Pennsylvanian herruus hetkeksi Philadelphiaan

Pittsburghissa oli viime yönä lupa odottaa kuumaa kamppailua, kun Penguinsin vieraaksi saapui paikallisvastustaja Philadelphia Flyers. Lähtökohdat olivat herkulliset, sillä joukkueet taistelevat vielä tiukasti kotiedusta ja ne ovat myös suurella todennäköisyydellä kohtaamassa toisensa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Kovat panokset näkyivätkin kaukalossa aina ensi hetkistä lähtien.

Pittsburgh sai otteluun loistoalun, kun Steve Sullivanin laukaus pomppi onnekkaasti verkon perukoille vain minuutin pelin jälkeen. Kun James Neal vielä lisäsi Penguinsin johtoa erän alkuhetkillä, näytti kotijoukkue karkaavan jo alkuvaiheessa. Pensin hurja rynnistys jatkui kin lähes koko ensimmäisen erän, mutta ei kuitenkaan tuottanut lisäosumia.

Marc-Andre Fleuryn torjunnat eivät tänään riittäneet Pittsburghille.
James Guillory

Flyers puolestaan onnistui sutimaan harvoista paikoistaan maaleja, kun ensimmäisen erän lopulla syntyi Claude Giroux’n kavennus ja toisen erän alussa Maxime Talbot tasoitti pelin ylivoimalla. Näin Philly pääsi kuin varkain peliin mukaan. Maaleista huolimatta Pittsburgh jatkoi vyörytystään myös toisessa erässä, mutta uhrautuvainen puolustuspeli ja Sergei Bobrovskyn huipputorjunnat pelastivat Philadelphian. Kolmanteen erään lähdettiin siis tasatilanteesta.

Päätöserässä suunta muuttui, kun Flyers otti pelin komentoonsa. Erän alkupuolella Wayne Simmonds vei vieraat johtoon ylivoimalla ja Jakob Voracek lisäsi karkumatkaa vain muutamaa minuuttia myöhemmin. Lopullinen ratkaisu nähtiin 53 minuutin kohdalla, kun Marc-Andre Bourdonin siniviivalaukaus pomppi maaliin Penguins-puolustuksen kautta.

Pelin jo ratkettua nähtiin vielä merkkejä pudotuspelien lähestymisestä. Joe Vitalen kovasta taklauksesta alkunsa saanut kahakka yltyi joukkotappeluksi, jossa myös valmentajat yltyivät vaihtopenkillä sanasotaan. Lopulta Flyersin 6–4-voittoon päättyneessä ottelussa luotiin siis vielä entistäkin kuumemmat lähtökohdat mahdolliseen pudotuspelisarjaan.

– Tunteet olivat pelin lopussa jätkillä pinnassa, sanoi tehot 1+2 nakuttanut Giroux ottelun päätyttyä.

– Tulossa on selkeästi mielenkiintoinen sarja.

Todennäköinen pudotuspelipari lämmittelee vielä kerran runkosarjan puolellakin, sillä joukkueet kohtaavat myös ensi lauantaina runkosarjan päätöskierroksella.

Asetelmat selviämässä muuallakin

Pittsburghin tappio tiesi samalla sitä, että New York Rangersilla oli tilaisuus varmistaa itäisen konferenssin voitto ottamalla edes yksi piste Bostonilta. Bruinsin 2–1-voitto jätti kuitenkin Pittsburghille vielä teoreettisen sauman nousta Rangersin edelle. Bostonille 2–1-voitto puolestaan tiesi koillisen divisioonan voittoa ja konferenssin kakkospaikkaa.

Bruinsin lisäksi myös Ottawa Senatorsilla oli syytä iloita, sillä joukkue varmisti pudotuspelipaikkansa 5–1-voitolla New York Islandersista. Senatorsin hahmoksi nousi yllättäen tehot 2+2 saalistanut Kyle Turris, joka korvasi perheenlisäyksen vuoksi sivussa olleen Jason Spezzan ykköskentässä.

– Tämä on huikea fiilis, nyt ollaan pleijareissa! Oli hauskaa pelata Milan [Michalek] kanssa tänään ja homma sujui hienosti. Loistava ilta minulle, Turris iloitsi pelin jälkeen.

Myös Michalek oli otteluun tyytyväinen, ja mies varoittelikin pelin jälkeen Ottawan vaarallisuudesta:

– Tämä ilta näytti sen, kuinka hyvin me pelaamme joukkueena. Päästimme ensimmäisen maalin, mutta tulimme silti takaisin peliin ja saimme hallinnan itsellemme.

Hartikainen maalinteossa

Illan suomalaisnimeksi nousi Edmontonin Teemu Hartikainen, joka upotti kaksi maalia Oilersin kaataessa Anaheimin lukemin 2–1. Maalit olivat Hartikaiselle kauden ensimmäiset. Samassa ottelussa myös Teemu Selänne pääsi maalin makuun ja tehtaili näin kauden 26. maalinsa. Selänteen maaliin syöttäjiksi merkittiin Saku Koivu sekä Niklas Hagman.

Muista suomalaisista pisteille ylsivät myös Valtteri Filppula sekä Mikko Koivu. Filppula syötti Detroitin ainokaisen ottelussa Floridaa vastaan ja Koivu puolestaan saalisti syöttöjä kaksi Minnesotan kohdatessa Chicagon. Sekä Red Wings että Wild voittivat ottelunsa voittomaalikilpailussa.