Liiga-kierros: Karanteenista palaavat HPK ja Ilves kohtaavat Hämeenlinnassa − Sport pyrkii pimentämään Tapparan tähdet

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Ilves palaa koronakaranteenista Liiga-kiekon pariin. Mielenkiintoinen kysymys onkin se, että millaisen miesvahvuuden tupsukorvat kaukaloon saavat.

Seuraa Heitä

Sakari Salminen #23 |

Laitahyökkääjä

Ässien avainpelaajilta on peräänkuulutettu vastuunkantoa tuloksenteon saralla. 300 tehopisteen rajaa hätyyttevältä hyökkääjältä kaivataan myös lisää maaleja, sillä viiden maalin summa ei ole se, mitä häneltä tässä kohtaa odotettiin.

Pelituntumaa etsimässä

Hämeenlinnassa nähdään HPK ja Ilves, joilla molemmilla on pelitaukoa karanteenin vuoksi.

HPK:n ja Ilveksen taistossa todistetaan kahden koronakaranteenista tositoimiin palaavan joukkueen taistoa. HPK:n edellisestä ottelusta on lähes kaksi viikkoa. Tuolloin Jukurit taipui lukemin 5–1.

Ilves puolestaan pelasi edellisen ottelunsa viikko sitten Vaasassa, jolloin peli kehkeytyi maali-iloitteluksi. Lopulta Ilves kairasi itselleen voiton numeroin 5–3.

Koronatauko tuskin koskaan tulee joukkueelle koskaan hyvään aikaan, mutta HPK:lle tauon voi todella sanoa osuneen ikävään kohtaan. Jarno Pikkaraisen aika hämeenlinnalaisryhmän peräsimessä alkoi vahvoilla otteilla, mutta sen jälkeen epätasaisuus vaivasi ryhmää. Taukoa edeltäneistä kahdesta pelistä tuli vakuuttavat voitot maalierolla 11–1. Erityisesti yskinyt hyökkäyspeli alkoi tuottaa tulosta, ja kärkiketjujen pistemieheksi hankittu Patrick Harper sai tehtyä avausmaalinsa Liigassa.

HPK:ssa on riittänyt mielenkiintoa myös maalivahtiosastolla. Jos nyt täyttä vallanvaihtoa ei ole nähty, niin Daniel Lebedeff on alkanut iskemään kiilaa Eetu Laurikaisen selvälle ykkösvahdin paikalle. Molemmat vahdit antoivat karanteenia edeltävissä otteluissa vakuuttavat työnäytteet.

Kuten HPK:n myös Ilveksen kohdalla on mielenkiintoista nähdä, ketkä joukkueen kokoonpanosta ovat poissa ja ketkä ovat pelikykyisiä. Tupsukorvien edeltävästä pelistä koronahuolien vuoksi poissa olivat esimerkiksi Eemeli Suomi ja Marek Langhamer.

Muuten Ilveksen kulku on ollut melko vakuuttavaa, sillä pisteitä on tullut 11 peräkkäisestä ottelusta. Jarkko Parikan ja Les Lancasterin kaltaiset tervaskannot tuovat luotettavan tukirangan voitokkaalle kiekolle ilta toisensa jälkeen, ja nuoremmat ulkomaalaisvahvistukset Jakub Kos ja Leo Lööf onnistuvat väläyttelemään hyviä otteita.

Putken mielenkiintoa lisää se, että edellisen kerran tamperelaiset jäivät pisteittä juuri HPK:ta vastaan Hämeenlinassa. Joulukuun puolivälin 5–1-voitossa hämeenlinnalaisten tehomiehinä hääri Tommi Tikka. Molemmat kauden kohtaamiset ovatkin olleet maali-iloitteluita, sillä ensimmäinen peli Tampereella päättyi kotijoukkueen voittoon lukemin 6–1.

Tuleeko Ässillä kymppi täyteen?

Ässät haluaa katkaista yhdeksän ottelun tappioputkensa keskiviikkona Lahdessa. Tehtävä ei ole helppo, vaikka Pelicansin kärkiratsut ovatkin viime aikoina olleet vaisummalla pelipäällä.

