myöhässä. Helsinkiläisten kiekonliikuttelu omalla alueella on ollut vakaata.

Sotši turhautunut, Jokerit ei

Sarja on kolmen pelin jälkeen 2–1-tilanteessa Jokereiden hyväksi. Jokerit on ollut pelillisesti niskan päällä jokaisessa kolmessa ottelussa. 

7–2-voitot sunnuntaina ja tiistaina toki hieman mairittelevat Jokereita, sillä pelit ovat olleet numeroita tasaisempia.

Henkinen ja pelillinen yliote on kuitenkin näkynyt siinä, että kaksi viimeisintä peliä ovat revenneet kunnolla Jokereiden hyväksi. Sotši on ikään kuin jo luovuttanut.

Sotšin maalivahti, joukkueen yksi tärkeimmistä pelaajista, Konstantin Barulin on ollut erittäin turhautunut. Jokerit on sen sijaan saanut saman peli-ilon ja -vireen päälle kuin alkukaudella.

Lisäksi Jokereilla on etunaan parempi pelaajamateriaali. Ratkaisijoita on löytynyt laajalta rintamalta, ja hyökkäyspelin tehokkuus ja tuottavuus ovat olleet kovalla tasolla.

Ainoa tapa, jolla Sotši voisi ottelusarjaa vielä kääntää itselleen, olisi puolustuspelin organisoiminen niin tiiviiksi, että se turhauttaisi Jokerit. Sotšin tulisi joko saada pelin virtaus sellaiseksi, että se voisi prässätä voimakkaammin tai keskialue tulisi laittaa niin tiiviiksi, että Jokerit ei pääsisi lyhytsyötöillä ja kovilla vauhdeilla hyökkäysalueelleen.

Jos Sotši ei muuta mitään, Jokerit marssii pudotuspelien toiselle kierrokselle.

» Lähetä palautetta toimitukselle