Liiga-kierros: KooKoo pyrkii jatkamaan keskeytynyttä nousukiitoaan Lukon kustannuksella

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto
Kärkijoukkue TPS kohtaa sarjajumboksi valahtaneen Jukurit, ja kultakapteeni Heikki Liedes palaa KooKoo-paidassa Raumalle.

Seuraa Heitä

Andrei Karejev #1 | Salavat Julajev

Maalivahti

Liigan kuumin maalivahti on päästänyt tällä kaudella keskimäärin vain 1,54 maalia per ottelu ja piti nollan HPK:ta vastaan lauantaina.

Scott Pooley #12 |

Laitahyökkääjä

Edellisessä kahdessa ottelussa on syntynyt neljä maalia.

Liigaa johtava TPS kohtaa jumbo-Jukurit

TPS on kärsinyt odotetusti maalinteko-ongelmista. Jukureilla sen sijaan on ongelmia erityisesti puolustuspäässä. Saako TPS maalihanat tiistaina auki?

Kohtalaisen alkukauden jälkeen Jukurit on vajonnut syvälle, ja yhdeksästä viimeisestä ottelustaan se on voittanut vain yhden. Se pitää hallussaan Liigan jumbosijaa – tosin ottelun vähemmän pelanneella HPK:lla on kasassa sama pistemäärä.

Viimeiset kaksi ottelua ovat Jukureilta menneet saman kaavan mukaisesti, sillä hyökkäyspäässä on ollut yritystä muttei tarpeeksi onnistumisia. Edellisessä ottelussaan hallitsevaa mestaria Lukkoa vastaan Raumalla Jukurit pääsi laukomaan Lukkoa useammin mutta hävisi silti lukemin 4–1. Sitä edellisessä ottelussa KooKoota vastaan Jukurit hallitsi peliä paikoin selvästi, mutta ottelui päättyi silti KooKoon 2–0-voittoon.

Joukkueen luotettavimmat maalintekijät ja pistenikkarit Petrus Palmu, Jarkko Immonen ja Šimon Stránský ovat kahdessa viime ottelussa jääneet kokonaan pisteittä. Maalivahtipelikin on jättänyt toivomisen varaa, sillä kaksikko Oskari SalminenWaltteri Ignatjew ei ole kyennyt kannattelemaan joukkuetta. Jukurit on tällä kaudella päästänyt enemmän maaleja kuin mikään muu joukkue.

TPS:llä tilanne on päinvastainen. Joukkue puolustaa kurinalaisesti ja sen portinvartijaa Andrei Karejeviä on viime aikoina tituleerattu Liigan parhaaksi maalivahdiksi. Sen sijaan joukkueen maalintekoyritykset ovat usein mielikuvituksettomia. Huolimatta siitä, että TPS johtaa Liigaa, se on tehnyt tällä kaudella joukkueista toiseksi vähiten maaleja!

Juuso Pärssisen paluu NHL-leiriltä on piristänyt TPS:n hyökkäystä hieman, ja edellisessä pelissä HPK:ta vastaan Pärssinen tekikin TPS:n ainoan (ja voittavan) maalin. Kärkipaikastaan huolimatta TPS tarvitsisi kipeästi onnistumisia maalintekorintamalla.

Maalinteko-ongelmista huolimatta TPS lähtee tiistai-illan otteluun selkeänä ennakkosuosikkina, sillä Jukurien hyökkäyskalusto tuskin pääsee läpi tiukasta joukkuepuolustuksesta ja kuumasta maalivahdista. Myös historiatilastot ovat vahvasti TPS:n puolella: Jukurit ja TPS ovat kohdanneet Liigassa 20 kertaa, ja Jukurit on voittanut varsinaisella peliajalla vain kerran. Toisen kerran Jukurit on onnistunut voittamaan TPS:n jatkoajalla ja kolmannen kerran voittomaalikisassa. Jukurien pistekeskiarvo TPS:ää vastaan on vain 0,60 pistettä per ottelu.

Toisaalta Jukureilla on avainhyökkääjiensä onnistuessa mahdollisuus myös yllätykseen, sillä TPS:n kaatamiseen ei välttämättä tarvita suurta maalimäärää.

Lukko ja KooKoo kohtaavat kapeilla puolustuskalustoilla

KooKoon nousukausi päättyi lauantaina Tappara-tappioon. Nyt vastaan asettuu Lukko, joka on voittanut kaksi edellistä otteluaan ja saattaa olla paranemassa mestaruuskrapulastaan.

Mestaruuttaan puolustava Lukko ei toistaiseksi ole päässyt juuri säväyttämään, ja joukkue on sarjataulukossa sijalla keskinkertaisesti sijalla kahdeksan. Nousua saattaa kuitenkin olla tulossa, sillä viimeisistä kahdesta ottelustaan SaiPaa ja Jukureita vastaan se on kuitenkin kerännyt täyden pistepotin. 

Lukko on kärsinyt myös loukkaantumisista. Sen jälkeen, kun Vili Laitinen joutui jättämään viime viikon SaiPa-pelin kesken, kärkipakit ovat joutuneet urakoimaan. Esimerkiksi Thomas Grégoire on viimeisessä kahdessa ottelussa pelannut yhteensä 52 minuuttia ja 26 sekuntia, vaikkei otteluista kumpikaan mennyt jatkoajalle.

Kannattajien kannalta lisämausteen otteluun tuo myös se, että viime kauden kultakapteeni Heikki Liedes palaa Raumalle nyt KooKoon paidassa. Liedes on ollut syksyn otteluissa oivassa vireessä ja iskenyt jo yhdeksän maalia, mikä on vain maalin vähemmän kuin hänen yhden kauden ennätyksensä.

KooKoo on kivunnut sarjataulukossa jo toiseksi, mutta edelliset kaksi peliä eivät ole olleet helppoja. Perjantaina Jukurit sentään kaatui 2–0 erityisesti maalivahti Nick Malikin ansiosta, kun taas lauantaina joukkue hävisi Tapparalle. 1–4-tappio Tapparaa vastaan oli ensimmäinen kerta tällä kaudella, kun KooKoo ei jäi kotonaan täysin pisteittä. Tappara oli KooKoota vastaan selvästi parempi joukkue, ja KooKoon peliä vaivasivat myös jäähyt.

Lukon tavoin KooKoolla on loukkaantumishuolia erityisesti puolustuksessa. Viime viikon loppupuolella kokoonpanosta putosivat Petteri Nikkilä ja Alexender Bonsaksen, jotka ovat arvioin mukaan poissa 1–2 viikkoa. Loukkaantumisia paikkaamaan on lainattu Ketterästä Santeri Salmela, ja Lukkoa vastaan kokoonpanoon saataneen myös KeuPa-laina Terry And tuomaan lisäleveyttä hyökkäykseen.

Lukko-ottelusta ei varmasti tule KooKoolle helppoa, mutta KooKoota voidaan silti pitää ennakkosuosikkina. Ennen Tappara-tappiota KooKoo oli kovassa iskussa, ja historiallisesti KooKoo on ollut Lukolle kohtalaisen kova vastus muutenkin: KooKoo on vienyt pisteet keskinäisistä kamppailuista 39–33. Kahden viime kauden aikana Lukko on voittanut KooKoon vain kerran varsinaisella peliajalla.