Pelicansin edellinen ottelu oli lauantaina, kun Jukurit kaatui Mikkelissä lukemin 3–0. Lahtelaiset nappasivat ensimmäisen kolmen pisteen voittonsa sitten joulukuun alkupuolen.

Ässät puolestaan avasi viikkonsa jo maanantaina. Hallinta JYPiä vastaan ei konkretisoitunut maaleiksi, ja yhdeksäs peräkkäinen tappio tuli lukemin 2–3. 

Ennen Jukurit-voittoa Pelicans jäi nollaan pisteeseen viidessä peräkkäisessä ottelussa, joissa joukkue teki vain viisi maalia. Kärkihepat Jiří Smejkal ja Lukáš Jašek ovat olleet varjojen mailla, eikä uusia vastuunkantajia ole löytynyt toivotulla tavalla. Kovan kohun saattelemana Lahteen saapunut Brad Lambert on jäänyt neljässä pelaamassaan pelissä kiikaritehoille. 

Jašek oli poissa Jukurit-pelistä ja Smejkal on matkannut olympialaisiin, joten uusia vastuunkantajia kaivataan kipeästi. Heidän vaisu vireensä ja tuore poissaolonsa on heijastunut myös erikoistilannepelaamiseen, sillä kymmenen ottelun kuntopuntarissa Pelicansin ali- ja ylivoima ovat olleet sarjan kolmanneksi huonointa.

Lahtelaisilla on maalin suulla hyvä perusta, johon rakentaa, sillä Emil Larmi kuuluu Liigan ehdottomiin kärkivahteihin. Tästä viimeisin näyttö saatiin juuri Mikkelissä, kun Larmi nollasi jukurilauman 40 torjunnallaan. 

Ässien suunnalta kaikuu samanlaisia säveliä. Hyökkäyspelin tehokkuus on ollut tipotiessään, ja omassa päässä maalinedustalle on saanut tulla ilman kovinkaan suurta vastustelua. Esimerkiksi maanantaisessa JYP-ottelussa hurrikaaniryhmä iski kaikki maalinsa maalinedustalta voitetun kaksinkamppailun jälkeen.

Hyökkäyspään ongelmat ovat heijastuneet myös ylivoimapeliin. Patapaidat ovat pelanneet 12 peliä putkeen ilman ylivoimaosumaa. Aleksi Heimosalmi kävi lähellä kirouksen purkamista, mutta hänen laukauksensa JYP-pelissä pysähtyi tolppaan.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahteen kertaan. Molemmat joukkueet ovat voittaneet oman kotipelinsä, kun lokakuussa Pelicans vei pisteet 2–1-voitolla. Joulukuussa Porissa Ässät oli parempi luvuin 3–1.

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

Ässät

19.03
Ässät - Sport
2 - 1 VL
12.03
Ässät - HIFK
2 - 4
11.03
HPK - Ässät
6 - 3

TPS haastaa hyvävireisen Jukurit

Jukurit metsästää ensimmäistä täyttä pistepottiaan Turusta. TPS pyrkii katkomaan tappioputkelta siivet heti alkuunsa.

TPS palaa kaukaloon viikonlopun jäljiltä aikeenaan katkaista orastava tappiokierre. Joukkue kohtasi viime perjantaina Lukon kotonaan ja vieraili lauantaina Vaasassa Sportin kotikentällä. Noista otteluista tuloksena nolla pistettä ja kasa kysymyksiä kotiinvietäväksi. Joukkueen tilannetta ei myöskään helpota eilen kantautuneet uutiset Markus NurmenMikael Pyyhtiän ja Jonne Tammelan koronavirustartunnoista, joiden vuoksi TPS joutuu illan otteluun ilman kolmea tehokasta hyökkääjäänsä.

