Ovetshkin ja Crosby eri tavoin otsikoissa

NHL:ssä pelattiin Martin Luther Kingin päivänä kahdeksan ottelua. Päähuomion varasti Washingtonin Aleksandr Ovetshkin, jonka ilmiömäinen maali puhuttaa kiekkokansaa vielä jonkin aikaa. Toinen supertulokas Sidney Crosby maalasi myös, ja hänestäkin puhuttiin, mutta sävy oli negatiivisempi. Nuoren miehen hermot alkavat palaa tappioiden kasaantuessa.

Boston-Anaheim 4-3 ja.

Jokereista kauden alla Boston Bruinsiin siirtynyt Tim Thomas on viime otteluissa saanut Hannu Toivosen loukkaantumisen ja Andrew Raycroftin haparoinnin myötä vastuuta NHL:ssä. Maanantai-iltapäivän varhaisottelussa Thomas otti kauden ensimmäisen voittonsa, kun Bruins kukisti Anaheim Mighty Ducksin jatkoajalla.

- Olemme saaneet pisteitä kahdesta viimeisimmästä pelistä. Thomas on mahdollistanut sen molemmilla kerroilla, eikä maalivahdilta voi sen enempää pyytää, Bruinsin päävalmentaja Mike Sullivan kiitteli yhdysvaltalaisvahtia. Thomas torjui ottelussa 25 kertaa.

Thomasin lisäksi Bostonin voiton avaimena oli tutkapari Marco Sturm - Patrice Bergeron. Kaksikko järjesti Bruinsin neljästä maalista kolme, mukaan lukien voittomaalin jatkoajan toisella minuutilla.

Kotijoukkue näytti vielä kolmannen erän alussa olevan menossa kohti voittoa varsinaisella peliajalla, mutta Anaheim nousi kolmannen erän kahdella salamamaalilla tasoihin.

- Pistin kaikki ketjut uusiksi saadakseni hommaan puhtia. Jotain täytyi muuttaa, kertasi Ducks-valmentaja Randy Carlyle herätysliikkeitään.

Ketjumuutokset auttoivat. Chris Kunitz kavensi ajassa 49.19 ja vajaata minuuttia myöhemmin Ryan Getzlaf lämäsi 5-3-ylivoimalla tasoituksen. Jatkoajalla Bergeron ja Sturm pääsivät 2-1-ylivoimahyökkäykseen, ja ensinmainitun lyöntilaukaus yllätti Ilja Bryzgalovin.

- Roikuimme mukana ja onnistuimme saamaan jatkoaikamaalin. Sen pitäisi auttaa meitä tulevissakin peleissä, ainakin toivon niin, jutteli Tim Thomas taiston tauottua.

Toinen erä kojoottien turma

Phoenix-Washington 1-6

Washington Capitalsin nimetön kolmosketju Ben Clymer - Brooks Laich - Matt Bradley nousi ratkaisurooliin vierasottelussa Phoenix Coyotesia vastaan. Ennakkotietojen mukaan ketjun keskellä piti pelata Caps-kapteeni Jeff Halpernin, mutta tämä jäi viime hetkellä sivuun tuntemattomasta syystä. Laich kiitti vastuusta ja syötti kaksi tärkeää maalia.

Tasaisen avauserän jälkeen Capitals lisäsi vauhtia ja pudotti Coyotesin kyydistään. Heti toisen erän alussa Clymer pääsi viemään vieraat 2-1-johtoon Laichin mainiosta syötöstä. Pari minuuttia myöhemmin Capitalsin ykkösylivoima pyöritti peliä, Aleksandr Ovetshkinin loistava poikittaissyöttö tavoitti Dainius Zubrusin, ja Zubrus latasi lukemat jo 3-1:een. Kun Capitals osui erän päätöspuolikkaalla vielä kahdesti, olivat numerot kahden erän jälkeen vieraille jo 5-1.

Ottelun kolmannessa erässä nähtiin vain yksi maali, mutta jos heikkotasoisesta pelistä jotain muistetaan vielä vuosienkin kuluttua, on se juuri tuo maali. Aleksandr Ovetshkin pelaa huikeaa tulokaskautta, jota voi jo nyt - sen puolivälissä - verrata Teemu Selänteen ja Mike Bossyn vastaaviin.

