Ankarasta paineesta tarkkaan puolustamiseen – KalPa kellisti SaiPan keltamustien keskinäisessä

LIIGA / Raportti
Keltamustien keskinäinen kirjattiin kuopiolaisille. Arkistokuva viime kaudelta.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto
Harjoituskaudelta toisilleen hyvinkin tutut KalPa ja SaiPa pääsivät viimein mittelemään myös pisteistä. Kumpikin paini Niiralassa tuttujen ongelmien kanssa: SaiPa antoi paljon tekopaikkoja, KalPa ampui niistä enimmäkseen plekseihin.

Enin huolellisuus saattoi olla keltamustien Liiga-avauksessa tiessään, mutta nälästä kummankaan menestys ei jäänyt kiinni. KalPa ja SaiPa avasivat sarjakauden räväkästi, ja satasta mentiin heti avauskiekosta lukien. Etenkin avauserä pelattiin varsinaista luomulätkää, ja pelikirjan sijaan nojauduttiin vaistoihin.

Keltaisissa myös SaiPaa vastaan esiintynyt kotijoukkue KalPa karvasi traditiolleen epätyypillisesti päätyplankkia myöten. Herhiläismäiset väliintulot sekoittivat vieraiden avauspeliä, joka onnahteli koko illan.

Intoa riitti, malttia ei

Avausmaali syntyi juuri KalPan Oliver Kapasen ahnaasta kiekonriistosta: lepsusti tipanteessa pelannut SaiPa-pakki Aaron Irving laski Kapasen ohitseen. Nuori KalPa-kasvatti huitaisi kiekon kädellään jäihin ja ehti juuri ajoissa sipaisemaan kiekkoa mailallaan. Sipaisu yllätti Niclas Westerholmin täysin ja lipui patjojen välistä SaiPa-maaliin.

− Kävi pikku onnenkantamoinen. Yritin syöttää, mutta vähän lipsahti, ja livahti pujuista, Kapanen kuvaili osumaansa C Moren haastattelussa.

Jaloissa riitti vauhtia puolin ja toisin, mutta etenkin SaiPan kädentaidoille se tahtoi olla liikaa. Osoitteettomista avauksista vihellettiin pitkiä kiekkoja kuin Tero Lehterän ajan oppien mukaisesti.

SaiPan tasoitus oli Ville Vainikaisen käsialaa. KalPa-kasvatin napakka ajo päätyyn kiekon perään pakotti kuopiolaiset roiskaisemaan osoitteettoman purun. Tästä nuori Hugo Rikkilä tälläsi kiekon Matěj Machovskýn takapatjaan, josta kirvonneen kimmokkeen Vainikainen pussitti tyhjänä ammottaneeseen verkkoon.

Voittomaali näyttävästä kuviosta

Kotijoukkue kuittasi tasoituksen välittömästi. Kilpipaitojen pirteästi esiintynyt kakkosketju pääsi syötellen helpohkosti SaiPa-puolustuksen lävitse. Paikka sahattiin Jaakko Rissasen kautta Juuso Mäenpäälle, joka ei tyhjän maalin äärellä epäröinyt.

Pelillisesti KalPa jatkoi siitä, mihin viime keväänä jäi: paikkoja syntyy kuin liukuhihnalta, mutta osumatarkkuus jää huonoksi. Vastaavasti SaiPan viisikkopuolustuksen roolijako oli kaikkea muuta kuin selkäytimessä, ja taitavan kuopiolaisryhmän pyörityksessä maskia Westerholmin maalille tekivät niin vieraat kuin ennen muuta myös omat.

Avauserän hurlumhein jälkeen KalPa puolusti johtoaan tarkasti. Vaikka etenkin Jarno Koskirannan kentällinen sekä Kevin Fitzgerald kunnostautuivat paikkojen rakentelussa, Tino Metsävainion tolppalaukausta lähemmäs tasoitusta SaiPa ei missään vaiheessa päässyt. Koskirannan ykköskentässä pelin aloittanut Kristián Pospíšil lisäksi loukkasi itseään päätöserässä ja joutui jättämään pelin kesken.

Alkujaankin sangen maltillinen vieraskiri tyrehtyi Kalle Maalahden huitomisjäähyyn. Viimeisen naulan arkkuun iski SaiPastakin tuttu Jaakko Rissanen.

Muokattu 14.9.2022 kello 22.39: korjattu virheellinen väittämä Juuso Mäenpään kasvattajaseurasta. Muokattu samasta syystä otsikkoa ja jäljempää väliotsikkoa. Mäenpää on Jokerien, ei KalPan kasvatti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo