NHL:n pudotuspelit käyntiin: Salo ja Kapanen tekivät maalin mieheen

NHL:n kahden kuukauden mittaiset pudotuspelit käynnistyivät keskiviikkona. Sami Salo ja Niko Kapanen olivat yön suomalaismaalintekijät. Teemu Selänne ja Teppo Numminen avasivat myös pistetilinsä pudotuspeleissä. David Aebischerin kohuttu pudotuspeliurakka alkoi Denverissä lupaavasti.

Avalanche – Stars 3-1

Colorado Avalanchen sveitsiläismaalivahti David Aebischer on koko kauden ajan saanut kuulla epäilyjä omista kyvyistään täyttää Patrick Royn jättikokoiset saappaat. Yhtä kauan Aebischer on hiljentänyt epäilijöitään ja sama jatkui keskiviikkona, kun Avalanche voitti Dallas Starsin 3-1-lukemin.

Aebischer torjui avauserässä vain kuusi kertaa, mutta kahdessa jälkimmäisessä erässä Stars järjesti sveitsiläiselle töitä. Toisessa erässä ”Abby” torjui 11 kertaa ja päätöserässä hän sai 20 torjunnallaan kotiyleisön huutamaan ja riemuitsemaan.

Avalanche aloitti vahvasti ja johti ottelua kahdella maalilla jo ennen avauserän puoliväliä. Peliä oli pelattu reilut kuusi minuuttia, kun Stars-vahti Marty Turco torjui Peter Forsbergin ohjauksen, mutta ruotsalaishyökkääjä pisti reboundin Turcon längistä sisään.

Pari minuuttia myöhemmin Alex Tanguay siirsi Avalanchen onnekkaasti 2-0-johtoon. Tanguayn syöttö kimposi jäähän heittäytyneestä Teppo Nummisesta ja meni ohi Turcon.

Maalittoman toisen erän jälkeen Avalanche-kapteeni Joe Sakic teki rystyvedollaan 3-0-osuman sen jälkeen, kun hänen ensimmäisen vetonsa oli kilpistynyt pelaajamuuriin. Teemu Selänne oli Sakicin maalin ensimmäinen syöttäjä.

Starsin ainoan osuman iski Niko Kapanen, jonka ranneveto upposi Aebischerin jalkojen välistä maalin perukoille kuusi ja puoli minuuttia ennen kolmannen erän loppua. Numminen sai syöttöpisteen kavennusosumasta, mutta muuten suomalaisen ilta ei sujunut kovinkaan mallikkaasti. Numminen oli puolustajaparinsa Richard Matvichukin kanssa jäällä jokaisen Avalanche-maalin aikana.

Ottelusarja jatkuu perjantaina Denverissä.

Red Wings nousi päätöserässä voittoon

Red Wings – Predators 3-1

Detroitissa sekä kotijoukkue Red Wingsin että Nashville Predatorsin maalivahdit aloittivat ensimmäistä kertaa NHL:n playoff-pelin. Predatorsin Tomas Vokoun nappasi kiekon kiinni 26 kertaa. Red Wingsin Manny Legace torjui ottelussa 23 laukausta, vaikka alku olikin mahdollisimman ikävä.

Nashville Predators siirtyi 16 sekunnin pelin jälkeen johtoon, kun Adam Hall sörkki, tökki ja työnsi maalin edessä kiekkoa, joka lopulta löysi tiensä maaliin. Reilu minuutti myöhemmin Predatorsin Steve Sullivan pääsi yrittämään 2-0-maalia rangaistuslaukauksesta, mutta hän laukoi ohi. Predatorsin vahva alku sekoitti selvästi kokeneen Red Wingsin pakkaa ja ennakkoluulottomasti pelanneet vierailijat loivatkin tukun hyviä maalipaikkoja.

