Liiga-kierros: KooKoo on kiinni oljenkorressa väsynyttä Sportia vastaan – Taisto huipputasaisessa keskikastissa tiivistyy

LIIGA / Kierrosennakko
Keskiviikon Liiga-kierroksella väännetään viivojen välissä sekä Lahdessa että Kouvolassa. Kärpät metsästää ensimmäistä kotivoittoaan Tapparasta yli kolmeen vuoteen.

Seuraa Heitä

Juraj Slafkovský #20 | Montreal

Laitahyökkääjä

TPS:n slovakkihyökkääjä on alkanut viimein saada kaivattuja onnistumisia myös Liigassa. Lapa on kuuma: Slafkovský on päässyt kahdessa viime pelissä maalin makuun.

Petri Kontiola #27 | Ilves

Keskushyökkääjä

Kontiolan saldo tällä kaudella Pelicansia vastaan on kunnioitettavat 2+3. Onnistumisille on kysyntää myös keskiviikkona.

Maali per peli ei riitä TPS:lle Mikkelissä

Mikkelin keskiviikkoillassa kovemmat panokset ovat vierailla. Jukurien asemat kärkipäässä alkavat olla turvatut, mutta TPS voi joutua hakemaan vauhtia pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta.

Sarjataulukon perusteella Mikkelissä on totisesti syytä iloon. Tiistai-illan kierroksen tulokset varmistivat, että Jukurit aloittaa seurahistoriansa ensimmäiset puolivälierät kotiedulla. Kaikki neljännestä sijasta ylöspäin on vielä mahdollista, eikä runkosarjan voittokaan ole vielä poissuljettu.

Vaikka joukkue seilaa neljän ottelun voittoputkessa, peliesitykset eivät ole viime aikoina hurmanneet. Jukurit saa luotua paikkoja materiaalinsa edellyttämällä tavalla, mutta viimeistely on sakannut. Hallintajaksot eivät realisoidu maaleiksi tulostaululle, mikä on omiaan aiheuttamaan mailan puristamista.

Eteläsavolaisten kaikeksi onneksi puolustuspää on kuitenkin pitänyt mainiosti. Sen viimeisenä lukkona operoiva läpimurtomaalivahti Oskari Salminen on pelannut kahdessa viime kamppailussa nollapelin ja pitänyt maalinsa koskemattomana nyt yhtä soittoa 127 minuuttia ja 44 sekuntia. Se on jo nykyisellään Jukurien Liiga-historian ennätys – seuraavaksi pisin, nelisentoista minuuttia lyhyempi nollaputki löytyy puolentoista vuoden takaa.

Joukkueiden edellisen kohtaamisen ratkaisi Jukureille Aatu Räty vain viisi sekuntia ennen täyttä aikaa. Lähes pisteen per peli mikkeliläisten riveissä iskenyt hyökkääjä on kuitenkin nyt yhdeksän ottelun maalittomassa putkessa.

Jukurit pääsee iltaan lähes parhaalla kokoonpanollaan. Tällä tietoa sivussa on vain Oliver Larsen, joka huilaa kymppitilin täyttymisen vuoksi.

Jukurien aiempi TPS-peikko on ollut tällä kaudella tiessään. Liiga-historiassaan Jukurit on päihittänyt TPS:n varsinaisella peliajalla yhteensä vain kolme kertaa. Näistä voitoista kaksi on tältä kaudelta. Yhteensä TPS:n on onnistunut iskeä Jukurien verkkoon tällä kaudella vain kolme maalia.

TPS saapuu Mikkeliin allaan runsasmaalinen vierasvoitto KalPasta. Pistepotti kohenteli turkulaisten asemia pudotuspelitaistelussa oleellisesti: historiallisen tasaisessa keskikastissa sille on mahdollista yhtä lailla nousta kuuden parhaan joukkoon kuin jäädä kokonaan ulos pudotuspeleistä. Ennen iltaa sarjasijoitus on niukasti kuudes.

