Vakavista kuntoutumisvaikeuksista selvinnyt Kim Hirschovits: "Syke oli todella kova eikä laskenut edes levossa"

MESTIS / Haastattelu
Kim Hirschovitsin tavoitteena on laittaa itsensä takaisin huippukuntoon.
Kuva © Sami Kemppainen
Jatkoaika aloittaa uuden juttusarjan, jossa seurataan Kim Hirschovitsin kuntoutumista ja kauden kulkua. Viime kaudeksi Espoo Unitediin kolmevuotisella sopimuksella Oulun Kärpistä siirtynyt Kim Hirschovits on loukkaantumisen ja useiden takapakkien jälkeen kuntoutumassa hyvää vauhtia pelikuntoon. Positiivisuutta uhkuva Hirschovits odottaa jo kuumeisesti jäälle pääsyä, mutta painottaa maltin olevan valttia.

Jatkoaika seuraa Hirschovitsia lähemmin omassa juttusarjassa koko kauden.

Unitedin kokenein ja monella tapaa arvokkain pelaaja Kim Hirschovits koki kovan kolauksen lähes vuosi sitten, kun hän loukkaantui uudessa joukkueessa jo harjoituksissa ennen varsinaisen kauden alkua.

Kovien kipujen ja epätietoisuuden kanssa taistelleelta hyökkääjältä löydettiin monien vaiheiden jälkeen murtuma lantion seudulta vuoden vaihteessa. Erittäin vaativa leikkaus saatiin tehtyä vihdoin helmikuussa.

− Leikkaus onnistui hyvin. Leikkauksessa luudutettiin murtuma ja siihen laitettiin levy ruuveilla kiinni. Kipuja ei ole ollut enää yhtään leikkauksen jälkeen, vaan ne jäivät leikkauspöydälle.

Leikkauksen onnistuttua kaikki näytti jo paremmalta, kunnes tuli jälleen takapakkia ja kuntoutuminen pysähtyi muutamaksi viikoksi ennen kesää. Lantion alueella on paljon verisuonia. Leikkauksen jälkeen Hirschovitsilla oli leikkausalueella verenvuotoa, josta jäi verta leikkaushaavan alle.

− Toukokuussa kuntoutuksen alkuvaiheessa syke oli todella korkea eikä laskenut edes levossa. Samalla nousi kuume, joka kesti kaksi viikkoa. Verestä löydetty bakteeri todettiin syyksi kuumeiluun.

"Viikon olin sairaalassa ja sain antibioottia suoraan suoneen"

− Viikon olin sairaalassa ja sain antibioottia suoraan suoneen. Siitä asti olen ollut antibioottikuurilla. Sillä on pidetty tulehdusarvot normaalina, niin että olen pystynyt aloittamaan kuntoutuksen uudelleen ja treenaamaan normaalisti.

Tämän jälkeen Hirschovitsin kuntoutus on edennyt hyvin ja mies odottaa jo syyskuun taitetta, jolloin on viimeinen tarkastus.

− Jos ei mitään ihmeellistä takapakkia tule, minun pitäisi päästä syyskuun alussa jäälle ja aloittamaan jääharjoittelu.

Maltilla takaisin pelikuntoon

Loukkaantumisesta leikkaukseen kulunut aika oli pitkä ja haastava kovien kipujen kanssa. Hirschovits painottaa ettei nyt voi edetä liian nopeasti.

− Tässä joutuu tosi maltilla ja fiksusti treenaamaan, ei voi oikaista eikä kiirehtiä, että pääsee huippukuntoon takaisin. Kaikki ymmärtää, että kun on ollut pitkään pois, vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, että pääsee takaisin kuntoon.

Tällä hetkellä hyökkääjä pystyy harjoittelemaan jo hyvin ja kuntoutuminen on mennyt eteenpäin koko ajan. Pitkän epävarmuuden jälkeen Hirschovits on tilanteesta hyvillä mielin.

− Mieltä virkistävää, kun pääsee treenaamaan ja huomaa, että pikku hiljaa jaksaa paremmin. Erittäin motivoitunut ja hyvä fiilis siitä. Tässä oli aikoja, että mietin pystynkö pelaamaan enää koskaan.

Kim Hirschovits oli joukkueensa mukana Turussa juhlimassa Mestiksen pronssimitalia.
Kuva © Timo Savela

Hirschovitsin tilanne näyttää hyvältä. Mikään ei viittaa siihen, etteikö mies tulisi kuntoon. Myös lääkärit ovat olleet kaikin puolin positiivisia kuntoutumisen edistymisestä.

− Päivä kerrallaan mennään. Nautin siitä ettei ole kipuja, pääsen treenaamaan ja hikoilemaan. Kovasti odotan, että pääsen takaisin jäälle. Kyllä sitä on paljon mielessä mietitty ja unelmoitu, että pääsisi taas jäälle kiekon kanssa touhuamaan. Nyt on tosi positiivinen fiilis.

Viime ajat Hirschovits on keskittynyt kuntoiluun, jolla saadaan peruskunto ja voimatasot normaaliksi. Myös tukilihasten kuntouttaminen on tärkeää, jotta keho kestää kovemman harjoittelun.

"Nyt on tosi positiivinen fiilis"

− Kuormaa on tasaisesti nostettu aina sitä mukaa, kun kroppa kehittyy, ottaa hyvin vastaan ja palautuminen on oikeata. Koko ajan seurataan missä mennään.

Harjoitteet ovat aerobisella syketasolla olevia pitkiä kuntoharjoituksia, kuten vesijumppaa, uimista, ja pyörällä ajamista. Myös lihasvoimaa harjoitellaan pitkissä jaksoissa.

− Vielä ei saa hyppiä isoilla painoilla. Jäälle pääsee vasta kun lopputarkastus on tehty. Puoli vuotta pitää tulla täyteen, että luutuminen on edennyt hyvin.

Tavoitteena jälleen huippukunto

Unitedin kesällä esiin tulleet talousvaikeudet eivät ole vaikuttaneet Hirschovitsin harjoitteluun mitenkään.

− Aikasemmasta kokemuksesta oppineena en käytä enää niin paljon energiaa sellaiseen mikä vaikuttaa liikaa omaan tekemiseen ja jaksamiseen.

Edellisenä kesänä itsensä huippukuntoon kuntoillut sentteri sanoo pitkän loukkaantumisen jättäneen paljon hampaankoloon ja halu päästä takaisin jäälle on kova. Pelikunnolle ei ole silti asetettu aikataulutavoitetta.

− Sitten kun olen siinä kunnossa, että pystyn kunnolla auttamaan joukkuetta, ja lääkäreiltä tulee lupa pelata, niin pelit tulee kyseeseen.

− Olen asettanut itselle tavoitteeksi laittaa itseni niin hyvään kuntoon, että pystyn pelaamaan jääkiekkoa kovalla tasolla. Se on tavoite.

» Lähetä palautetta toimitukselle