Ottelun toinen erä oli pelin tylsintä vaihetta ja kumpikaan ei oikein syttynyt pelaamaan. Detroit kuitenkin alkoi jo osoittaa heräämisen merkkejä mitä pidemmälle peli eteni. Parhaat paikat siunaantuivat Steve Thomasille ja Henrik Zetterbergille, mutta Vokoun torjui kiekot varmoin ottein.

Predatorsin yhden maalin johto riitti aina kolmannen erän alkuun, jolloin isäntien Kris Draper purjehti komeasti Predators-pelureiden välistä ja iski tasoituksen Vokounin längistä. Muutama minuutti myöhemmin Red Wings siirtyi 2-1-johtoon, kun Tomas Holmström osoitti jälleen miksi hänet kannattaa pitää maalin edessä kiinni. "Homer" parkkeerasi omalle tontilleen maalin eteen ja ohjasi pelaajaruuhkan edestä Mathieu Schneiderin vedon ohi Vokounin.

Vajaat kaksi minuuttia ennen ottelun loppua Robert Lang iski ottelun viimeiseksi jääneen 3-1-osuman komealla tavalla. Hän rynni ohi Predators-pakki Dan Hamhuisin, joka jäi roikkumaan ja koukkimaan, mutta tasapaino horjuenkin Lang veivasi kiekon näyttävästi ohi Vokounin. Predators yritti vielä kavennusmaalia ilman maalivahtia, mutta rutinoituneet Red Wings -pelaajat puolustivat varmasti pelin lopun.

Ottelun hahmoiksi nousivat molempien maalivahtien lisäksi pirteästi liikkunut ja hyvin puolustanut Kirk Maltby sekä taidokkaasti kiekkoa käsitellyt Robert Lang kotijoukkueesta. Vierailijan selvästi näkyvin pelaaja oli alati vaarallisesti hyörinyt Steve Sullivan.

Predators sai huonoja uutisia heti pelin ensi minuuteilla, kun Maltbyn kovan taklauksen seurauksena Marek Zidlicky joutui jättämään pelin kesken.

Ottelusarja jatkuu lauantaina Detroitissa.

Calgary altavastaaja ylivoimamaalitalkoissa

Canucks- Flames 5-3

Ville Niemisellä on jo monta tarinaa kerrottavanaan pudotuspeleistä, mutta uusin menee varmasti tuskaisten muistojen seurassa terävimpään kärkeen. Nemon kolme jäähyä koituvat Calgary Flamesin kohtaloksi, kun kotijoukkue Vancouver Canucks käytti niistä jokaisen hyödykseen. Nieminen ehti kolmesta jäähystään istua alle kolmasosan.

Vancouver teki maaleistaan neljä ylivoimalla ja myös Mattias Öhlundin 4-2-maali syntyi erikoistilanteessa, sillä Calgarylle oli tulossa siirretty rangaistus. Myös Calgary käytti ylivoimansa hyödykseen, sillä Chris Simonin ja Oleg Saprykinin kavennusmaalit toisessa erässä syntyivät Canucks-pelaajan jäähyillessä. Ottelun ainoa "normaalin" maalin tekikin Puolan vasara Krzysztof Oliwa.

Martin Rucinsky avasi maalinteon ottelun alkuminuuteilla ampumalla kiekon sisään Miikka Kiprusoffin torjunnan kautta. Sami Salo vei Vancouverin 2-0-johtoon tasan kolmen minuutin perästä hirmuisella laukauksella. Molemmilla kerroilla jäähyaitiosta luisteli pois Nieminen. Tuossa vaiheessa Vancouver oli jo tehnyt enemmän ylivoimamaaleja kuin seitsemässä viimeisessä runkosarjapelissä. Calgary nousi taistelemaan toisessa erässä. Simon latasi sisään päädystä pomppineen kiekon ja Saprykin tasoitti heti perään pelin. Henrik Sedin vastasi pomputtamalla kiekon pakin kautta maaliin ja Öhlund iski voittomaalin Brendan Morrisonin ja Matt Cooken esityöstä. Loppuluvut 5-3 ampunut Morrison keräsi tehot 1+2, Canucks-kapteeni Markus Näslund 0+3.