Ovetshkin on tehnyt jo 32 maalia, joista viimeisin on ehkä toistaiseksi kaunein. Ovetshkin sai kiekon oman puolustusalueensa siniviivalla, kiihdytti hyökkäykseen, veivasi ohi Paul Maran ja kaaduttuaankin onnistui liruttamaan kiekon rystyltä päänsä takaa maaliin. Uskomaton suoritus sai arizonalaisyleisön haukkomaan henkeään.

- Se oli makeeta, sanoi Ovetshkinin maalista itse Wayne Gretzky.

- Hän on ilmiömäinen pelaaja ja hänellä on loistava vaikutus jääkiekkoon. Se on hienoa nähdä, Gretzky jatkoi.

- Se oli paras maali, jonka olen koskaan tehnyt. Minä vain kaaduin ja ammuin, sankari itse jutteli.

Afinogenov ratkaisi kolmannessa

Edmonton-Buffalo 1-3

Buffalo avasi kuuden pelin vieraskiertueen hankkimalla kolmannessa erässä niukan voiton Edmontonista. Buffalo ei ollut voittanut Edmontonissa sitten vuoden 1998. Vieraat käänsivät ottelun päätöserässä edukseen siitä huolimatta, että laukoivat vain neljä kertaa, ja että joutuivat tappamaan kolme jäähyä.

Avauserässä nähtiin pieni välikohtaus, kun Edmontonin Ales Hemsky jäi Jay McKeen taklauksen uhriksi. Edmontonin kapteeni Jason Smith ryhtyi poliisiksi ja hankki 17 minuuttia jäähyjä. Edmonton joutui tappamaan illan mittaan 11 alivoimaa.

Ennen joutumistaan jyrän alle Hemsky vei Edmontonin pelin alkuminuuteilla 1-0-johtoon. Tim Connolly tasoitti erän loppupuolella ylivoimalla taukotilanteeksi 1-1. Connolly ampui rannelaukauksen Jussi Markkasen jalkojen välistä maaliin.

Maalittoman toisen erän jälkeen Maksim Afinogenov nousi kolmannessa erässä maalipaikalle ja lähetti laukauksen kohti Markkasta. Jälleen kerran tilaa oli patjojen välissä, ja vieraat siirtyivät johtoon. Hieman myöhemmin samassa erässä Afinogenov vapautti Derek Royn maalintekoon poikkikentän syötöllään.

- Kaikki maalivahdit tuntuvat pelaavan meitä vastaan elämänsä pelin. Vaikka meillä oli paljon jäähyjä tapettavana, saimme aikaan mielestäni paljon tilanteita, mutta kun Ryan Miller vain torjui ja torjui, ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin yrittää vain laukoa, Edmontonin Shawn Horcoff harmitteli.

- Kaikkia kiinnosti nähdä miten reagoisimme edellisen ottelun murskavoittoon. Tämä oli iso voitto meille, Teppo Numminen viittasi 10-1-voittoon Los Angelesista.

Teppo Numminen Buf, 0+2, +1, 20:04

Toni Lydman Buf, 0+1, -1, 23:01

Jussi Markkanen Edm, 16/19

Jani Rita Edm, 0+0, +/-0, 3:14

Thornton syötti Tampan kumoon

San Jose-Tampa Bay 3-1

San Jose oli toipunut Montrealissa saamastaan selkäsaunasta, ja otti kuudennen voiton seitsemästä viime pelistä, kun San Joseen matkustanut Tampa Bay jätti tuomatta yrityksen mukanaan. San Jose lähti alusta asti viemään peliä siitäkin huolimatta, että aikatauluja katsomalla olisi voinut uskoa Tampalla olevan enemmän energiaa varastoissa. Vesa Toskala otti San Josen maalilla viidennen peräkkäisen voittonsa ja oli pitkään nollapelissä kiinni. Tampa on hävinnyt yhdeksän peliä 13 viime ottelustaan.

