MM-kisojen I-divisioonaturnaukset käynnistyivät lauantaina

MAAJOUKKUE / Uutinen
Jääkiekon I-divisioonan MM-kisat Liettuan Vilnassa ja Puolan Torunissa ovat täydessä vauhdissa. Alemmilla tasoilla on aloitettu jo aiemmin. II-divisioonan turnaukset ovat kääntymässä jo loppua kohti ja III-divarikisojakin on ehditty tahkota jo parisen kierrosta.

Lauantaina pelattiin I-divisioonassa täydet ottelukierrokset molemmissa lohkoissa. A-lohkossa Vilnassa Japani voitti Kroatian suurinumeroisesti 7-1 (1-1, 4-0, 2-0), Slovenia Australian 6-0 (3-0, 3-0, 0-0). Australia sai koko ottelun aikana lauottua vastustajan maalivahtia kohti saman verran laukauksia kuin Slovenia maaleja. Illan pääottelu Liettua-Kazakstan päättyi seitsemän tuhannen liettualaiskannattajan harmiksi Kazakstanin 1-5 (0-2, 0-1, 1-2) voittoon.

B-lohkon avausottelussa Torunissa Ukraina kaatoi Iso-Britannian vaivalloisesti 4-2 (0-0, 1-1, 3-1), Italia rökitti luvattoman heikon Romanian 11-0 (5-0, 4-0, 2-0), ja päivän päätteeksi kisaisäntä Puola voitti Hollannin 3-1 (1-0, 1-1, 1-0).

Australia A-lohkon väriläiskä

Australia jatkaa I-divisioonassa esiintyneiden ”kummajaismaiden” sarjaa. Aika ajoin I-divisioonaan eksyy suurelle kiekkoväelle tuntemattomia tapauksia. Vain muutama vuosi sitten nähtiin Israelin piipahtavan kisoissa ja nyt on kengurumaan vuoro kokeilla onneaan MM-kisojen toiseksi korkeimmalla tasolla.

Australia tuskin tulee olemaan Israelin kaltainen heittopussi. Maajoukkue on kanadalaisen Steve Mc Kennan valmennuksessa ja joukkueesta löytyy muutamia tälle tasolle taitavia yksilöitä. Pelaajat ovat matkassa lähinnä omalla kustannuksellaan. Rahapulan vuoksi osa pelaajista joutuikin jättämään kisamatkan kokonaan väliin.

Australia aloitti kisat Sloveniaa vastaan ja kaatui saappaat jalassa. 0-6 tappio oli varsin siedettävä kisojen yhtä suursuosikkia vastaan. Pisteiden napsiminen kovassa seurassa olisi kuitenkin pieni ihme ja kaikki kulminoituukin viimeisen päivän otteluun Kroatiaa vastaan, jossa ratkaistaneen putoaja II-divisioonaan.

Kazakstan näyttäisi olevan vahvoilla nousutaistelussa, sillä pahimmalta kilpailijalta Slovenialta puuttuu tärkeitä pelimiehiä. Maan selkeä ykkösmaalivahti Robert Kristan, ykköspuolustaja Miha Rebolj, sekä runkopakki Ales Kranjnc ovat kaikki sivussa. Lisäksi Ivo Jan lopetti maajoukkueuransa Olympiakarsintoihin, eikä NHL-seura Los Angeles Kings anna tähteään Anze Kopitaria maajoukkueen käyttöön.

Japani on kisojen musta hevonen, jolla saattaisi olla onnistuessaan mahdollisuudet taistella tosissaan ykköspaikasta, se tosin edellyttäisi Slovenian ja väkivahvan Kazakstanin lyömistä. Isäntämaa Liettua pelaa ottelunsa täysille katsomoille. Hurmioituneen kotiyleisönsä edessä Liettua nostanee tasoaan, mutta nousutaisteluun sillä ei liene asiaa. Avausottelun tappio Kazakstanille oli nousutaistoa ajatellen paha takaisku.

Viime kisoissa yllättänyt Kroatia joutuu tällä kertaa koville. Muutaman tärkeän pelaajan puuttuminen kokoonpanosta on kapealle materiaalille liikaa. Kroatia onkin viime kisojen tähdistöön valitun maalivahti Vanja Belicin maagisten torjuntojen varassa. Yllätyksiin maa tuskin tänä vuonna yltänee.

Italia ja Ukraina B-lohkon suosikit

Asetelmat Puolassa pelattavassa B-lohkossa ovat selvät. Ukraina ja Italia lähtevät suosikkeina ja Puola haastajan asemasta. Divariin viime vuoden Kanadan MM-kisoista pudonneen Italian tavoitteena on nousta takaisin parhaaseen A-ryhmään. Makaroonimaan joukkueen runko on pysynyt pitkälti samana kuin viime vuonnakin. Nousu edellyttää Ukrainan, sekä Puolan lyömistä.

Ukrainan maajoukkue alkaa uhkaavasti ikääntyä. 26 nimetystä pelaajasta vain 8 on syntynyt 80-luvulla. Kokemusta joukkueella ainakin on ja se tulee tarpeeseen tärkeissä kärkipään otteluissa. Taitopuolesta vastaavat Venäjällä leipänsä tienaavat kiekkoammattilaiset, kuten voittomaalin Iso-Britanniaa vastaan ampunut Sergei Varlamov.

Puolan joukkue on kasattu kotimaan sarjajoukkueista. Vain puolustaja Adam Borzecki pelaa ulkomailla. Borzecki edustaa seuratasolla EC Bad Tölzia. Puola kuuluu I-divisioonan perinteisiin ylempiin keskikastin maihin. Rahkeet eivät aivan riitä terävimpään kärkeen, mutta heikommat maat se on onnistunut jättämään taakseen.

Iso-Britannia oli lähellä yllätystä avausottelussa Ukrainaa vastaan. Ottelu ratkesi vasta muutama minuutti ennen loppua Ukrainalaisten eduksi. Iso-Britannian suoritukset ovat olleet perinteisesti tasapaksuja. Se kykenee pelaamaan suhteellisen tasaisesti kärkijoukkueitakin vastaan, mutta on vastaavasti tiukoilla heikompiaan vastaan. Britit tulevat taistelemaan pronssiin oikeuttavasta kolmospaikasta Puolan kanssa, mikäli onnistuvat kukistamaan Hollannin.

Hollannin menestys on ollut laskusuuntaista. Kultaa ja kunniaa ei liene nytkään luvassa, sillä sivussa on viime kisojen paras pistemies Bradley Smulders, myös Bert van der Braak, Roby Jacobs, ja Hans Kroon puuttuvat. Putoaminen oli jo viime vuonna lähellä, mutta voitto Etelä-Koreasta jatkoajalla kisojen viimeisellä kierroksella pelasti sarjapaikan. Putoaminen tuskin tänä vuonna uhkaa Romanian ollessa mukana.

Lohkon jumbo on selvä jo ennen ensimmäistäkään peliä. Erinäisten kähmäyksien vuoksi Romania ei saanut lähellekään parasta maajoukkuetta kasaan ja kanadalaisvalmentaja Thomas Skinnerillä onkin toivoton tehtävä rimpuiluttaa joukkuetta muiden mukana.

» Lähetä palautetta toimitukselle