Kanada vei naisten olympiakullan huikean trillerin päätteeksi

MAAJOUKKUE / Uutinen
Kanadalaisnaiset ottivat ilon irti olympiavoitostaan.
Kanada jatkoi naisten olympiajääkiekon dominointiaan, kun se otti neljännen peräkkäisen olympiavoittonsa naisten jääkiekossa. Hopea meni Yhdysvalloille ja pronssi Sveitsille.

Kanada kaatoi Yhdysvallat lopulta jatkoajalla lukemin 3-2. Yhdysvallat johti peliä jo 2-0, mutta Kanada nousi kolmannen erän kirillään tasoihin ja sitten jatkoajalla ohi. Ottelun ensimmäisessä erässä ei nähty maaleja, mutta runsaasti jäähyjä kylläkin, yhteensä viisi. Yhdysvallat avasi ottelun maalitilin toisen erän puolivälin jälkeen, kun Meghan Dugganin kaukolaukaus upposi maskin takaa Kanadan maaliin.

Yhdysvallat lisäsi johtoaan ylivoimalla kolmannessa erässä reilun kahden minuutin pelin jälkeen. Maalintekijä oli Alex Carpenter. Peli jatkui tämän jälkeen pitkään maalittomana Kanadan käynnistellessä kiriään. Lopulta ajassa 56.34 Brianne Jennerin maalille lyömä kiekko pomppi yhdysvaltalaispelaajasta maaliin.

Kanada otti reilu minuutti tämän jälkeen maalivahti Shannon Szabadosin pois maalilta, ja se kannatti lopulta. Joukkue nousi tasoihin vain 55 sekuntia ennen loppusummeria Marie-Philip Poulinin maalilla.

Jatkoajan ratkaisuhetket tarjosivat todellista dramatiikkaa. Ensin Kanadan Catherine Ward joutui jäähylle ja Yhdysvallat otti aikalisän. Tilanne tasoittui kuitenkin vain kuusi sekuntia myöhemmin Jocelyne Lamoureuxin joutuessa jäähylle.

Yhdysvaltojen tilanne vaikeutui entisestään, kun Hilary Knight rikkoi läpiajossa ollutta Hayley Wickenheiseriä. Knightille tuomittiin tilanteesta vain kakkonen ja Kanada protestoi tilannetta vahvasti, koska joukkue olisi halunnut tilanteesta rangaistuslaukauksen. Joukkue hyödynsi kuitenkin saamansa kahden pelaajan ylivoiman, kun Poulin täräytti illan toisen maalinsa ja käynnisti Kanadan voitonjuhlat.

Pronssiottelussa Sveitsi kaatoi Ruotsin lukemin 4-3. Ruotsi meni jo 2-0-johtoon Michelle Löwenhielmin ja Erica Udén Johanssonin maaleilla kahden ensimmäisen erän aikana, mutt Sveitsi ei luovuttanut. Joukkue nousi kolmannessa erässä reilun kuuden peliminuutin aikana tasoihin Sara Benzin ja Phoebe Stanzin maaleilla, ja lisää oli tulossa.

Sveitsi meni jo 3-2-johtoon reilun 13 minuutin pelin jälkeen Jessica Lutzin maalilla. Ruotsi painoi tämän jälkeen kirivaihdetta silmään ja ajoi Sveitsiä kovaa takaa. Joukkue otti Valentina Wallnerin pois maaliltaan reilut kaksi minuuttia ennen loppua ja pian tämän jälkeen aikalisän.

Riski kuitenkin kostautui, kun Sveitsin Alina Müller pääsi iskemään kiekon tyhjään maaliin reilu minuutti ennen loppua. Tämän jälkeen myös Sveitsi otti aikalisän rauhoittaakseen peliään. Sveitsiläisten järkytykseksi Ruotsi nousi vielä kertaalleen hätyyttämään sveitsiläisten johtoa. Ruotsi nimittäin piti maalivahtinsa poissa maalin suulta ja haki suurella riskillä vielä kavennusta.

Pernilla Winberg teki 4-3-kavennuksen 44 sekuntia ennen loppusummeria. Tämän jälkeen Wallner tuli takaisin maalilleen ja lähti melkein heti vaihtoaitioon, kun Ruotsi haki raivokkaasti tasoitusta. Aika loppui kuitenkin kesken ja sveitsiläiset pääsivät juhlimaan pronssimitaleita.