Maalinteon aloitti kotijoukkueen tulokashyökkääjä Milan Michalek, joka siirsi avauserän lopussa San Josen johtoon Patrik Marleaun jättösyötöstä. Toisessa erässä San Jose haki kiivaasti lisämaaleja, mutta Sean Burke torjui hyvin. Lopulta Thornton löysi syötöllään puolustaja Kyle McLarenin, joka ampui kiekon maaliin.

Pitkään ilman maaleja pelannut Brad Richards rikkoi kolmannen erän puolivälin jälkeen Toskalan nollan onnekkaasti. Siniviivalta heitetty sutaisu pomppi ohi suomalaisvahdin ja toi peliin lisää jännitystä. McLaren ja Thornton kuitenkin vapauttivat pari minuuttia ennen summeria ruotsalaiskiituri Nils Ekmanin läpiajoon. SM-liigassakin aiemmin pelannut Ekman ei erehtynyt paikastaan.

- Ilman Burkea olisimme joutuneet häpeään. Ja hävetä meidän pitäisi, Tampan kiivas päävalmentaja John Tortorella puhisi.

Vesa Toskala SJ 21/22

Ottawan statistien vuoro loistaa

Minnesota-Ottawa 1-6

Minnesota unohti olevansa kuuluisa koko joukkueen uhrautuvasta puolustuspelistä, ja jälki oli rumaa. Ottawan sivuosien esittäjät ottivat tällä kertaa paikkansa parrasvaloissa, kun idän kärkijoukkue kippasi Minnesotan kumoon lukemin 6-1. Varsinkin Chris Kelly ja Patrick Eaves olivat pelipäällä. Ketjun kolmas lenkki oli Vaclav Varada. Ketju keräsi kahdeksan tehopistettä. Eavesille peli oli sikäli tärkeä, että hän pelasi ensi kertaa NHL-pelin kotiosavaltiossaan.

Minnesota meni Filip Kuban maalilla 1-0-johton. Laukaus oli Minnesotan pelin ensimmäinen. Maalista huolimatta joukkue oli alusta asti ottavana osapuolena, sillä se ei päässyt Kuban maalin jälkeen juuri edes laukomaan. Joukkue laukoi vain kolmesti ensimmäisen 30 minuutin aikana.

Patrick Eaves laukoi tasoituksen avauserässä lämärillä. Kiekko pomppi puolustaja Willie Mitchelin kautta ohi Dwayne Rolosonin. Aivan erän lopussa nuori superpakki Andrej Meszaros vei ylivoimalla Ottawan taukojohtoon.

Toisessa erässä Ottawa laukoi vain kuudesti, mutta osui kolme kertaa. Ensin Chris Kelly vei Eavesin syötöstä Ottawan kahden maalin johtoon, ja sitten asialla oli Dany Heatley. Eaves sai paikan illan toiseen osumaansa Rolosonin sählättyä kiekon kanssa. Tilanne kahden erän jälkeen oli selvä 1-5. Anton Voltshenkov maalasi loppuluvut kolmannessa erässä.

- Meidän pitäisi vain uskoa itseemme, ja juuri nyt näyttää siltä, ettemme usko, Lukosta tuttu Roloson harmitteli.

- He rankaisevat joka ainoasta pienestä virheestä. Se on huippujoukkueen merkki, Minnesotan päävalmentaja Jacques Lemaire jakoi tunnustusta.

Mikko Koivu Min, 0+0, -3, 12:06

Crosby-show ei ole perheohjelma

Pittsburgh-Vancouver 2-4

Supertulokas Sidney Crosby oli jälleen puheenaihe Pittsburghissa. Crosbyn ottamat jäähyt ja erikoisen kiihkeä esiintyminen kentällä saivat Vancouverin pelaajat antamaan varsin avoimia mielipiteitä siitä, miten Pittsburgh kaatuu: ota Crosby ulos pelistä. Crosbyn jäähyjen varjoon jäi se seikka, että Vancouver otti viidennen voittonsa kuudesta viime pelistä.

Crosby vei Pittsburghin avauserässä 5-3-ylivoimalla johtoon. Steve McCarthy kuitenkin lämäsi tasoituksen vielä samassa erässä. Brendan Morrison ohjasi toisessa erässä Nolan Baumgartnerin vedon maaliin ja vei vieraat näin ensi kertaa johtoon. Morrison syötti myöhemmin ylivoimalla Todd Bertuzzin maalintekoon, ja vahva Canucks näytti karkaavan.