TPS on vahvan alkukauden jälkeen tippunut kärkisijoilta pudotuspeliviivan tuntumaan seitsemänneksi ja eroa kuudenteen sijaan on tällä hetkellä kuusi pistettä. Pisteitä on lähitulevaisuudessa tarjolla reilusti, sillä helmikuun aikana turkulaiset nähdään tositoimissa jopa 13 kertaa. 

Jukurien kausi on ollut huima ja ennen illan otteluita joukkue löytyy sarjataulukon sijalta kolme ja on vain kaksi pistettä perässä toisena olevaa HIFK:ta. Joukkue saapuu Turkuun suoraan länsirannikkoa pitkin Raumalta, jossa se eilen katkaisi Lukon huiman 12 ottelua kestäneen voittoputken. Ottelun ratkaisu haettiin jatkoajalta, jonka jälkeen taululle sinetöitiin lukemat 1−2.

Eilisestä ottelustaan Raumalla Jukureilta voi nostaa esiin joukkueen neloskentän. Liigadebyyttinsä tehnyt Topias KaskiTeemu Henritius ja Markus Oden löysivät mukavasti yhteisen sävelen ja vastasi joukkueen tasoitusmaalista toisen erän loppupuolella. 

Ennen eilistä Jukurit oli pelannut lähes 120 minuuttia ilman maaleja, eikä maalintekopaikoilla herkuteltu vieläkään. Joukkueen pelaamisessa on kuitenkin paljon positiivista ja Jukurit pelaa rohkeaa ja aktiivista kiekollista peliä. 

Jukurit pääsee tänään hakemaan ensimmäistä varsinaisen peliajan voittoaan Turussa ja siihen on joukkueen kunto huomioiden kaikki mahdollisuudet. Ainoan voittonsa Turun kaukalosta se on onnistunut saavuttamaan lokakuussa 2019 voittolaukauskilpailun päätteeksi, mutta muuten voittoa on aina juhlinut TPS.

Esittääkö Tappara jälleen yksipuolisen ottelun?

Tappara aloitti eilen neljän ottelun peliviikon saavuttamalla CHL:n finaalipaikan. Sportilla suunta on vain ylöspäin joukkueiden edellisestä kohtaamisesta.

Sport aloitti oman viikkonsa eilen Kuopiossa. Tasaisessa ottelussa ratkaisua haettiin aina jatkoajalta asti, jonka jälkeen vaasalaiset pääsivät kotimatkalle yhden sarjapisteen kanssa KalPan voittaessa 2−1. Ennen eilistä ottelua Sport sai katkaistua pitkäksi venyneen tappioputkensa edellisessä kotiottelussaan viime lauantaina TPS:n kustannuksella.

Sportilla oli omat paikkansa napata täysi pistepotti mukaansa ja ajoittain Rasmus Reijola piti vieraita mukana kamppailussa. Pudotuspeliviiva ei ole vielä karannut joukkueen ulottumattomiin, mutta otteiden on parannuttava lähemmäs alkukauden suoritustasoa, mikäli Vaasassa halutaan jatkaa kevättä myös runkosarjan jälkeen.

Eilisestä vastus ei ainakaan helpotu, sillä Vaasan iltaan saapuu eilen CHL:n finaalipaikan itselleen napannut Tappara. Joukkue palasi kahden viikon ottelutauolta kotikentälleen ja kaatoi välieräottelussaan RB Münchenin selvästi luvuin 3−0.

Tämän kauden osalta Sport ja Tappara kohtaavat jo viidettä kertaa ja tamperelaisilla on yliote vastustajastaan. Maaliero Sportia vastaan pelatuissa otteluissa on huima 16−4 ja joukkueiden edellinen kohtaaminen päättyikin tamperelaisten 7−1 murskavoittoon.

Tapparan tehomiehinä häärivät tutut pelaajat. Anton Levtchi, Kristian Kuusela ja Tyler Morley ratkovat kaikki otteluita omalla henkilökohtaisella taidollaan ja Sportin iltapuhteena onkin löytää avaimet oman viimeistelynsä parantamiseen ja samalla hiljentää vastustajan tähtipelaajat.