Juuso Pärssisen poissaolo on jättänyt suuren aukon epätasaiseen TPS-miehitykseen. Sen paikkaamisessa on täysi työ, mutta viime peleissä päävastustajia Lukkoa ja KalPaa vastaan ratkaisijoita on löytynyt kuitenkin kiitettävästi. Saman vireen jatkumista kysytään nyt myös levännyttä Jukureita vastaan.

Viimeiset naulat sekä Lukon että KalPan arkkuun iski TPS:n 17-vuotias slovakialainen Juraj Slafkovský. Nuorukainen alkaa kuin kreivin aikaan saada kaivattuja onnistumisia myös Liigassa. Viime aikojen selkeitä onnistujia tulosmielessä ovat olleet myös Eemil Viro sekä Elmeri Eronen.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

26.11
Jukurit - JYP
1 - 3
19.11
Jukurit - KalPa
2 - 3
18.11
Pelicans - Jukurit
2 - 5

TPS

26.11
TPS - Lukko
1 - 3
05.11
Jukurit - TPS
5 - 3

Tasaisen parin tärkeä taisto

Pelicans on voittanut joukkueiden aiemmista kolmesta kohtaamisesta kaksi. Kaksi ottelua on ratkennut maalin erolla ja kolmannessakin marginaaliksi saatiin vain kaksi maalia.

Pelicans ja Ilves ovat tahkonneet keskinäisissä otteluissaan melko tasaisesti. Isossa kuvassa lahtelaiset ovat valahtaneet kamppailuun suorasta pudotuspelipaikasta, kun taas tupsukorvilla on vielä mahdollisuus runkosarjan voittoon. Pelicans siis tarvitsee kipeästi pisteitä.

Ilveksen kärkipelaajat ovat olleet tehokkaita Pelicansia vastaan: Petri Kontiola on summannut tehot 2+3, Eemeli Suomi 1+4 ja Les Lancaster neljä syöttöpistettä. Jiří Smejkal on heilutellut pussinokkien tahtipuikkoa pistein 1+3.

Lahtelaiset saivat taannoin riveihinsä olympiavoittaja Hannes Björnisen, jonka aloitusosaaminen saattaa nousta arvoon arvaamattomaan. Ilves kun ei ole piristymisestään huolimatta Liigan parhaita erikoistilannejoukkueita. Vain Kontiolan aloitusprosentti on yli 50.

Mikäli Pelicans ei onnistu kotihallissaan nappaamaan Ilvekseltä pisteitä, saattaa sen tie muodostua varsin kivikkoiseksi runkosarjan loppuvaiheessa. Nähtäväksi jää, miten positiivisuuden nimeen vannova Tommi Niemelä saa lietsottua ryhmänsä iltaan.

Ilveksen tilanne on sinänsä helpompi, mutta Jouko Myrrän valmentaman joukkueen on pidettävä oma pelinsä kunnossa, eikä harha-askeliin ole varaa tässä vaiheessa kautta.

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

23.11
Ässät - Pelicans
1 - 3
18.11
Pelicans - Jukurit
2 - 5

Ilves

29.11
Ilves - KalPa
19.11
Ilves - Sport
4 - 3 JA

Joko nyt, Kärpät?

Oululaiset eivät ole voittaneet Tapparaa kotihallissaan yli kolmeen vuoteen. Edellisen kerran Kärpät otti Raksilassa voiton helmikuun 12. päivä vuonna 2019.

Tappara on voittanut kaksikon molemmat aiemmat kohtaamiset tällä kaudella. Otteluissa on tehty paljon maaleja, mikä kertoo tietysti molempien ryhmien iskukyvystä ja yksilötaidosta. Lähestyvät pudotuspelit ovat kuitenkin sellainen tekijä, jota silmällä pitäen ylimääräistä rallia ei varmasti kummankaan joukkueen valmennusjohto halua nähdä.

Tappara on voittanut viisi edellistä ottelua Oulussa Kärppiä vastaan. Mikään muu joukkue ei ole pystynyt samaan, vaan HIFK, Ässät, TPS ja Kiekko-Reipas ovat parhaimmillaan yltäneet neljään voittoon. Kärppien olisi siis korkea aika napata pisteitä tamperelaisilta keskiviikkona.

