Mielipide

Tienhaarassa

LIIGA / Kolumni
HIFK:n menestys ei ole ollut viime vuosina erityisen hyvää SM-liigan mitalitaulukossa. Vaikka keskimääräinen suunta onkin ollut hieman paranemaan päin, ollaan pian tilanteessa, jossa muutokset ovat väistämättömiä.

Tämän hetkisen tilanteen ongelmat Nordenskiöldinkadulla voi kiteyttää pelaajalistaan. Jan Lundell, Jere Karalahti, Tommi Kovanen, Kimmo Kuhta, Steve Guolla, Rem Murray ja Pasi Nielikäinen ovat kaikki yli kolmekymmentävuotiaita. On selvää, että he eivät voi muodostaa joukkueen runkoa enää pitkään.

Samalla paljon IFK-taustaisia pelaajia on siirtynyt muualle, eikä heitä löydy kasvattajaseurastaan kovinkaan paljoa. Muutenkaan parhaassa iässään olevia pelaajia ei löydy listalta juuri lainkaan, ainakaan ennen kevään pelaajahankintoja.

Vain yksittäistapauksia katsomalla voidaan sanoa, että nuorten pelaajien poistuminen IFK:sta on ollut perusteltua: he eivät ole kehittyneet tavalla, joka tyydyttäisi seuraa tai pelaajaa. Nyt IFK:ssa ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa pitää miettiä miksi tällaista kehitystä ei ole tapahtunut. IFK:n junioritoiminta on huippuluokkaa ja tuottaa liigakelpoisia pelaajia paljon. Sen pitäisi olla voimavara, jota pystytään käyttämään hyväksi muutenkin hyvistä lähtökohdista operoivan seuran toiminnassa.

Kun Paul Baxterin sopimus IFK:n kanssa loppuu vuoden päästä, on joukkue tilanteessa, jossa pelaajistoon saattaa tulla suuria muutoksia. Kun nämä muutokset osuvat samalle kohdalle todennäköisen valmentajanvaihdon kanssa herää ajatus siitä, että kokonaistoimintaakin olisi syytä samalla miettiä uudelleen.

1980-luvulla IFK ei noussut voittajaksi Tapparaa seuraamalla, 90-luvulla nousu huipulle onnistui vasta sen hetken maan kiekon kehityksen kärjen johdossa ja valmennuksessa. Nyt hallitsevia joukkueita ovat Kärpät ja HPK, joiden edelle nouseminen vaatii jonkun uuden asian löytämistä. Toimintatapoja pitäisi pystyä uudistamaan ja joukkueelle löytämään jääkiekkoilullisen identiteetin uudistaja. Vaikea tehtävä, etenkin kun julkisuuden paine ja seuran perinteet tuovat omat erityispiirteensä asetelmaan.

Tulevan kauden IFK-joukkue saattaa olla materiaaliltaan jopa liigan kärkitasoa, vaikka "Pohjoisen ylpeyden" Kärppien tasolle onkin vaikea päästä. Silti ensi kausi, sen tapahtumat ja mahdollinen menestyskin on vain väliaikaista. Tulevaisuudessa tarvitaan muutoksia, mikäli IFK haluaa olla SM-liigassa takaa-ajettu eikä vain takaa-ajaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle