Mielipide

Suomelle EHT:n pronssia

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomi voitti tämän vuoden Euro Hockey Tourin pronssia kaatamalla Tshekin maalein 3-2. Suomi jäi altavastaajaksi avauserässä, mutta tiukensi otettaan toiseen erään ja vei ottelun nimiinsä. Samalla Leijonat antoivat viimeiset näyttönsä Riikaan. Joukkue saa odottaa lopullisia valintoja iltaan, kunnes viime yönä NHL:n playoffeista pudonneet ovat antaneet vastauksensa.

Suomi pääsi ottelun alussa kahdesti ylivoimalle, mutta kahden edellisen ottelun kaltaista salama-alku ei nähty. Tshekin maalia vartioinut Adam Svoboda hoiti varmasti ne laukaukset, jotka perille asti tulivat. Suomi hallitsi alkua jäähyjen ansiosta, eikä Fredrik Norrenalla ollut juurikaan töitä. Vanha lainalaisuus toteuti kuintenkin reilun kahdeksan minuutin jälkeen. Kun Suomi ei maalia tehnyt, niin Tshekki iski lähes ensimmäisestä kunnon paikastaan 1-0 maalin. Jaroslav Kudrna lähes käveli Suomen puolustuksen läpi ja toiselle laidalle unohdettu Ivo Prorok siirsi kiekon ohi Norrenan.

Suomi kesti Tshekin 5-3 ylivoiman, mutta vähän jäähyjen umpeutumisen jälkeen verkko heilui Norrenan selän takana. Tshekki voitti kiekon Suomen puolustusalueen kulmassa ja Patrik Stefan syötti kiekon maalin eteen vapaasti liukuneelle Jaroslav Balastikille, joka ampui vastustamattomasti etuyläkulmaan ajassa 13.29. Tshekki johti 2-0 ja näissä numeroissa mentiin myös tauolle. Molempien tshekkimaalien aikana jäällä oli puolustajakaksikko Mikko Luoma-Toni Söderholm. Erä oli Suomen huonoin koko turnauksen aikana, eikä sitä agressiivisuudesta ja tahdosta, jonka näimme aiemmin Tshekkiä ja Ruotsia vastaan, ollut puhettakaan.

Leijonalauma palasivat tauolta virkeampänä, ja vaikka Tshekki saikin hyvän maalipaikan erän alkuun, oli erä muuten täysin Suomen hallintaa. Tshekiltä hyytyi liike ja Suomen agressiiviseksi muuttunut karvaus tuotti pikkuhiljaa tulosta. Erän puolivälissä tshekkipuolustaja Mertin Cechille sattui virhe katkaistessaan pitkää pystysyöttöä ja Jani Rita pääsi puolittain läpiajoon. Cech yritti päästä vielä kyytiin, mutta moinen siivellä matkustaminen ei sopinut erotuomari Krister Lärkingille, joka vihelsi empimättä rangaistuslaukauksen. Rankkaria astettui ampumaan kapteeni Ville Peltonen, joka luuti Suomen Svobodan patjojen välistä maalin päähän.

Leijonat saivat maalista lisäenergiaa ja pari minuuttia myöhemmin tilanne oli jo 2-2. Kiekko toimitettiin Tshekin päätyyn, jonne rynnisti Timo Pärssinen ja karvasi kiekon itselleen. Pärssinen löysi siniviivalta Toni Söderholmin, jonka laukauksen Jukka Hentunen ohjasi ohi Svobodan. Suomen rynnistys tuotti vielä tulosta puolitoista minuuttia ennen erän loppua. Tshekki hukkasi keskialueella jo katkaistun Mikko Lehtosen pystysyötön, jonka Rita korjasi mukaansa. Hän luisteli b-pisteiden väliin ja laukoi Svobodan längistä helpohkosti 3-2. Tshekki jäi erässä Suomen jalkoihin ja palautui sille tasolle, jolla se pelasi koko viimeisen turnauksen. Myös Adam Svobodan ote herpaantui hyvän ensimmäisen erän jälkeen.

Viimeinen erä oli vaisumpaa peliä, jossa Suomella oli enemmän maalipaikkoja. Tshekkillä ei ollut juurikaan asiaa Suomen maalille, eikä sillä ollut siihen hierveästi haluakaan. Se päätti lopulta tämän kauden EHT:n juuri sen näköisesti, kuin se ansaitsikin. Kahden viimeisen erän aikana tshekkiluistin hyytyi ja kavennusmaalit söivät joukkueen itseluottamuksen kokonaan. Voisi jopa sanoa, että epä-tshekkimäisen helposti. Leijonien parhaimmistoa oli ketju Peltonen-Santala-Ruutu, joka loi tukuttain paikkoja. Nämä osuivat pääasiassa Tuomo Ruudulle, jolla ei ollut tänään SE päivä. Myös Jani Rita oli hyvällä pelipäällä.

Näytöt ovat nyt annettu. Ruotsin turnauksessa esiin nousivat ainakin Jani Rita, Ville Peltonen, Mikko Koivu, Jukka Hentunen ja Tommi Santala. Nämä herrat löytyvät varmaankin Westerlundin listalta. Joukkueen koostumus tiedetään tarkemmin heti, kun Dallasista ja Nashvillestä saadaan tieto siitä, ovatko he kunnossa ja käytettävissä. Joukkueen johto on yhteydessä NHL-miehistöön illan aikana ja lopullinen MM-ryhmitys lienee julkaisuvalmis myöhään tänä iltana.