Aku Räty on syöttänyt Kärppien Tapparaa vastaan kolme. Sitä vasten Patrik Virran ja Anton Levtchin tehot Tappara-paidassa ovat 1+2 mieheen. Topi Rönni on tehnyt molmmat maalinsa juuri oululaisia vastaan.

Tappara kamppailee runkosarjan voitosta ja Kärpät taistelee pääsystä kuuden parhaan joukkoon. Molempien maalivahtitilanne on isossa roolissa joukkueiden pärjäämisessä. Oululaisten veräjällä ei voida puhua kovasta itsevarmuudesta. Tappara-torjuja Christian Heljanko sen sijaan on ollut todella tasaisen varma. Hän pelasi tiistaina nollapelin Pelicansia vastaan, joten hän saattaa olla myös lepovuorossa.

Ei kotka lennä aurinkoon

Mestiksestä tuttu taistelupari kohtaa hyvin kahtalaisissa merkeissä. Sport menetti tiistaina vihoviimeisenkin oljenkortensa pudotuspeleihin, KooKoo taistelee ensimmäisen kierroksen paikastaan vielä kynsin hampain.

Sportin maaliskuinen kaakonkulman kiertue alkoi selvänumeroisella tappiolla Lappeenrannassa. 4–1-häviö SaiPalle sinetöi viimeistään Sportin paikan pudotuspelien ulkopuolella. Samalla se varmisti ensimmäisenä Liiga-joukkeena sarjasijoituksensa, joka on kotkapaitojen tapauksessa kahdestoista.

Virkamiesmäisen esityksen tiistaina tarjonneelle kotkaparvelle on tarjolla Kouvolassa putipuhdas härnääjän rooli. Risto Dufvan tasapainoisesta miehistöstä on näyttäytynyt viime kierroksilla vain tasapaksu puoli, jolta puuttuu tarvittava sähäkkyys ratkaisujen hetkellä molemmissa päissä. 

Varsin kokeneella Sport-ryhmällä ei ole KooKoota vastaan varsinaista saavutettavaa kuin henkilökohtaisella tasolla: esimerkiksi joukkueen pistekakkonen, puolustaja Shaun Heshka on vain kolmen pisteen päässä viiden vuoden takaisesta piste-ennätyksestään. Molemmat joukkueet lähtevät iltaan juuri SaiPa-vierastappio allaan.

KooKoon osalta asetelmat ovat kosolti vieraitaan mielenkiintoisemmat, sillä kymenlaaksolaiset vääntävät viimeisistä pudotuspelipaikoista täyttä häkää. Asetelma on samantapainen kuin TPS:lla: mahdollista on sekä suora puolivälieräpaikka että yhdestoista sija. KooKoon tämänhetkinen realismi löytyy näiden skenaarioiden keskivaiheilta: ennen iltaa sarjasijoitus on yhdeksäs.

Voitto nostaisi KooKoon kahdeksanneksi ohi Lukon, tappio puolestaan valauttaisi sen tasan samoihin asetelmiin KalPan kanssa. Kouvolassa onkin siis syytä seurata oranssimustien otteiden lisäksi naapurikaupunki Lahden tapahtumia, jotka vaikuttavat KooKoon kohtaloon oleellisesti. 

Kauden tähänastisista keskinäisistä kohtaamisista KooKoo on voittanut kaksi ja Sport yhden. Kovinta tulosta keskinäisissä on iskenyt KooKoon puolustaja Petteri Nikkilä, joka on summannut kolmessa ottelussa messevät tehot 3+3. Nikkilä on siis iskenyt neljänneksen kauden pisteistään ja peräti puolet kauden maaleistaan Sportin verkkoon.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

23.11
KooKoo - HPK
4 - 5
16.11
KalPa - KooKoo
5 - 3

Sport

26.11
SaiPa - Sport
4 - 2
19.11
Ilves - Sport
4 - 3 JA
18.11
Sport - SaiPa
6 - 2