Calgary pääsi pelaamaan kymmenen kertaa ylivoimaa, ja osin tästä johtuen voitti laukaukset 29-22. Dan Cloutier oli kuitenkin mies paikallaan. Vancouver sai sekin yrittää kuudesti miesylivoimaa ja olikin tappavan tehokas.

Toni Lydman palasi aivotärähdyksen jälkeen jäälle. Toni pelasi reilut 17 minuuttia, joista kuusi ylivoimaa ja laukoi kerran. Plussia kertyi yksi. Ville Nieminen pelasi 12 minuuttia ja laukoi kerran, mutta kuten tuli huomattua peli oli plus/miinus nollasta huolimatta murheellinen. Miikka Kiprusoff torjui 17 laukausta. Sami Salo iski maalin Vancouverille ja oli jäällä Öhlundin maalin aikana, mistä plussa tehotilastoon. Jääaikaa Salolle herui 21 minuuttia. Jarkko Ruutu pelasi kahdeksan minuuttia ja oli Oliwan maalin aikana jäällä.

Brendan Morrisonin mukaan Canucks oli ottanut huomioon Miikka Kiprusoffin hyvät otteet kauden aikana, ja päättänyt tehdä maalin edessä paljon töitä. Sentteri myös sanoi joukkueen pelanneen ylivoimaa suurella itseluottamuksella, vaikka media onkin haukkunut power playn tehoja. Kapteeni Näslund iloitsi siitä, että toisin kuin viime vuonna, Vancouver pääsi pudotuspeleihin voittoputki alla ja avasi myös pudotuspelit vahvasti.

Calgaryssa keräiltiin uutta taistelutahtoa:

-Heillä on hyvä ylivoima, emmekä me saaneet tapetuksia tarpeeksi jäähyjä. Totta kai saimme pari yv-maalia itsekin, mutta se ei ole meidän tapamme. Tarkoituksemme on pelata viidellä viittä vastaan, pohti Flames-kapteeni Jarome Iginla tappiota.

Raycroft jätti Canadiensin maaleitta

Bruins – Canadiens 3-0

Boston Bruinsin tulokasmaalivahti Andrew Raycroft sai ensimmäisestä NHL:n pudotuspeliottelustaan voiton sekä nollapelin. Raycroft torjui 31 kertaa, kun Bruins kaatoi heppoisesti pelanneen Montreal Canadiensin 3-0-lukemin.

Bruins sai peliin mukaan myös joukkueen ykkössentterin Joe Thorntonin, jonka pelaaminen oli epävarmaa runkosarjan lopulla sattuneen loukkaantumisen vuoksi.

Bruins siirtyi reilun viiden minuutin pelin jälkeen 1-0-johtoon, kun Michael Nylander värkkäsi tekopaikan Sergei Goncharille, joka vetäisi ottelusarjan avausosuman. Avauserän viimeisellä minuutilla osat vaihtuivat, kun Nylander ohjasi Goncharin laukauksen ohi Canadiens-vahti Jose Theodoren. Toisen erän lopulla Mike Knuble iski maalin edestä Bruinsin kolmannen osuman.

Bruins oli ottelussa selvästi niskan päällä ja ainoastaan Canadiensin maalilla pelannut Theodore piti lukemat vierasjoukkueen kannalta siedettävinä. Theodore torjui ottelussa 36 kertaa.

Bruinsin ylivoimapeli runkosarjassa oli tehottominta Itäisen konferenssin pudotuspelijoukkueista, mutta ensimmäisessä ottelussa Canadiensia vastaan Bruins teki kaksi ylivoimaosumaa.

Ottelusarjan toinen peli pelataan perjantaina Bostonissa.