Mark Recchi toi kuitenkin toisen erän lopussa Pittsburghin maalin päähän. Pittsburghilla ei kuitenkaan pysynyt pää kylmänä, vaan joukkue ajautui jäähysumaan. Sen aikana Henrik Sedin ampui ratkaisevan osuman.

- Hän turhautui. Kun pelaa tuollaista kiihkeää kilpailijaa vastaan, se kääntyy joskus eduksi. Jos taklaa, pitää myös olla valmis taklattavaksi. Näytti siltä, että hän ajoi kaikkia takaa. Hän tuhlasi energiaa turhuuksiin, Morrison sanoi Crosbystä.

- Hänellä on paljon paineita, ja väsymys saa hänet turhautumaan, Vancouverin maalivahti Alex Auld pohti.

Sami Salo Van, 0+1, +1, 27:22

Jarkko Ruutu Van, 0+0, +/-0, 12:13

Gainey sai ylivoiman toimimaan

Montreal-Dallas 4-2

Seitsemän vaalean veljeksen kohtaaminen meni Juhanin nimiin. Kapteeni Saku Koivun johdattamana Montreal kukisti kuuden muun suomalaisen Dallasin maalein 4-2, vaikka härmäläiset vastasivatkin Dallasin tehoista. Montrealin sankari oli Mike Ribeiro, joka teki kaksi osumaa.

Kotijoukkue otti toisen voittonsa uuden päävalmentajansa Bob Gaineyn johdossa. Avainasemassa oli ylivoima. Canadiens ampui kolme yv-maalia seitsemästä yrityksestä. Ylivoiman ohella isoa osaa näytteli maalivahti Jose Theodore, joka torjui 35 kertaa. Torjunnoista 16 nähtiin Dallasin kolmannen erän tykistökeskityksen aikana.

Radek Bonk ja Jan Bulis hankkivat kumpikin syöttöpisteet molempiin Mike Ribeiron avauserässä tekemiin ylivoimamaaleihin. Ribeiron ensimmäinen osuma syntyi reilun minuutin pelin jälkeen. Toisen erän alussa Aleksei Kovalev vei ylivoimalla Montrealin jo 3-0-johtoon. Dallasin kavennusmaali merkittiin Niklas Hagmanille, kun Bill Guerinin veto meni Niken luistimesta ohi Theodoren. Michael Ryder vei Montrealin kuitenkin taas kolmen maalin johtoon. Antti Miettisen osuma jäi Dallasin ainoaksi kirin kaltaiseksi kolmannessa erässä.

Esityö Ryderin maalin toi Saku Koivulle NHL-uran 300. syöttöpisteen.

Columbus-NY Rangers 4-3

Yhdestätoista viime pelistään seitsemän voittanut Columbus jatkoi hyvää virettään nappaamalla täyden pistepotin Rangersilta. Maalitykki Rick Nashin paluun myötä piristynyt kotijoukkue on voittanut viidestä viime pelistä neljä.

Avauserässä nähtiin viisi maalia, kun peli aaltoili päästä päähän. Marcel Hossa vei paluukiekosta Rangersin johtoon. Dominic Moore saalisti illan kolmesta syöttöpisteestä ensimmäisen. Vain minuutin kuluttua Jason Chimera tasoitti. Maali jouduttiin tarkistamaan videolta. Maalivahti Marc Denis sai syöttöpisteen osumaan. David Vyborny vei Columbuksen johtoon ja Jody Shelley lisäsi karkumatkaa kahteen maaliin. Erä kuitenkin loppui Rangers-merkkisesti, kun Jason Ward kavensi.

Kuuden pelin jälkeen penkkikomennukselta vapautettu Hossa tasoitti pelin, mutta lopulta Columbus hankki voiton supertähtiensä ansiosta. Nikolai Zherdev vapautti Rick Nashin läpiajoon, ja maalitykki hoiti hommansa.

- Se oli hieno kiekkopeli. Kyseessä oli ehkä kauden paras suorituksemme, Columbuksen päävalmentaja Gerard Gallant kehui omiaan.

Ville Nieminen NYR, 0+1, -1, 15:59